تهران- ایرنا- جمعی از اساتید دانشگاه‌های علوم پزشکی در نامه‌ای اعلام کردند که سازمان جهانی بهداشت هرگز اعلام نکرده که ویروس کرونا تا ۸ ساعت در هوای محلی که افراد سرفه یا عطسه کرده‌اند، باقی می‌ماند.

جمعی از اساتید دانشگاه‌های علوم پزشکی روز شنبه در نامه‌ای به رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت در واکنش به خبر منتشر شده در یکی از بخش‌های خبری صداوسیما نوشتند: در خبری که از بخش خبری شبکه سه سیما مورخ جمعه هشتم فروردین ماه پخش شد، با استناد به مطالعه‌ای که مرجع آن به غلط سازمان جهانی بهداشت ذکر شده بود، اشاره شد که «این ویروس تا ۸ ساعت در هوای محلی که افراد سرفه یا عطسه کرده‌اند باقی می‌ماند». همچنین در ادامه گفته شد پزشکان متخصص تاکید می‌کنند به هیچ عنوان نباید بدون ماسک از منزل خارج شوید. در مورد این خبر باید به چند نکته توجه داشت. منبع این خبر، مطلبی است که در سایت خبری CNBC منتشر شده است.

این نامه ادامه می‌دهد: خبر مذکور هرگز توسط سازمان جهانی بهداشت منتشر نشده و این سازمان درگاه‌های رسمی برای انتشار راهنماهای بهداشتی خود را دارد و علاوه بر مستنداتی که در زیر به آنها اشاره خواهد شد و صفحه پرسش و پاسخی که در آن صراحتا انتقال هوابرد را مردود دانسته، با عنایت به ابهامات پیش آمده، مجدد دبیرکل سازمان جهانی بهداشت به همراه کارشناس عالی خود در برنامه زنده اینستاگرامی که سه شنبه ۵ فروردین ماه برگزار شد و همچنین در نشست مطبوعاتی بامداد ۹ فروردین خود، انتقال این ویروس از طریق هوا را مردود اعلام کرد. پزشکان متخصص مورد اشاره در خبر مذکور چه افرادی هستند و چگونه از طرف سازمان جهانی بهداشت مطلبی عکس آنچه خود سازمان منتشر کرده را بیان می‌کنند؟

اساتید دانشگاه‌های علوم پزشکی در این نامه ادامه دادند: به دلیل حساسیت بالای این موضوع، همکاران ما در مرکز تحقیقات آلودگی هوای پژوهشکده محیط زیست، گروه مهندسی بهداشت محیط و گروه ویروس شناسی دانشکده بهداشت (مرجع رسمی تایید موارد مثبت آلودگی به ویروس) دانشگاه علوم پزشکی تهران که همگی در بالاترین سطح علمی کشور هستند، طی یک مطالعه تحقیقاتی مصوب دانشگاه علوم پزشکی تهران، نمونه‌های متعددی از هوای اتاق‌های محل بستری بیماران مبتلا به کووید ۱۹ گرفته‌اند. نتایج این مطالعه که نشان دهنده منفی بودن همه نمونه‌هاست، برای انتشار به یکی از معتبرترین مجلات علمی بهداشتی دنیا ارسال شده و می‌تواند به عنوان مدعای دیگری دال بر رد انتقال هوابرد ویروس باشد.

در این نامه آمده است: در همان خبر شبکه CNBC به نقل از دکتر Maria Van Kerkhove رییس اداره بیماری‌های نوپدید و مشترک انسان و دام سازمان جهانی بهداشت ذکر شده کادر درمانی حین انجام فرآیندهایی که تولید ذرات معلق (آئروسل) می‌کنند، به دلیل این‌که ممکن است این ذرات مدت کمی طولانی‌تری در هوا باقی بمانند، اهمیت دارد حین انجام این فرآیندها احتیاط بیشتری به خرج دهند. منظور از این احتیاط اضافه که در راهنمای منتشر شده در تاریخ ۲۷ فوریه این سازمان هم قید شده، آن است که این دسته از پرسنل باید از ماسک‌های N۹۵ استفاده کنند، در حالی‌که سایر کادر درمانی اگر از همان ماسک‌های معمولی (جراحی) استفاده کنند کافی خواهد بود. این راهنما که در تاریخ ۱۹ مارس و پس از انتشار گزارش‌های پراکنده دال بر احتمال ضعیف وجود ویروس در هوا منتشر شده، همان توصیه‌ها را بدون هیچگونه کم و کاستی تکرار کرده است.

اساتید دانشگاه‌های علوم پزشکی در این نامه نوشتند: نتیجه هیچ تحقیقی تا زمانی که توسط متخصصان مستقل مربوطه توسط نهادهایی مثل سازمان جهانی بهداشت که بالاترین نهاد مستقل علمی بهداشتی است مورد ارزیابی و جمع بندی قرار نگیرد، نمی‌تواند به عنوان سندی برای استفاده توسط عموم و حتی متخصصان مورد استناد قرار گیرد.

این نامه ادامه می‌دهد: مرکز مدیریت بیماری‌های آمریکا نیز طی منابع متعددی موضوع هوابرد بودن انتقال این ویروس را منتفی دانسته است.

این نامه توسط نعمت الله جعفرزاده حقیقی استاد مهندسی بهداشت محیط دانشگاه جندی شاپور اهوا ز، محمدصادق حسنوند دانشیار مهندسی بهداشت محیط، پژوهشکده محیط زیست دانشگاه علوم پزشکی تهران، حجت زراعتی استاد آمار حیاتی، دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهرا ن، خسرو صادق نیت استاد گروه طب کار و رییس مجتمع بیمارستانی امام خمینی دانشگاه علوم پزشکی تهران، اکبر فتوحی استاد اپیدمیولوژی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی، علی رضا مصداقی نیا استاد مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران و رییس انجمن علمی بهداشت محیط ایرا ن، سحرناز نجات استاد و مدیر گروه اپیدمیولوژی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهرا ن، کاظم ندافی استاد مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهرا ن، کامران یزدانی دانشیار اپیدمیولوژی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران و مسعود یونسیان استاد اپیدمیولوژی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران امضا شده است.

به گزارش ایرنا،  کیانوش جهانپور سخنگوی ستاد ملی مدیریت  و مقابله با کرونا نیز امروز در همین رابطه گفت: شایعه‌ها یا مطالب غیرعلمی در برخی واحدهای خبری صداوسیما مبنی بر انتقال بیماری از طریق هوا و ضرورت استفاده از ماسک توسط عموم مطرح شده، اما بر اساس پروتکل‌های بین المللی و اطلاعات علمی، ماسک هیچ کمکی به پیشگیری از انتقال این ویروس برای جمعیت عادی نخواهد کرد. هموطنان ما در این خصوص نگران نباشند. رعایت نکات بهداشتی که از طریق رسانه‌ها اعلام شده برای پیشگیری موثر است.

تاکنون ۳۵۴۰۸ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده و ۲۵۱۷ نفر به علت ابتلا به این ویروس فوت کرده و ۱۱ هزار و ۶۷۹ نفر نیز بهبود یافته‌اند.