اما چرا و چگونه آمریکا امروز به این وضعیت دچار شده است؟ درباره گسترش شیوع کرونا دراین کشور چه انتظاری می توان داشت؟
آغاز معاینات پزشکی با تاخیر
به گزارش خبرگزاری فرانسه، کارشناسان بهداشت عمومی هشدار می دهند که این ویروس همه گیر در آمریکا هنوز به اوج خود نرسیده است، اما عوامل زیادی در پشت سر ثبت این تعداد زیاد از ابتلای در این کشور وجود دارد.
در آغاز بحران شیوع کرونا، برخلاف نظر مقامات بهداشتی، «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا خطرهای این ویروس را دست کم گرفت و معتقد بود که شیوع محلی این ویروس «امری حتمی» نیست.
با ادامه روند ابتلای به کرونا و ابتدا در واشنگتن و کالیفرنیا (غرب آمریکا)، این کشور ناتوان از رصد اشخاصی که با افراد مبتلا به کرونا در تماس بودند، به صورتی موثر نتوانست در سطحی وسیع معاینات پزشکی را برای شناسائی مبتلایان به این ویروس انجام دهد.
دولت ترامپ در ابتدا برخی محدودیت ها را که به ایالت های آمریکا اجازه گسترش معاینات پزشکی را می داد، وضع کرد و همین باعث شد تا روند مقابله با کرونا در این کشور با تاخیر صورت گیرد.
اولین معاینات و تست های پزشکی به دفتر مرکزی مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها در آتلانتا ارسال شد.
این مراکز هم به نوبه خود معاینات و تست های نامعتبر را به ایالات برمی گرداند که این هم به افزایش تاخیر در مقابله با کرونا در آمریکا منجر شد.
دولت ترامپ سرانجام در ۲۹ ماه فوریه که نخستین مرگ در آمریکا ناشی از ابتلای به کرونا و بعداز یک ماه از رصد اولین فرد مبتلای در این کشور محدودیت های ایالات را برداشت و بعداز آن بود که بخش خصوصی تلاش هایش برای مهار کرونا را آغاز کرد.
«گابور کیلن» مدیر گروه فوریت های پزشکی دانشگاه جان هاپکینز گفت: باید می توانستیم به موقع افراد در تماس با مبتلایان به کرونا را شناسائی کنیم اما به طور ناگهانی با افزایش سریع مبتلایان مواجه شدیم و تلاش کردیم مناطقی را شیوع گسترده بود، قرنطینه کنیم.
مقامات آمریکایی در این مرحله تلاش می کردند از خود دفاع کنند و در پاسخ به اعتراض ها می گفتند: نتایج مثبت آزمایشات و معایناتی را هم که کره جنوبی به عنوان یک کشور الگو در سطح استراتژی رصد جمعی مبتلایان انجام می داد گاهی اشتباه بود.
اما این به نظر گابور کیلن مهم نیست، او تاکید می کند که «چیزی که من به دانشجویان خود در کلاس های پزشکی می آموزم این است، هر چیزی بهتر از هیچ چیز نیست، و هر چه زمان زودتر باشد، نتیجه کار بسیار بهتر و موثرتر خواهد بود و سرانجام دشمن خوب بهتر است.
فقدان حرکت ملی
ایالت نیویورک به مرکزهمه گیری و شیوع کرونا در ایالات متحده تبدیل شده و آمار ابتلا و فوتی در آن بسرعت در حال افزایش است و در پی آن نیوجرسی، کالیفرنیا، واشنگتن، میشیگان و ایلینویز قرار دارند.
«توماس تای» استاد بهداشت عمومی دانشگاه هاروارد هشدار داد، در ایالت هایی که تاکنون شاهد گسترش شیوع ویروس کرونا نبوده اند، نباید شتاب کنند و خود را بی نیاز از عبرت ها بدانند.
وی گفت: ایالت های آمریکا یک یک مجموعه واحد نیستند، در آمریکا پنجاه ایالت با اقدامات مختلفی که توسط حاکمان و ادارات بهداشت عمومی محلی تصمیم گرفته می شوند، وجود دارد.
وی اضافه کرد: فکر می کنم آنچه ما در آمریکا نیاز داریم تلاش ملی واقعی و هماهنگی است.
تا عصر روز جمعه بیش از ۶۰درصد آمریکایی ها در قرنطینه قرار گرفته اند و معنای آن این است که حدود ۳۰درصد از اصل جمعیت ۳۳۰ میلیونی آمریکا تدابیر اتخاذ شده را رعایت نمی کنند.
اکنون چه باید کرد؟
تا اینجا امیدوارکننده است که نرخ مرگ و میر تایید شده براثر ابتلای به کرونا در آمریکا در مقایسه با اسپانیا و ایتالیا نسبتا کم است، اما آیا این روند ادامه خواهد یافت؟ این سوالی است که کارشناسان را به دو گروه تقسیم می کند.
«دیوید فیزمن» کارشناس ویروس ها در دانشگاه تورنتو گفت: میزان کشتههای اعلام شده در آمریکا اطمینان بخش نیست.
وی افزود: تعداد کشته افزایش می یابد و دست یافتن به آمار واقعی زمان بر است.
فیزمن تاکید کرد: پیش بینی می کنم که ایالات متحده در آستانه یک فاجعه مطلق است.
همه در خصوص یک نکته هم نظر و موافق هستند و آن این است که رعایت مستمر «فاصله اجتماعی» برای «کاهش ابتلای به کرونا» تدبیری ضروری است به این معنا که تعداد مبتلایان جدید کم و تا حدودی از فرسودگی بیمارستان ها در نیویورک جلوگیری می شود.
برای جلوگیری از ادامه روند "کاهش دوره" بیماری همه گیر، یعنی کاهش سرعت و تعداد عفونت های جدید، اقدامات محرومیت اجتماعی لازم است، تا حد امکان از فرسودگی بیمارستان ها، مانند نیویورک جلوگیری شود.
به نظر گابور کیلن از دیدگاه علمی، این احتمال وجود دارد که به مرور زمان ویروس به شکل کمتری کشنده شود و گرما و رطوبت ممکن است گسترش آن را کند نماید.
دانشکده پزشکی دانشگاه واشنگتن انتظار دارد اگر روند کنونی ثبت مبتلایان ناشی از شیوع کرونا تا نیمه ماه آوریل ادامه یابد، تعداد کشته ها در آمریکا به ۸۰ هزار تن برسد.
الگوی ارائه شده توسط این دانشکده نشان می دهد که کمترین کشته در آمریکا به ۳۸ هزار تن و بیشترین کشته به بیش از ۱۶۲ هزار تن خواهد رسید.