تاریخ انتشار: ۱۱ فروردین ۱۳۹۹ - ۱۳:۳۴

سمنان- ایرنا- تاخیر در پرداخت اقساط تسهیلات، اقساط بیمه تامین اجتماعی و خرید سربازی، دریافت ماسک و مواد ضدعفونی کننده از جمله درخواست‌ها و نیازهای عشایر استان سمنان برای ادامه فعالیت در شرایط فعلی است که ویروس کرونا چرخ اقتصادشان را لنگ کرده است.

عشایر استان سمنان از زحمت‌کشان عرصه  تولید در شرایطی که آحاد جامعه با ویروس کرونا درگیر هستند مانند همیشه بدون ادعا، درخواست و منتی مشغول تولید و تامین گوشت و فرآورده‌های لبنی سالم برای جامعه هستند، اما در شرایط فعلی برای تداوم فعالیت خود نیازمند توجه مسوولان و  اتخاذ تصمیم‌های راهبردی برای برون رفت از شرایط فعلی هستند.

زنجیره انتقال ویروس کرونا تنها با خانه ماندن قطع می‎شود و در خانه ماندن در واقع موجب تعطیلی بخش‌های مختلف و کاهش گردش مالی می‌شود. در این شرایط انتظار می‌رود عشایر به عنوان سربازان عرصه تولید بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرند.

عشایر در روزهای عادی که مردم در استفاده از خدمات و امکانات شهری لذت می‌برند در دامن طبیعت بدون هیچ امکاناتی در تلاش برای کسب روزی حلال و تامین گوشت قرمز و لبنیات سالم برای شهرنشینان فعال هستند و در این روزها که سیل و ویروس کرونا عرصه را بر این زحمت کشان تنگ کرده مسوولان وظیفه دارند با تسهیل در امور آنها،  کمک حالشان باشند.

برخی عشایر استان سمنان خواستار فروش گوسفندان آماده عرضه به بازار هستند و می‌توان این خواسته را  با در نظر گرفتن ساز و کاری حساب شده و بدون نقص اجرا کرد تا گوسفندان آماده عرضه به بازار را از عشایر خریداری کرد که این اقدام هم موجب بهبود معیشت عشایر می‌شود و هم نیاز به  گوشت قرمز به عنوان یکی از اقلام اساسی شهروندان رفع خواهد شد.

عشایر استان سمنان متشکل از سه هزار و ۱۸۱ خانوار و بیش از ۱۴ هزار و ۴۰۰ نفر جمعیت، شامل ۷۴ طایفه، ۱.۰۷ درصد از جمعیت عشایری کشور را شامل می‌شوند، این عشایر که هشت و ۲ دهم درصد جمعیت استان سمنان را تشکیل می‌دهند، بیش از یک میلیون و ۷۴ هزار رأس دام سبک و چهار هزار و ۷۰۰ رأس دام سنگین دارند و سالانه ۹ هزار و ۳۰۰ تن گوشت قرمز به ارزش بیش از سه هزار و ۶۰۰ میلیارد ریال تولید می‌کنند.

ویروس کرونا یا کووید ۱۹ یک ویروس نوپدید است که شیوع ویروس اواخر دسامبر گذشته(آذر/دی) از کشور چین آغاز شد و تاکنون هزاران نفر در چین و نزدیک به ۲۰۰ کشور دنیا به این ویروس مبتلا شدند و هزاران نفر بر اثر این بیماری جان خود را از دست داده‌اند.

دارویی برای درمان قطعی بیماران مبتلا به این ویروس تا این لحظه کشف نشده است اما  این بیماری، قابل پیشگیری است و به‌ راحتی و با راهکارهای ساده مانند ماندن در خانه، رعایت حداقل فاصله یک متر از دیگران و شست و شوی دست‌ها می‌توان از شیوع و ابتلا به این بیماری جلوگیری کرد.

طبق آخرین اطلاعات رسیده به ایرنا در شامگاه شنبه نهم فروردین، تعداد کل مبتلایان کرونا در استان سمنان به ۷۵۹ تن رسیده است و ۱۹۷ تن نیز در مراکز درمانی استان بستری هستند.

