دکتر روحالله اسلامی روز پنجشنبه در گفتگو با خبرنگار ایرنا افزود: با توجه به شرایط جاری که قیمت نفت به کمترین رقم خود رسیده، تحریمهای بیسابقه علیه ایران وضع شده و بحران بیماری کرونا هم به آن افزوده شده اولویت نخست کشور عرصه اقتصاد است و بر همین اساس باید حوزه تولید جدیتر از هر زمان دیگری مورد توجه قرار گیرد.
وی ادامه داد: بر همین اساس انتخاب شعار "جهش تولید" از سوی مقام معظم رهبری با توجه به این شرایط است که باید، امر تولید و ارتقای صنایع کشور جدی گرفته شود تا نیازهای زندگی شهروندان تامین شده و به مرز شکنندگی وارد نشویم.
استاد دانشگاه فردوسی گفت: با وجود شاخصههای منفی، ایران دارای ویژگیهای مثبتی است که می تواند در مسیر جهش تولید بکار گرفته شده کمککننده باشد.
وی افزود: مهمترین حوزه در این خصوص "نوع مدیریت دولت بر اقتصاد" است زیرا بخش اصلی اقتصاد کشور در دست دولت میباشد که با سیاستگذاری صحیح و مدیریت درست در وضع قوانین برای برون رفت از تنگنای موجود میتوان از این شرایط به خوبی استفاده کرد.
دکتر اسلامی ادامه داد: همچنین می توان به وجود زیر ساختهای حمل و نقل عمومی و شبکه ارتباطات در کشور به عنوان یکی از نقاط مثبت دیگر اشاره کرد.
وی گفت: نیروی انسانی و جمعیت جوان کشور که بسیاری از آنها دارای تحصیلات دانشگاهی میباشند، آماده ورود به عرصه فعالیت اقتصادی و اجتماعی هستند. در حال حاضر نزدیک به دو هزار و ۸۰۰ پژوهشکده و دانشگاه در کشور وجود دارد که نزدیک به پنج میلیون دانشجو در این مراکز در حال تحصیل یا نزدیک به فراغت از تحصیل هستند، همچنین وجود شرکت های دانش بنیان در دانشگاه ها از جمله نکات مثبت قابل ذکر می باشد.
این استاد دانشگاه افزود: دولت باید برای جذب و استفاده از نیروی جوان به دور از انتخاب سفارشی، دست به شایسته سالاری بزند تا نیروی متخصص و کارآمد از مسیر تعریف شده قانونی برای رفع مشکلات کشور انتخاب و به کار گرفته شود.
وی به نقش مهم زنان در کشور نیز اشاره و بیان کرد: نزدیک ۱۰ درصد جمعیت زنان در ایران به بخش تولید ورود کردهاند که باید با استفاد از روشهای درست این ظرفیت ارتقا یابد زیرا اقتصاد ایران زمانی می تواند تاثیر گذار باشد که بتواند از زنان کارآمد نیز به خوبی استفاده کند.
دکتر اسلامی ادامه داد: همچنین حدود ۷۰ درصد دانشجویان کشور را زنان تشکیل میدهند لذا نباید گذاشت این ظرفیت بزرگ که دارای تخصص و علم هستند حتی به فکر خانهنشینی بیافتد. باید قوانین در این مورد بازنگری شوند تا این قشر بزرگ از جامعه نیز بتواند در اقتصاد و تولید ملی تاثیرگذار باشد.
وی همچنین گفت: ایجاد دولت الکترونیک یکی از شعارهای برنامههای چهارم، پنجم و ششم کشور است و هنوز این فرایند نتوانسته به جایگاه خود برسد و با توجه به شرایط موجود که متاثر از شیوع کرونا بوده است، نتوانست نمره قبولی دریافت کند.
رییس گروه مطالعات و برنامهریزی فرهنگی اجتماعی دانشگاه فردوسی افزود: دولت الکترونیک این امکان را فراهم میآورد که شفافیت در کشور بیشتر شده و همچنین از فساد به واسطه وجود بوروکراسی اداری و کاغذ بازی نیز جلوگیری شود.
وی ادامه داد: اکنون در شرایطی هستیم که بیشترین فشار به طبقات محروم جامعه وارد میشود که با کمک و همیاری نهادهای غیردولتی و شبه دولتی که وضعیت اقتصادی بهتری دارند خدمت رسانی به این افراد میسر خواهد بود تا طبقات زیرین جامعه حذف نشوند، اگر این نهادها که دارای اقتصاد بهتری هستند اکنون به کمک نیایدند چه زمانی میخواهند وظیفه اجتماعی و انسانی خود را انجام دهند؟
دکتر اسلامی گفت: بر همین اساس است که رهبر معظم انقلاب در حکم انتساب تولیتهای فعلی و پیشین آستان قدس رضوی به مسئله محرومیت زدایی و حذف فاصله بین طبقات ضعیف تاکید کردهاند و این به معنی پرداخت یارانه نیست بلکه باید شرایطی ایجاد شود تا آنها بتوانند وارد چرخه اقتصادی کشور شوند.
وی افزود: با توجه به بحران شیوع بیماری کرونا اگر به فرض حدود ۴۰ درصد مردم نتوانند کارکنند و درآمدی نداشته باشند باید منتظر فاجعه دیگری از نظر اقتصادی و اجتماعی بود.
رهبر معظم انقلاب به رسم هر سال با نامگذاری سال جدید به سال "جهش تولید"، مسیر حرکت یک ساله کشور را مشخص و خطاب به دستاندرکاران تأکید کردند به گونهای عمل کنند که با جهش تولید، تغییری محسوس در زندگی مردم ایجاد شود.