اخبار و گزارش های مختلفی در سراسر جهان، از تجربه ها و یافته های جدید در خصوص ویروس کرونا در حال انتشار است. در این میان، موفقیت کشورهایی که توانسته اند تا حدودی این بیماری را مهار کنند نیز باعث امید و دلگرمی دیگر کشورها می شود. اما طبق آخرین اخبار ویروس کرونا مشخص شده است که اگرچه افراد سالمند بیشترین ضربه را از این بیماری و عفونت کشنده می خورند اما افراد میانسال و جوانان هم از این قاعده مستثنی نیستند و در انتشار و شیوع این ویروس نقش زیادی دارند. داده های بسیاری از کشورها نشان می دهد که افراد پایین ۵۰ سال تعداد قابل توجهی از بیماران بستری شده در بیمارستان ها و بخش های مراقبت های ویژه را تشکیل می دهند و حتی ممکن است این ویروس باعث مرگ بیماران جوان هم شود. بر همین اساس کارشناسان می گویند: «همبستگی، کلید شکست COVID-۱۹ است و این همبستگی باید بین گروه های مختلف سنی از پیر و جوان وجود داشته باشد و همه باید برای شکست این بیماری قدم برداریم تا بتوانیم از شیوع آن پیشگیری کنیم.» در همین ارتباط برخی از پزشکان متخصص و حاذق کشور تصمیم گرفتند با راه اندازی «اپلیکیشین پزشکت» در صفحات مجازی مانند اینستاگرام با ارایه اطلاعات مناسب به کاربران آنها را در مواجه با ویروس کرونا آشنا کنند. اپلیکیشن یا نرم افزار پزشکت قابلیت های فراوانی دارد که یکی از آنها انتشار تازه ترین و جدیدترین اطلاعات، تجربیات و یافته های پزشکی به وسیله پزشکان عضو شده در این نرم افزار است. بدین معنا که پزشکان پس از عضو شدن در آن به صورت مجزا صفحه ای اختصاصی در اختیار خواهند داشت که امکان انتشار تصاویر، ویدیوها و مقاله های آنها در صفحه شخصی پزشکت و جهت اطلاع عموم مردم از این اطلاعات قابلیت انتشار دارد. شعار این جامعه پزشکی جمله «ما در پزشکت تنوع تخصص پزشکان و مشاوران را به شما ارمغان می دهیم» است. با نصب این نرم افزار می توان جدیدترین اخبار ویروس کرونا مشتمل بر شیوع، بروز، ابتلا، علل، عوامل خطر، پیشگیری، پیش آگهی و روش های درمانی ویروس کرونا را از پزشکت مشاهده کرد که در ادامه به برخی از آنها اشاره شده است.
توصیه های سازمان بهداشت جهانی
از آنجایی که بیشترین نگرانی شیوع و انتشار این بیماری در شهر و کشورهایی است که سیستم های بهداشتی ضعیف تر و جمعیت آسیب پذیری دارند، سازمان بهداشت جهانی برای مقابله با ویروس کرونا به همه جهانیان توصیه می کند، که: مراقب سلامت روان خود باشید، از مصرف الکل جدا خودداری کنید، از مصرف نوشیدنی های قندی پرهیز کنید، مراقب سلامت جسمی و روانی خود باشید، راهکارهای کاهش اضطراب ابتلا به کرونا را انجام دهید، بزرگسالان در طول روز ۳۰ دقیقه ورزش و پیاده روی کنند، کودکان حتما یک ساعت در روز فعالیت بدنی داشته باشند، برای تقویت سیستم ایمنی بدن، یک رژیم غذایی سالم و مغذی را انتخاب کنید، سیگار نکشید، چون سیگار می تواند خطر ابتلا به این بیماری را تا حدود زیادی افزایش دهد، به موسیقی گوش دهید، کتاب بخوانید یا در طول روز به دنبال بازی های سرگرم کننده باشید از جمله این توصیه ها است.