بنا بر کسب اطلاع خبرنگار ایرنا، تا روز نهم فروردین ۸۴ تن بدلیل ابتلا به کرونا در استان سمنان فوت کرده‌اند که در این بین ۲۴ فوتی برای سال ۹۹ بوده است.

دولت‌ با خرید گوسفندهای آماده عرضه به عشایر کمک کند

رضا صالحی رییس شورای معیشت پایدار عشایر ایل ابوالحسنی در استان سمنان و عضو اتحادیه ملی ایلات و طوایف کوچنده عشایر ایران در گفت و گو با ایرنا، ابراز داشت: شیوع ویروس کرونا بازار فروش گوسفند را تعطیل کرده و اکنون گوسفندهای آماده برای عرضه در بازار روی دست صاحبان آن ها مانده است.

وی ادامه داد: باید شرایطی ایجاد شود تا عشایر بتوانند دام‌های آماده عرضه در بازار را به فروش برسانند چرا که درآمد عشایر از از این طریق تامین می‌شود.

وی بیان کرد: دولت با اتخاذ تصمیم تاخیر در پرداخت اقساط تسهیلات کمک بزرگی به عشایر کرده است و امید است بانک‌ها این مصوبه را به درستی اجرا کنند، اما نکته مهم این است که تاخیر در پرداخت تسهیلات تا اردیبهشت ماه است و عشایر تا زمانی که نتوانند دام خود را در بازار عرضه کنند توان پرداخت ندارند.

صالحی تصریح کرد: برخی از جوانان عشایر ایل ابوالحسنی خدمت نظام وظیفه را به صورت پرداخت اقساطی خریده‌اند و در شرایطی که در خانه مانده‌اند امکان پرداخت اقساط خرید سربازی را ندارند و لازم است مسوولان در این زمینه با عشایر همکاری کنند.

وی یادآور شد: عشایر ابوالحسنی خواستار کمک و توجه مسوولان در زمینه تهیه محلول ضدعفونی و ماسک به منظور پیشگیری از شیوع ویروس کرونا هستند.

عضو اتحادیه ملی ایلات و طوایف کوچنده عشایر ایران با بیان اینکه بارندگی‌های اخیر موجب سرسبزی مرتع شده است، اضافه کرد: تاخیر در کوچ عشایر با توجه به بارندگی‌های و سرسبزی مرتع دردسر زیادی ایجاد نکرده است.

ایل ابوالحسنی مربوط به منطقه توران شهرستان شاهرود در استان سمنان است، این ایل دارای ۱۲ طایفه و ۲۳ تیره است.

بر اجرای مصوبه تاخیر در پرداخت تسهیلات نظارت شود

علی اکبر معصومیان یکی از عشایر ایل سنگسر در گفت و گو با ایرنا، ابراز داشت: تاخیر در پرداخت تسهیلات یا همان استمهال وام تصمیمی مهم در کمک به اقشار ضعیف جامعه در شرایط کنونی است که انتظار می‌رود این مصوبه پشتیبان داشته و بر اجرای آن نظارت شود.

وی ادامه داد: ماندن در خانه برای قطع زنجیره انتقال ویروس کرونا مشکلاتی را ایجاد کرده و اقشار مختلف جامعه از جمله عشایر را دچار مشکل کرده است.

وی با بیان اینکه سلامت رکن اصلی است و نباید فدای چیز دیگری شود، افزود: در شرایطی که همه با خانه ماندن، تعطیلی کسب خود و کاهش ترددهای غیرضروری برای شکست ویروس کرونا کمک می‌کند نشان از شرایط عادی نیست و در این شرایط که مردم برای بازگشت نعمت سلامتی به جامعه همکاری می‌کنند دولت نیز باید تصمیماتی جدا از شرایط عادی جامعه اتخاذ کند.

معصومیان تصریح کرد: عشایر در شرایط فعلی درآمدی ندارند و نمی‌توانند اقساط خود را پرداخت کنند و بعد از بازگشت کشور به شرایط عادی حداقل ۲ ماه باید به عشایر فرصت داده شود تا با فروش محصولات و تولیدات خود، اقساط خود را تامین کنند.

