تهران- ایرنا- بازیگر پیشکسوت سینما و تلویزیون عقیده دارد: قرنطینه و خانه‌نشینی فرصتی برای هرکس فراهم کرده است تا به آنچه علاقه یا تبحری دارد بپردازد؛ کارهایی که بلد نبوده اما دوست داشته را بیاموزد و آنچه را که فراموش کرده از سر بگیرد.

یکی از موارد پرتکراری که در تشریح وضعیت موجود، از سوی هنرمندانی که در پویش سهم من در مبارزه با بحران کرونا (پویشی که با ابتکار ایرنا و روزنامه ایران، شروع شده است و به بیان دیدگاه‌های افراد متخصص و هنرمند و... در باب نقش شهروندی درقطع زنجیره کرونا می‌پردازد) شرکت کرده‌اند، شنیده می‌شود، لزوم مغتنم شمردن شرایط موجود، با وجود خستگی‌های درخانه ماندن و شرایط جدید زندگی است.

هنرمندان به کرات دست روی یک موضوع مهم گذارده و بر آن تاکید می‌کنند: لزوم مغتنم شمردن تعطیلات پیش آمده، برای انجام دادن همۀ کارهای معوقه. از فیلم دیدن، کتاب خواندن، موسیقی گوش دادن گرفته تا تمرین کردن‌کارهایی که پیش از این از سوی افراد انجام نشده یا انجام شده اما مستمر نبوده است. هنرمندان، هنر را در این روزها منجی انسان‌ها دانسته و بهره‌گیری از آن را بهترین شیوه برای گذران مفید و مثرثمر روزهای قرنطینه عنوان می‌کنند.

آنچه در ادامه می‌آید گفت وگوی خبرنگار فرهنگی ایرنا با فرخ نعمتی بازیگر پیشکسوت سینما و تلویزیون در راستای پویش سهم من در مباره با کرونا است.

نعمتی در ابتدا و در اشاره به این مطلب که قرنطینه خانگی برای وی استمرار عادتی دیرینه است، بیان داشت: خود من زمانی که کار نداشته باشم و سر فیلم‌برداری نباشم، هیچ جایی نمی‌روم و کلا در خانه هستم؛ به همین دلیل به شخصه همواره در قرنطینه هستم و علاوه بر کارهای شخصی‌ام، فیلم می‌بینم و کتاب می‌خوانم.

بازیگر سریال‌های نوروزنامه ۱۳۶۲-۶۳، خانه سبز ۱۳۷۵، ولایت عشق ۱۳۷۵-۷۹، مدار صفر درجه ۱۳۸۶، مختارنامه ۱۳۸۳-۸۸، فاخته ۱۳۹۳ و وارش ۱۳۹۸ در اشاره به فرصت مغتنی که در روزهای قرنطینه برای وی فراهم شده است، تصریح کرد: تعداد زیادی فیلمِ ندیده دارم که این روزها آن‌ها را می‌بینم، موسیقی گوش می‌دهم و کتاب می‌خوانم و همه این‌ کارها در روز، چند ساعت وقت آدم را می‌کشد. ضمن این که چنانچه بیان شد من به این شرایط بسیار عادت دارم چراکه اهل رفتن به بیرون از خانه نیستم، حتی سینما و تئاتر و ... هم نمی‌روم.

وی افزود: درنتیجه من به این شرایط عادت دارم ولی برای مردم دیگر باید فکر و برنامه‌ریزی‌ای کرد تا شرایط سامان یابد. ضمن این‌که برخی از مشاغل در این مدت تعطیلی نداشته‌اند؛ همین نظافت و خدمات شهری یا مواد خوراکی و شوینده و ضدعفونی که به دست شما می‌رسد، نتیجه تعطیل نبودن خط تولید و وجود مشاغلی است که در شرایط فعلی مشغول خدمت‌رسانی هستند.

