تاریخ انتشار: ۱۲ فروردین ۱۳۹۹ - ۱۲:۵۰

ساری _ ایرنا _ با مواد اولیه‌ای که در اغلب خانه‌ها وجود دارد می‌توانیم به سادگی در خانه انواع نان مازندرانی بپزیم.

سه لیوان آرد، یک قاشق غذاخوری خمیر مایه، یک عدد تخم مرغ، یک قاشق چای‌خوری نمک، چهار قاشق چای‌خوری شکر، یک لیوان شیر یا آب ولرم  و ۶ قاشق غذاخوری روغن یا کره مواد اولیه‌ای را تشکیل می‌دهد که زنان مازندرانی با اضافه یا کم کردن برخی از مواد دیگر، نان‌های مختلفی درست می‌کنند.

اگر همین ترکیب را با هم مخلوط کرده و بگذاریم خمیر آماده شود، پس از ۲ ساعت، خمیر برای پختن نان آماده می‌شود. می‌توان خمیر را در اندازه‌ و شکل دلخواه، درآورد و سپس در فر یا قابلمه، نان پخت. با اضافه کردن کمی سبزی مانند شنبلیله یا شوید به خمیر آماده اضافه کنیم نان سبزیجات فوق‌العاده‌ای پخته می‌شود.

اگر به همین مواد به جای چهار قاشق شکر، یک لیوان شکر اضافه کنیم ترکیب نان قندی به دست می‌آید و اگر نصف قاشق چای‌خوری دارچین و زردچوبه اضافه کنیم می‌توان نان فتیر پخت.

خوبی این دستور پخت مازندرانی در این است که هم در فر و هم در قابلمه می‌توان نان تازه و بهداشتی پخت که جوش شیرین هم ندارد.

بنا به سلیقه می‌توان از رومال مانند زرده تخم و کره و یا کنجد و سیاهدانه استفاده کرد. اگر این نان را در قابلمه می‌پزید پس از حدود ۲۰ دقیقه می‌توان خمیر را برگرداند تا روی دیگر آن هم پخته شود.

اینها موادی است که به راحتی در اغلب خانه‌ها پیدا می‌شود و برای تهیه نان و یا این مواد، لازم نیست از منزل خارج شوید.

از دیگر نان‌های مازندرانی نان کدو تنبل یا کدو حلوایی است.

یک کارشناس آشپزی درباره پخت نان با طعم کدو حلوایی گفت: ۲ عدد تخم‌مرغ، ۷۰ گرم کره، یک پیمانه کدو حلوایی پخته، یک قاشق غذاخوری خمیر مایه، نصف پیمانه شکر، یک پیمانه شیر ولرم و سه پیمانه آرد مواد تشکیل دهنده برای پخت نان کدو حلوایی است و کسانی که مایل به استفاده از نان شیرین نیستند می‌توانند شکر را حذف کنند.

معصومه صادریان افزود: ابتدا شیر ولرم، یک قاشق شکر و خمیر مایه را درون ظرفی مخلوط می‌کنیم و در ظرف را می‌بندیم تا خمیر مایه به عمل بیاید.

وی تصریح کرد: بعد از به عمل آمدن خمیر مایه، کره آب شده، تخم‌مرغ‌ها و بقیه شکر را هم زده و به شیر اضافه کرده و مخلوط می‌کنیم.

این کارشناس آشپزی ادامه داد: آرد را در چند مرحله به مواد اضافه می‌کنیم، خمیر نباید سفت باشد.

صادریان با بیان اینکه سپس خمیر به دست آمده را در محیط گرم به مدت یک ساعت نگهداری می‌کنیم تا خمیر استراحت کند، گفت: بعد از آن که خمیر به عمل آمد، گلوله‌های گرد خمیر را در ظرفی که می‌خواهیم نان بپزیم کنار هم می‌چینیم و دوباره به خمیر، نیم ساعت استراحت می‌دهیم.

وی اظهار کرد: برای رومال خمیر هم می‌توان از زرده تخم‌مرغ و زعفران و یا کنجد استفاده کرد و در نهایت در فر و یا قابلمه نان را می‌پزیم و یا اینکه در روغن سرخ می‌کنیم.

صادریان یادآور شد: اگر این نان را به شکل سرخ شده در روغن می‌خواهیم استفاده کنیم نباید خمیر را رومال کرد.

در خانه می‌مانیم و با همین مواد دم دستی، نان می‌پزیم تا به مهار کرونا کمک کنیم.