سمنان- ایرنا- مدرس روانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی سمنان معتقد است اضطراب ناشی از کرونا در شرایط حاضر، ممکن است زمینه‌ساز اعتیاد افراد به مواد مخدر و روانگردان‌ها شود.

مجتبی رجب‌پور روز دوشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: یکی از ابعاد سلامت اجتماعی که در بحران جهان‌گیر کرونا به شدت تحت تاثیر قرار گرفته ولی کمتر به ابعاد آن پرداخته شده، موضوع اثرات این پدیده بر وضعیت اعتیاد و مصرف مواد مخدر و روانگردان در جهان و کشور است.

وی با اشاره به تاثیرات شیوع ویروس کرونا بر ابعاد مختلف اقتصادی و اجتماعی زندگی مردم، تصریح کرد: این بیماری به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر وضعیت اعتیاد و مصرف موادمخدر و روانگردان در کشور تاثیرگذار است.

این پژوهشگر حوزه درمان و کاهش آسیب اعتیاد تصریح کرد: بنا بر پژوهش‌های صورت گرفته، اضطراب، ابهام و نگرانی افراد از آینده از مهم‌ترین عوامل موثر بر گرایش افراد به اعتیاد و سوء مصرف موادمخدر و روانگردان‌ها است؛ امری که متاسفانه این روزها به وفور یافت می‌شود.

رجب‌پور ادامه داد: برخی از افراد و یا اطرافیان‌ آن‌ها به نحوی در معرض کرونا قرار گرفته و برخی نیز نگران سرایت این ویروس هستند و همه ما در حال دنبال کردن اخبار هستیم که چه چیزی قرار است اتفاق بیفتد.

وی به بسترها و مولفه‌های موثر در اعتیاد در شرایط حاضر اشاره و تصریح کرد: قطعا زمان ترسناکی است، ما در میانه یک پاندمی جهانی هستیم، با شهرها و حتی کل کشورهایی که بخاطر ویروس خاموش و سوت و کور شده اند.

وی با بیان اینکه ابهام در مورد ویروس کرونا برای بسیاری از مردم سخت‌ترین مساله است، تاکید کرد: امکان مدیریت احساسات منفی مرتبط با آن برای برخی از اشخاص وجود ندارد.

این مدرس روانشناسی با تاکید بر اینکه ابهام سبب تفسیر شرایط فاجعه‌بارتر از واقعیت در افراد می‌شود، ابراز داشت: این مساله منجر به افزایش ترس، وحشت و نگرانی در اشخاص شده و چنین شرایط روانی هیجانی زمینه بسیار مساعدی برای مصرف مواد و اعتیاد است.

رفتار اشخاص در مقابله با استرس

رجب‌پور، به راهبردهای افراد برای مقابله با استرس و اضطراب اشاره و اضافه کرد: مقابله سازگارانه و کارآمد شامل پذیرش مسئولیت حل مسایل زندگی، ارزیابی وضعیت، استفاده از راهنمایی‌ها و حمایت‌های دیگران و تلاش برای حل مساله است.

وی خاطرنشان کرد: مقابله ناسازگارانه و ناکارآمد نیز شامل انکار وجود مساله، اجتناب و فرار از پرداختن به آن، اقدامات شتاب‌زده و بدون تامل، پرخوری، پرخاشگری و سرزنش خود و دیگران است.

مدرس روانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی سمنان اظهار داشت: مصرف سیگار، مواد مخدر و روانگردان‌ها نیز از جمله راهبردهای مقابله ناسازگارانه و ناکارآمد است که بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد.

تبلیغات کاذب استرس‌زدایی موادمخدر

این پژوهشگر حوزه درمان و کاهش آسیب اعتیاد افزود: تبلیغات کاذب فراوان در خصوص اثرات استرس‌زدایی و بهبود شرایط روانی مواد مخدر و روانگردان‌ها، راه را برای مصرف آن‌ها توسط افراد تسهیل می‌کند.

وی با بیان اینکه تبلیغات ناآگاهانه و یا مغرضانه در خصوص اثرات درمانی مواد بر پیشگیری و درمان بیماری کرونا در این روزها در برخی از نقاط به چشم می‌خورد، گفت: افرادی با این تبلیغات روی به مصرف می‌آورند.

لزوم تاکید بر وجود دغدغه مشترک برای کاستن استرس

مدرس روانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی تاکید کرد: به عنوان یک نکته کلی در پیشگیری و کاهش اضطراب ناشی از شرایط کنونی باید به جامعه یادآوری شود که افراد در مقابله با ویروس کرونا تنها نیستند و افراد بسیاری در کشور و جهان درگیر این بیماری هستند.

وی، بر لزوم اطلاع‌رسانی درست به منظور دلگرمی و امیدآفرینی در جامعه تاکید و تصریح کرد: دانستن اینکه تمام توان و امکانات جهانی و کشور برای مبارزه با این بیماری بسیج شده و نشانه‌های دلگرم کننده و امیدوار کننده‌ای در خصوص آینده این بیماری وجود دارد و نیز بیش از یک سوم از مبتلایان تاکنون بهبود یافته‌اند، منجر به افزایش احساس تعلق و همراهی با جامعه می‌شود.

رجب‌پور ادامه داد: تاکید بر وجود دغدغه و نگرانی مشترک، احساس همگرایی را افزایش داده و استرس ناشی از اخبار بیماری را کاهش می‎دهد.

راهکارهای مقابله با اضطراب در بحران کرونا

وی با ارائه راهکارهایی برای مقابله با استرس و اضطراب در شرایط بحران کرونا، خاطرنشان کرد: اجرای توصیه‌های بهداشتی متخصصان و مسوولان مربوطه، اخذ اطلاعات از منابع معتبر، بازنشر نکردن اخبار آزاردهنده و شایعات و گپ زدن با خانواده و دوستان صمیمی به صورت مجازی در این روزها برای افراد مفید و اثربخش است.

مدرس روانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی سمنان و پژوهشگر حوزه درمان و پیشگیری از اعتیاد اضافه کرد: تغذیه مناسب،‌ انجام فعالیت‌های ورزشی و مفرح، مدیریت زمان‌های روزانه، انعطاف پذیری در برنامه‌ریزی و اجرای برنامه‌ها،‌ انعطاف پذیری در روابط، دوری از شرایط و روابط پرتنش و آزاردهنده و دعا و راز و نیاز با خالق هستی از دیگر راهکارهای مقابله با استرس در شرایط کنونی در جامعه است.

طبق آخرین اطلاعات رسیده به ایرنا در شامگاه شنبه نهم فروردین، تعداد کل مبتلایان کرونا در استان سمنان به ۷۵۹ تن رسیده است و ۱۹۷ تن نیز در مراکز درمانی استان بستری هستند.

بنا بر کسب اطلاع خبرنگار ایرنا، تا روز نهم فروردین ۸۴ تن بدلیل ابتلا به کرونا در استان سمنان فوت کرده‌اند که در این بین ۲۴ فوتی برای سال ۹۹ بوده است.

تاکنون ۶۶۴ هزار و ۷۳۱ تن در دنیا به این ویروس مبتلا شده‌اند که از این تعداد ۱۴۲ هزار و ۴۲۷ تن بهبود یافتند، این ویروس از ۲۰۵ کشور جهان در ۱۹۹ کشور منتشر شده است.