قرنطینه؛ فرصتی برای یادگیری

نعمتی در واکنش به این موضوع که برخی، روزهای قرنطینه را روزهای بیکاری و خسته کننده عنوان می‌کنند، خاطرنشان کرد: به قول بزرگی که می‌گوید «نظم دنیا را با رختخواب خودتان شروع کنید»؛ وقتی از جا برمی‌خیزید، روزتان را با مرتب کردن تخت خواب خودتان شروع کنید و پس‌ازآن می‌بینید که کارهای زیادی برای نظم و نسخ دادن روزانه دارید. امروز هرکس به کانال‌های فیلم دسترسی دارد و می‌تواند ارتباط بسیار پررنگی با دنیا برقرار کند؛ در نتیجه خیلی کارها می‌شود، انجام داد.

وی افزود: من وقتی‌ که در کتاب‌فروشی و کتابخانه‌ها خیل عظیمی از کتاب‌ها را می‌بینم، تنها جایی است که احساس حقارت می‌کنم. این که صدها کتاب هست که نخوانده‌ای و کارهای بسیاری در زندگی که هنوز نکرده‌ایم و البته برایش وقت داریم؛ در نتیجه این ایام بهترین زمان برای خواندن کتاب‌های نخوانده است و یادگرفتن چیزهایی که بلد نیستیم.

بازیگر فیلم‌های سراب ۱۳۶۵، صنم ۱۳۷۸، آتش سبز ۱۳۸۶، یتیم خانه ایران ۱۳۹۴، در مسیر باران ۱۳۹۵ و سرو زیر آب ۱۳۹۶ در پاسخ به این سوال که مردم چه کارهای انجام نشده‌ای را می‌توانند در این ایام انجام دهند، یادآور شد: من تابه‌حال دست به آشپزی و حتی نیمرو درست کردن نزده‌ام و در این ایام سعی می‌کنم آشپزی کنم و این کار را تمرین کنم. برای دیگران این گذران مفید به‌فایده زمان در این ایام می‌تواند تمرکز بر کارهایی باسد که انجام نداده اند یا بلد نبوده‌اند. در گوشه خانه می‌شود نجاری و نقاشی کرد. هنرها هستند که امروز می‌توانند به کار بیایند و ما را سرگرم نکنند.

مثلاً اگر کسی استعدادی دارد و ساز می‌زند، این روزها فرصت مغتنم تمرین و آماده شدن است؛ و در کل فرصتی برای هرکسی که در هر زمینه‌ای علاقه یا تبحری دارد، فراهم شده است. تمرین کردن آشپزی و خیاطی و کارهای دیگری که فرد ممکن است بلد نباشد یا بلد بوده و فراموش کرده باشد و حالا می‌تواند می‌تواند آن ها را از سر بگیرد.

نعمتی در انتها و در توصیه آثار خوب سینمایی که در این روزها می‌توان به تماشا نشست، بیان داشت: این‌همه فیلم خوب در تاریخ سینما ساخته‌شده است که می‌توان در این ایام تماشا کرد. همه فیلم‌های اسکار امسال خوب بودند، مثلاً فیلم ۱۹۱۷ از سام مندس یا کار آقای اسکورسیزی، مرد ایرلندی. فیلم‌های روز یا کلاسیک فرقی نمی‌کند و کیفیت مهم است؛ مثلاً فیلم‌های آلفرد هیچکاک یا وودی آلن و بسیار دیگر از فیلم‌سازان صاحب‌نام، گزینه‌های خوبی برای تماشا در این ایام هستند.

 مقابله با بحران نیازمند عزم همگانی است. بدون یک اراده جمعی معطوف به مواجهه مؤثر با بیماری امکان رهایی از زنجیره انتقال آن وجود ندارد. برهمین اساس و به ابتکار ایرنا و روزنامه ایران پویشی برای فراخوان عمومی به مسؤولیت‌پذیری جمعی در برابر کرونا به راه افتاده است.