وی اضافه کرد: در شرایط عادی با تاخیر در پرداخت قسط متصدیان بانک با ضامن‌ها تماس می‌گرفتند ولی در این روزها بانک‌ها همراهی می‌کنند.

این عشایر ایل سنگسری بیان کرد: عشایر سنگسر به دلیل فعالیت در فضای وسیع مرتع و هوای پاک طبیعت کوهستانی بدون شلوغی و ازدحام مشغول کار و تلاش هستند نیاز چندانی به ماسک و محلول‌های ضدعفونی کننده ندارند ولی وقتی ناگزیر به تردد در شهر باشند نیاز به محلول‌های ضدعفونی کننده و ماسک دارند.

معصومیان یادآور شد: علاوه بر شیوع ویروس کرونا سیل در روهای گذشته موجب تخریب  جاده‌های عشایری شده و امکان انتقال علوفه دستی مانند یونجه و جو برای تعلیف دام را دچار مشکل کرده است.

وی اضافه کرد: امسال مرتع‌های مجاز تعلیف دام به دلیل بارش باران به نظر می‌آید غنی از علف باشد و پیش‌بینی می‌شود مشکلی در تامین علوفه دام نباشد.

ایل سنگسر تنها ایل مستقل استان سمنان است که با طی یکهزار و ۵۰۰ کیلومنر بلندترین مسیر کوچ در کشور را دارد و گستره فعالیت عشایر ایل سنگسری در ۱۱ استان کشور است.

سلامت عشایر استان سمنان از لحاظ شیوع ویروس کرونا

مدیرکل امور عشایری استان سمنان گفت: عشایر استان در وضعیت سالم قرار داشته و گزارشی از شیوع ویروس کرونا در این قشر زحمت‌کش گزارش نشده است.

مراد خادم در گفت و گو با ایرنا ابراز داشت: نکات بهداشتی به منظور پیشگیری از شیوع ویروس کرونا به عشایر استان سمنان آموزش داده شده است.
وی با بیان اینکه کوچ عشایر استان به منظور پیشگیری از شیوع ویروس کرونا یک ماه به تعویق افتاد،  ادامه داد: عشایر استان سمنان اکنون در مناطق قشلاقی واقع در مناطق جنوبی استان مستقر هستند و در زمان ییلاق به مناطق شمالی استان کوچ می‌کنند.

مدیرکل امور عشایری استان سمنان گفت: شیوع ویروس کرونا در دام نیز گزارش نشده و دام استان نیز در وضعیت سالم قرار دارد.

وی ابراز داشت: سیل روز سوم فروردین ۹۹ حدود ۹ میلیارد و ۷۷۰ میلیون ریال به جاده‌های عشایری استان خسارت وارد کرد.

خادم بیان کرد: چهار و هزار و ۵۰۰ کیلومتر جاده عشایری در استان سمنان وجود دارد که سیل روز سوم فروردین به ۲ هزار و ۸۲۰ کیلومتر از این مسیر  خسارت وارد کرد و موجب تخریب راه‌ها شد.

وی بیان کرد: بیشترین خسارت سیل به جاده‌های عشایری استان سمنان از لحاظ مسافت مربوط به شهرستان شاهرود با یکهزار و ۲۵۰ کیلومتر و سپس میامی و دامغان است.

مدیرکل امور عشایری استان سمنان ادامه داد: کمترین خسارت سیل به جاده‌های عشایری استان سمنان مربوط به شهرستان گرمسار با ۳۵ کیلومتر است.

عشایر به عنوان سربازان تولید مواد غذایی در شرایط فعلی برای حفظ خود نیازمند کمک هستند و انتظار می‌رود  برای عبور به سلامت از بحران باید حتما حمایت شوند. رفع مشکلات مربوط به فعالیت های اقتصادی عشایر باید در زمان حاضر از اولویت های دستگاه های زیربط چون اداره کل امور عشایری، صنعت، معدن و تجارت و جهاد کشاورزی باشد تا این زحمت کشان بتوانند با قوت قلب بیشتری به تحمل جدال با کرونا ترغیب شوند.