ترکیه نیز به عنوان کشوری که در حال حاضر با این ویروس دست به گریبان است از بدو مشاهده اولین مورد ابتلاء به این بیماری تدابیری اتخاذ و آمار مربوط به آن را اعلام کرد.
در حال حاضر تمامی مراکز آموزشی اعم از مدارس و دانشگاهها و آموزشگاه ها، تمامی مراکز تفریحی، ورزشی و اماکن عمومی در این کشور تعطیل می باشد. در آخرین رشته از تدابیر اتخاذی یکشنبه شب دولت آنکارا خروج افراد بالای ۶۵ سال از منازل را تا اطلاع ثانوی ممنوع اعلام کرد.
قبل از اعلام این ممنوعیت مواردی همانند امکان گرفتن داروهایی که بطور مستمر استفاده می شود بدون مراجعه به پزشک و تمدید نسخه های مدت دار، تمدید مدت پرداخت دیون مختلف از سوی بانکها و مواردی از این دست برای سالمندان در ترکیه فراهم شده بود.
از سوی دیگر قبل از اعلام این تصمیم نیز در چارچوب تصمیات متخذه از سوی دولت آنکارا برای مبارزه با کرونا اعلام شده بود که وسایل ضدعفونی و ماسک رایگان در اختیار تمامی سالمندان قرار خواهد گرفت و مسوولین نهادهای ذیربط با مراجعه به منازل سالمندان این ملزومات را در اختیار آنان قرار خواهند داد.
پیش از اعلام این مساله شهرداریهای شهرهای مختلف از جمله آنکارا، استانبول، ازمیر و بسیاری از شهرها طی هماهنگی با فروشگاههایی که در شهرهای بزرگ بیش از یک شعبه دارند مایحتاج ضروری مردم به خصوص سالمندان را بدون مراجعه حضوری به درب منازلشان ارسال می کردند. در حال حاضر در بسیاری شهرهای ترکیه مردم می توانند با فروشگاهها تماس گرفته و تمامی ملزومات و مایحتاج ضروری خود را سفارش داده و این فروشگاهها نیز ملزم به بردن این سفارشات تا درب منازل به صورت رایگان می باشند.
در روز گذشته و با ممنوعیت خروج از منازل برای سالمندان برخی نهادهای مدنی در هماهنگی با شهرداریها و برخی شهرداران مناطق مختلف به خصوص در شهرهای بزرگ همانند استانبول و آنکارا اعلام کردند که تمامی خدمات مورد نیاز سالمندانی که تنها زندگی می کنند و امکان خروج از منازل برایشان میسر نیست اعم از تامین مایحتاج عمومی آنان یا به صورت مجانی و یا با دریافت هزینه ای اندک و حتی تامین خورد و خوراک آنان را برعهده خواهند گرفت.
این فعالیتها در چارچوب طرحی به نام " حمایت اجتماعی وفا" تحت نظارت استانداری و فرمانداریهای سراسر ترکیه انجام می پذیرد.
از روز گذشته ، از سالمندانی که امکان خروج ااز منازل خود را ندارند خواسته شده با شماره تلفن هایی که به آنان ارایه شده است تماس و لیست مایحتاج خود را برای تامین ارایه بکنند. در بین مایحتاجی که تامین می شود مواد خوراکی، وسایل بهداشتی، در صورت نیاز دارو و در صورت درخواست سه وعده غذایی موجود می باشد.
شبکه های تلویزیونی ترکیه از شب گذشته تصاویری از مامورین شهرداریهای شهرهای مختلف و نهادهایی مدنی سازماندهی شده که با بسته های مواد غذایی به سالمندان ارایه خدمات می دهند را پخش و به کرات شماره تلفنهای این سازمانها و شهرداریها را داده و خطاب به سالمندان گفته شده در صورتی که درخواست پخش غذا را نیز دارید با این تلفنها تماس بگیرید.
از سوی دیگر طبق عرف مرسوم در ترکیه بقالی های موجود در محلات و داروخانه ها نیز که سالمندان آن محل را می شناسند در زمانهای عادی نیز خود با سفارش مواد غذایی و دارویی سالمندان را تا درب منزل برده و تحویل می دادند، اینک و با شیوع ویروس کرونا همیاری بین مردم بیش از پیش افزایش یافته است و این موضوع در محلات نیز به طور خودجوش در جریان است.
یک سالمند تبعه آنکارا به نام ( ج – س ) که به همراه همسر آلزایمری خود و پرستار همسرش زندگی می کند، به خبرنگار ایرنا گفت: در روزهای گذشته سوپرمارکتهایی که در اطراف منزل بودند تمام سفراش ها را به درب منزل می آورند.
به گفته این فرد نسخه هایی دارویی که قبلا هر سه ماه یکبار می بایست از سوی دکتر تایید و بعدا داروها را دریافت می کردند نیز شش ماهه تمدید شده و در حال حاضر نیاز به رفتن دکتر نمی باشد و ضرورتی برای ترک منزل موجود نیست.
وی افزود: در صورت نیاز پزشکی نیز با مرکز اورژانس تماس گرفته و آنان دکتر به منزل اعزام می کنند.
آنگونه که از شواهد برمی آید برخلاف انزوای سالمندان در جهان غرب ، مردم کشورهای مسلمان از جمله ترکیه با همیاری یکدیگر و مراقبت از هم به ویژه از سالمندان در حال مبارزه با ویروس کرونا می باشند.