آغوز حلوا یکی از شیرینی ها و حلواهای سنتی منطقه بندرگز و کردکوی در غرب استان گلستان است که به عنوان میراث معنوی (میراث فرهنگی ناملموس) در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
زنان غرب گلستان به ویژه در بندرگز در شب نشینی ها، عروسی و ختنه سورانی ها ،جشن ها و اعیاد نوروز، برای پذیرایی از میهمانان و در آیین های عزاداری برای خیرات اموات این شیرینی سنتی را می پزند که طرفداران زیادی هم در این مناطق دارد.
هر چند پخت این حلوا زبه زمان و حوصله زیادی احتیاج دارد اما در روزهای خانه نشینی، فرصت و بهانه مناسبی برای در کنار هم بودن اعضای خانواده است.
مواد لازم:
برنج گرده (نیم دانه محلی ) یک کیلوگرم
مغز گردو نیم کیلوگرم
کره نباتی یا حیوانی صد گرم
شکر ۱.۵ کیلوگرم
آب ۳ لیتر
طرز تهیه و نحوه پخت:
۱. ابتدا نیم دانه (برنج گرده )را بشویید و به مدت دو ساعت خیس دهید.
۲. مغز گردو را در هاون یا آسیاب خرد کنید.
۳. گردوی آسیاب شده و برنج خیس شده را با اندکی کره نباتی یا محلی به مدت ۲۰ دقیقه در ماهی تابه مسی تفت دهید.
۴. در ادامه آب را به مواد تفت داده شده اضافه کنید و تا زمان جوش آمدن آب، این مخلوط را هم بزنید.
۵.پس از جوشیدن آب، شعله را کم کرده و آرام آرام و در مراحل مختلف شکر را به این مواد اضافه کنید.
۶.پس از اضافه کردن شکر با کفگیر ( ترجیحا چوبی) حدود ۵ تا ۷ ساعت این مواد را هم بزنید.
۷. تا خارج شدن روغن گردو، عمل همزدن حلوا تا هنگامی که رنگ قهوه ای سوخته تا تیره به خود بگیرد ادامه دهید.
۸. در پایان و برای اینکه ببینید حلوا پخته یا نه، با پشت دست به آن ضربه بزنید که اگر به دست نچسبید یعنی حلوا آماده است.
حلوا گردویی یکی از سوغات مورد استقبال همیشگی مسافران به استان گلستان است.
استان گلستان با حدود یک میلیون و ۹۰۰هزار نفر ۱۴ شهرستان با ۳۰ شهر و بیش از هزار روستا دارد.
کردکوی و بندرگز به ترتیب با افزون بر ۷۵هزار نفر و ۵۰ هزار نفر در غرب این استان واقع هستند.