گرم شدن هوا و شیوع کرونا در هاله ای از ابهام
به طور کلی ویروس هایی مانند آنفولانزا از پروتئین ها و لیپیدها تشکیل شده اند. آن ها از طریق تماس جسمی از شخص به فرد دیگر منتقل می شوند و می توانند بر روی سطوح سخت یا در ذرات تنفسی یک بیمار وجود داشته باشند. اما چیزی که مشخص شده که شیوع آنفلولانزا در ماه آوریل و مارس کاهش پیدا می کند، اما آیا کرونا هم از این قانون پیروی می کند و با گرم شدن هوا، شیوع آن کاهش می یابد. بسیاری از دانشمندان در این مورد می گویند خیلی زود است که بتوانیم در مورد شیوع این عفونت کشنده و ویروس خطرناک همراه با رسیدن فصل بهار و گرم شدن هوا، نظری قاطعانه بدهیم. تحقیقات انجام شده در سال ۲۰۰۷ چگونگی تأثیر شرایط محیطی بر انتقال ویروس را مورد بررسی قرار داده است. برخی عوامل محیطی که در این زمینه نقش دارند، عبارتند از: درجه حرارت بالا(درجه حرارت بالا و به ویژه رطوبت زیاد، سرعت انتشار آنفلوانزا را کند کرده و در رطوبت بسیار بالا، شیوع این ویروس کاملا متوقف شده است.)، رطوبت هوا (از طرفی هم هوای گرم، میزان رطوبت بیشتری را در خود جای می دهد و از انتقال ویروس در هوا جلوگیری می کند. در شرایط مرطوب، ذرات تنفسی ناشی از سرفه و عطسه با جذب رطوبت بیشتر، سنگین تر می شوند و سریعتر به زمین میافتند و کمتر در هوا منتشر می شوند. بررسی ها نشان می دهد یکی از علت اصلی شیوع آنفلونزا در فصل های بارانی، دورهم جمع شدن افراد خانواده است.)، مختل شدن مخاط بینی(دانشمندان معتقدند کاهش رطوبت هوا در زمستان می تواند عملکرد مخاط بینی را مختل کرده و باعث خشکی بینی شود.)، نور خورشید(نور خورشید می تواند در تجزیه و از بین بردن ویروس هایی که روی سطوح در فضای باز قرار می گیرند، نقش موثری داشته باشد و می تواند اسید نوکلئیک را تجزیه کرده و تقریباً سطوح را در فضای باز ضدعفونی می کند. برای همین از این نور اغلب در بیمارستان ها برای استریل کردن تجهیزات استفاده می شود.)
نوع ویروس دوره زمان شیوع
آنفلوانزا دوره انکوباسیون کوتاه مدت ۲ یا سه روزه قبل از بروز علایم قرنطینه و جداسازی بیماران، غیر ممکن است. ویروس SARS دوره انکوباسیون حدود پنج روزه دارد. چهار یا پنج روز پس از شروع علایم شیوع آن مهار شده است. ویروس جدید کرونا دوره انکوباسیون ۲ تا ۱۴ روز را دارد و شناسایی بیماری پیش از بروز علایم امکان پذیر نیست.
استفاده از صابون در مقابله با ویروس کرونا
کارشناسان معتقدند، راه اصلی ابتلا و آلودگی به ویروس کرونا، انتقال از شخص بیمار یا ناقل به فرد سالم است. افراد ممکن است از طریق تماس های نزدیک مانند بوسیدن، دست دادن یا قرار گرفتن در فضای بسته، پخش کردن قطرات ویروس از راه های مانند سرفه و عطسه به راحتی مبتلا و آلوده شوند. اما از آنجا که ذرات تنفسی سنگین هستند و به طور معمول به راحتی روی سطوح مختلف قرار می گیرند، افراد بهتر است قبل از لمس صورت، بینی و چشمان خود حتما دست های خودشان را با آب و صابون بشویند. اما استفاده از ضدعفونی کننده ها برای تمیز کردن سطوح، تاریخچه و سابقه ۵۰۰۰ سال دارد این در حالی است که ترکیب ساده ای از آب و صابون یکی از قوی ترین سلاح ها در برابر بیماری های عفونی، از جمله ویروس کرونا جدید است. جین گراندورکس، متخصص ویروس شناس در دانشگاه کمبریج، می گوید: «استفاده از سفید کننده برای از بین بردن ویروس ها درست مانند استفاده از چماق برای زدن به مگس بوده و نیازی به سفید کننده ها نمی باشد. علاوه بر آن، استفاده بیش از حد ضدعفونی کننده ها ضمن آسیب به سطوح فلزی باعث مشکلات سلامت و علی الخصوص تنفسی می شود. در مقابل وی و دیگر متخصصان توصیه می کنند، مردم از صابون های ملایم برای ضدعفونی کردن محیط خانگی خود استفاده کنند.»
در این نرم افزار می توان مواردی همچون کرونا و کودکان، مراحل بیماری کرونا، کرونا در دوران بارداری، پیشگیری از ابتلا به کرونا، نقش ویتامین ها در کرونا، علایم گوارشی کرونا، راهکارهای مسطح کردن منحنی COVID-۱۹، میزان ماندگاری کرونا بر روی سطوح، تقویت سیستم ایمنی بدن در برابر کرونا، راهکارهای کاهش اضطراب در برابر کرونا و توصیه های برای بیماران در قرنطینه را مشاهده کرد.