خدا رحمت کند جناب سعدی را که گویا در این شعر دارد با ما و انسان عصر ما صحبت می کند. با ما که در عصر «کرونا» به سر می بریم و در مواردی نسبت به درد همنوعان خود در ایران و جهان بی تفاوتیم. سعدی به عنوان شاعری حکیم و روشن اندیش، و ادیبی مردم شناس و جامعه آگاه با ما از درد «بی دردی» سخن می گوید که از همه دردها مُهلک تر و کشنده تر است. زنده یاد مهرداد اوستا نیز در بیتی با تایید سخن افصح المتکلمین، سعدی شیرازی می گوید: از درد سخن گفتن و از درد شنیدن با مردم بی درد، ندانی که چه دردی است! آری، «بی دردی» درد بزرگی است.
اکنون که در عصر «کرونا» به سر می بریم، می توان گفت سرآمد دردهای روزگار ماست. عصر، عصر کروناست و همه ما به عنوان انسان، در مقابله با این بیماری ناشناخته سهمی داریم. بدیهی است پزشکان و پرستاران مدافعان خط مقدم این جبهه اند و در حفظ سلامت جامعه سهمی بیش از همه ما دارند. از همین روست که آمار قربانیان جامعه پزشکی – در مقایسه با سایر مشاغل – بسیار بالاست. چرا که این فرشتگان سپیدپوش به اقتضای شغل مقدسی که دارند ناگزیر به حضور در بیمارستان ها و مراکز درمانی برای مداوای بیماران اند. اما علی رغم آگاهی از این مسئله، ما – تک تک افراد جامعه - به عنوان نیروهای حامی و پشتیبان، به مسئولیت اجتماعی خویش در قبال جامعه پزشکی به آن گونه که شایسته و بایسته است عمل نمی کنیم. جدی نگرفتن این بیماری – علی رغم همه توصیه ها - و بی تفاوتی در قبال از دست دادن نیروهای ایثارگر و متخصص جامعه پزشکی، واقعیت تلخی است که نمی توان بر آن چشم بست.
این مسئله نیاز به کالبدشکافی اجتماعی و فرهنگی دارد. این که چرا ما در این شرایط سخت و برای مقابله با اپیدمی شدن کرونا «سبک زندگی» خویش را عوض نمی کنیم؟ این که چرا در مقابل مرگ و میر همنوعان مان بی تفاوتیم و همچنان به کارو بار خویش مشغول؟ این که چرا توصیه های بهداشتی را جدی نمی گیریم؟ این که چرا به سفر و دید و بازدید می رویم؟ این که چرا در مراکز پر خطر رفت و آمد می کنیم؟ این که چرا به بهانه تعطیلی موقت آیین ها و مناسک دینی و مذهبی، بر چهره مسئولین نگران چنگ بی مهری می کشیم؟! جواب این سوالات از نظر حضرت سعدی ابتلا به ویروس «بی دردی» است.
ویروس خبیثی که فضیلت ها و «کرامت های انسانی» ما را می کشد و گاهی از ما در شرایط سخت تاجرانی فرصت طلب می سازد که برای سود خویش حاضریم دیگران را به مسلخ مرگ بفرستیم. تاجران فرصت طلبی که به جای همدردی و مرهم نهادن بر زخم دردمندان، با احتکار ماسک و دستکش و مواد ضدعفونی کننده و ... به همنوعان گرفتار خویش با قساوت تمام دهن کجی می کنیم! نسخه «سعدی» برای درمان این درد مهلک «عاشقی» است که به انسان فرشتگی می آموزد و مس وجودش را به طلایی بی بدیل تبدیل می کند. طلایی از خدمت، نوعدوستی و از خودگذشتگی: به جهان خرم از آنم که جهان خرم ازوست عاشقم بر همه عالم که همه عالم ازاوست.
حرف آخر
حرف آخر، همان گونه که پزشکان و پرستاران در این شرایط سخت و برای حفظ سلامتی جامعه جان خود را در طبق اخلاص گذاشته اند و در خط مقدم مقابله با کرونا می جنگند، ما نیز وظیفه داریم که با عمل به توصیه های بهداشتی که از مهم ترین آنها «در خانه ماندن» است، حافظ جان مدافعان سلامت باشیم و از این سرمایه های اجتماعی محافظت کنیم. چنان که مجذوب تبریزی نیز در بیتی گفته است: مرد را دردی اگر باشد خوش است درد بی دردی علاجش آتش است در این شرایط سخت، ایثارگران جامعه پزشکی به تشکر عملی ما نیاز دارند، نه تشکر زبانی. بیایید به توصیه حضرت سعدی، ریشه های «بی دردی» را در آتش «عشق» بسوزانیم تا شایستگی عنوان «انسان» را داشته باشیم – اینچنین باد.
کرونا و آخرین اطلاعات پیرامون آن
رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت اعلام کرد: تاکنون ۲۳ هزار و ۴۹ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده، ۱۸۱۲ نفر به علت ابتلا به این ویروس فوت کرده و ۸۳۷۶ نفر نیز بهبود یافتهاند.
کیانوش جهانپور روز دوشنبه (چهارم فروردین ۹۹) درباره آخرین آمار ابتلای قطعی به ویروس کرونا در کشور و فوت ناشی از آن بیان کرد: بر اساس یافته های آزمایشگاهی و از ظهر دیروز تا امروز، ۱۴۱۱ مورد جدید ابتلا به کووید ۱۹ در کشور شناسایی شد و با احتساب این افراد، مجموع مبتلایان قطعی به کووید ۱۹ در کشور شمار مبتلایان به این بیماری در کشور به ۲۳ هزار و ۴۹ نفر رسید. خوشبختانه ۸۳۷۶ نفر از بیماران کووید ۱۹ در کشور بهبود یافته و ترخیص شده اند و این آمار روز به روز در حال افزایش است.
متاسفانه با جان باختن ۱۲۷ نفر از بیماران، مجموع درگذشتگان بر اثر این بیماری در کشور به ۱۸۱۲ نفر رسید.
رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت اظهار کرد: تاکنون بیش از ۳۶ میلیون نفر در طرح بسیج ملی مقابله با کرونا غربالگری شده اند که بسیار ارزشمند است.
۸۰ درصد افراد جان باخته بر اثر کرونا در سن بالای ۶۰ سال بوده یا حداقل یکی از بیماریهای زمینهای را داشتهاند. میانگین سنی ابتلا به حدود ۵۹ سال و میانگین سنی افراد فوت شده ۶۴ سال بوده است. البته ۵۸.۶ درصد افراد مبتلا شده مرد و ۴۱.۴ درصد از خانمها هستند. ۶۰ درصد فوت شدگان آقایان و ۴۰ درصد فوت شدگان بر اثر کرونا خانمها هستند. یک سوم افراد مبتلا به این بیماری، حداقل یک بیماری زمینهای دارند یا مصرف کننده داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی بدن هستند. ۳۰ درصد فوت شدگان نیز یکی از بیماریهای زمینهای را داشتهاند. در روزهای اخیر ۱۵.۸ درصد موارد شامل موارد شدید ابتلا به بیماری هستند و ۱۲.۳ درصد در بخشهای ویژه تحت مراقبت و درمان قرار گرفتهاند.