تاریخ انتشار: ۷ فروردین ۱۳۹۹ - ۱۱:۴۹

تهران- ایرنا- پویش «دست دادن ممنوع» از جمله اقدام‌های موثر و پیشگیرانه در زمان شیوع بیماری‌های حاد تنفسی و ویروسی همچون کرونا است. این اقدام در تغییر رفتار سلامت می تواند کارساز باشد و انتظار می‌رود اقشار مردمی با هدف پیشگیری از این بیماری‌ و کاهش میزان گسترش آن در جامعه به این پویش بپیوندند.  

ابتلای ده‌ها تن به ویروس کرونا در چین و گسترش این بیماری به کشورهایی چون ایتالیا، هند، انگلیس، اسپانیا و ایران نگرانی بسیاری از شهروندان را به همراه داشته است. در همین زمینه مسوولان بهداشت جهانی با جدی دانستن تهدید همه گیری این بیماری، از مردم خواسته اند دچار ترس نشوند و آماده سازی های لازم را برای پیشگیری از ابتلای خود و خانواده هایشان به کار ببندند.

محققان هنوز اطلاعات کاملی از نحوه انتقال ویروس کرونا به دست نیاورده اند. سازمان بهداشت جهانی به تازگی برآورد خود را مبنی بر سهولت انتقال این ویروس میان انسان ها منتشر کرده و آن را در اختیار جامعه جهانی قرار داده است. ویروس کرونا در اماکن عمومی وجود دارد و تماس با سطوحی مانند دستگیره اتوبوس، صفحه کلید کامپیوتر و به نوعی تمامی وسایلی روزمره که افراد با آن سر و کار دارند، به راحتی می تواند فرد را آلوده کند. به همین منظور رعایت تمامی اصول بهداشت فردی و جمعی برای پیشگیری از این بیماری و کاهش میزان شیوع آن در جامعه بسیار ضروری است. راه اندازی پویش مردمی «دست_دادن_ ممنوع» نیز در راستای پیشگیری از شیوع بیماری کرونا از جمله اقداماتی است که در این روزها همه گیر شده است که دلیل اصلی این پویش، جلب مشارکت مردم به منظور پیشگیری از بیماری کرونا در تمامی مکان‌ها است. در واقع جامعه خطاب این پویش، تمام مردم هستند و توقع می رود، حداقل در زمان شیوع بیماری های واگیردار، به خصوص بیماری های حاد و در حال حاضر ویروس کرونا که در جامعه جهانی شیوع پیدا کرده است، بهداشت فردی رعایت شود. در واقع راه اندازی پویش هشتک«دست_دادن_ ممنوع» در فضای مجازی اینستاگرام که کاربران بسیاری را تحت پوشش خود قرار داده می تواند در راستای کاهش یا پیشگیری از این بیماری اطلاعات بسیار موثری را به مخاطبان ارایه کند. شعار این پویش با این مضمون (من با شما دست نمی دهم چون شما را دوست دارم) آمده است. مسوولان دستگاه‌های اجرایی نیز باید با حمایت از این طرح و فرهنگ سازی در جامعه به این پویش بپیوندند تا گامی مثبت در راستای کاهش ضریب شیوع و پیشگیری از بیماری های واگیر به خصوص بیماری کرونا در جامعه بردارند. در این صفحه مجازی توصیه های لازم برای مقابله و پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا و اخبار مربوطه در این زمینه آمده است که در این متن اشاره کوتاهی به آنها می شود.

راه های پیشگیری از بیماری کرونا

یکی از پست هایی که در این صفحه مجازی بسیار به چشم می خورد، چگونگی پیشگیری از انتقال بیماری کرونا به دیگران است. استفاده از ماسک در مکان های عمومی، شست و شوی مرتب دست ها با آب و صابون، پرهیز از خوردن غذاهای خیابانی، نمالیدن چشم ها با دستان آلوده و پرهیز از دست زدن به حیوانات بدون دستکش از جمله مواردی به شمار می رود که در این صفحه اینستاگرامی چندین بار آمده و به توجه کردن تاکید فراوانی شده است.

توصیه های بهداشتی برای مقابله با شیوع کرونا

از دست دادن و روبوسی کردن حتی با نزدیک ترین خویشاوندانتان خودداری کنیم، از مراجعات غیرضروری به مراکز درمانی اکیدا پرهیز کنیم، هنگام عطسه و سرفه جلوی دهان و بینی خود را با دستمال یا آرنج بگیریم، از تماس نزدیک با افرادی که علایم سرماخوردگی یا آنفولانزا دارند بپرهیزم، تا حد امکان از پرداخت های آنلاین استفاده کنیم چون اسکناس ها منشأ آلودگی هستند. تمامی این موارد ذکر شده از جمله توصیه هایی هستند که در این پویش در صفحه مجازی اینستاگرام به رعایت و انجام آن تاکید می شود.

اطلاع رسانی مجازی

تهیه اسلایدرهای پیشگیری از ویروس کرونا در این صفحه مجازی، تهیه پوسترهای آموزشی راه‌های پیشگیری از ویروس کرونا و اطلاع رسانی آن با همکاری روابط عمومی و مراکز بهداشت و درمان، تهیه و نصب پوستر آموزشی دست دادن ممنوع در اماکن عمومی، بارگزاری کلیپ و پیام های بهداشتی پیشگیری از شیوع کرونا در این صفحه اینستاگرامی و بارگزاری پیام‌های بهداشتی پیشگیری از شیوع کرونا جهت ارایه مطالب آموزشی جهت پیشگیری از کرونا بخش دیگری از اقدامات صورت گرفته برای اطلاع رسانی روش های پیشگیری از شیوع این ویروس در این صفحه مجازی در راستای اجرای پویش مردمی دست دادن ممنوع است.

یکی از کاربران نیز با گذاشتن پستی در راستای عمل به توصیه های بهداشتی در این صفحه مجازی نوشت: راه اندازی پویش دست دادن ممنوع می تواند از شیوع این بیماری جلوگیری کند. پس همه مردم باید با عمل به آن و کاهش میزان شیوع کرونا به این پویش بپیوندند و صرفا به خاطر اینکه دیگران از دست آنها ناراحت می شوند، عملی را مرتکب نشود که هم برای خود و هم برای نزدیکانشان دردسر ساز شود.

رعایت اصول بهداشت فردی از محورهای مهم مدیریت بیماری های تنفسی چون ویروس کرونا است و این پویش با سطح فراگیری عمومی در تمامی لایه‌های جمعیتی می‌تواند حالت بازدارندگی و کندی فرایند انتقال را رقم بزند و فرهنگ رفتاری را منطبق با مولفه‌های سلامت محور در اقشار مختلف جامعه اصلاح کند. درخواست از تصمیم سازان و متولیان بهداشتی این است که با حمایت از این طرح و فرهنگ سازی در جامعه به این کمپین پیوسته و شبکه پیشگیری سلامت محور در میان مردم را ایجاد کنند.