تهران - ایرنا - شاعر نام‌آشنای کشورمان که همه ما او را با شعر «صد دانه یاقوت» به خاطر می‌آوریم معتقد است: فرصت خوبی پیش آمده که بنشینیم کنار بچه‌ها و در جبران روزهایی که کمتر فرصت می‌کردیم برای آنها قصه بخوانیم، در شادی آنها شریک شویم.

شیوع ویروس کرونا تجربه متفاوتی از زیست و زندگی را برای انسان‌های سراسر جهان به‌وجود آورده است. تجربه‌ای که این روزها از آن به‌عنوان قرنطینه خانگی یاد می‌شود.

به گفته کارشناسان امر درمان در مسیر مبارزه با این ویروس یعنی کادر درمان، پرشکان و پرستاران متعهدی که با تعبیر واژه ایثار و از جان گذشتگی به شکل خستگی‌ناپذیر در خط مقدم مبارزه در حال مجاهدتی بی‌مثال هستند؛ برای تحقق شعار شکست کرونا یکی از اصلی‌ترین مواردی که می‌تواند به قطع زنجیره شیوع این ویروس مرگ‌بار منتج شود در خانه ماندن است.

تعطیلی فعالیت‌های فرهنگی و هنری در کنار تعطیلی بسیاری دیگر از فعالیت‌هایی که زیست اجتماعی انسان‌ها را معنا می‌داد، اتفاقی است که طی بیش از یکی، دو ‌ماهه اخیر جامعه ایران را همراه خود کرده است؛ به‌ویژه در این ایام که درحال سپری کردن روزهای نوروز باستانی ۱۳۹۹ هستیم. تلاش تمام آحاد جامعه برای تحقق شعار شکست دادن کرونا از یک‌سو و ازسوی دیگر برنامه‌ریزی مسئولان و دست‌اندرکاران کلان کشور در مسیر متوقف کردن زنجیره شیوع کرونا و بازگشت فضای زیست اجتماعی به حالت عادی از مهم‌ترین اتفاقات و برنامه‌هایی است که در دستور کار تمامی مسئولان قرار گرفته است.

تردیدی در این مهم وجود ندارد که برای به بار نشستن تلاش مسئولان، اتحاد؛ همدلی و همراهی آحاد مردم از مهم‌ترین اتفاقاتی است که می‌تواند به تسریع قطع زنجیره شیوع کرونا و شکست دادن این ویروس مرگ‌بار در جامعه منتج شود.

در راستای فعالیت تمام دست‌اندرکاران، برنامه ریزان و متولیان کلان بخش‌های اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی جامعه، اهالی فرهنگ و هنر از نویسندگان و شاعران گرفته تا مترجمان، منتقدان و پژوهشگران نیز دست در دست یکدیگر دادند تا با همراهی پویش‌های اجتماعی شکل گرفته در مسیر شکست این ویروس هم سهم و دین خود را ادا کنند و از دیگر روی همراهی خود با آحاد مردم جامعه را این‌بار در قامت و جبهه‌ای دیگر به اثبات رسانند.

اهالی فرهنگ و هنر با همراهی خانه کتاب به‌عنوان بازوی فرهنگی یار مهربان در حوزه معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با راه‌اندازی دو پویش #تندرست_باش_ای_ایران و #بهار_نزدیک_است؛ طی روزهای پایانی اسفندماه و آغاز تعطیلات نوروزی ۱۳۹۹ تلاش کرده‌اند تا با صحبت‌ها، پیام‌ها و یا دل‌نوشته‌هایی علاوه بر ادای سهم خود در تحقق هرچه بیشتر دعوت مردم به خانه ماندن و گسترش و توسعه پویش‌های نام‌برده مشارکت هرچه بیشتر آحاد مردم را برای صرف فعل اتحاد و همدلی در مسیر شکست دادن ویروس کرونا در کشور ادا کنند.

یکی از این افراد مصطفی رحماندوست شاعر و منتقد ادبی نام‌آشنای کشورمان است که دامنه شهرت او مرزهای کشور را نیز درنوردیده است. رحماندوست با پیوستن به دو پویش #تندرست_باش_ای_ایران و #بهار_نزدیک_است؛ پیام خود را در فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی از یک‌سو و ازسوی دیگر در فضای مطبوعاتی منتشر کرده است. او در این پیام آورده است:

بد است! کرونا آمد! کاش نمی‌آمد! امیدواریم همه باهم کمک کنیم بر کرونا پیروز شویم. می شویم... حتماً می‌شویم... سخت‌تر از اینها را تجربه کردیم اما الان فرصت خوبی پیش آمده که بنشینیم کنار بچه‌ها؛ جبران روزهایی که کمتر فرصت می‌کردیم برای آنها قصه بخوانیم؛ کاردستی برای‌مان درست کنند و درنهایت شریک شویم در شادی بچه‌ها. از شرکت در بازی بچه‌ها بسیار لذت می‌برم. کودکان کرونا را درنمی‌یابند و فقط خوش می‌گذرانند. بیایید بگذاریم تا خاطرات خوش‌گذرانی در دوران سختی و بیماری برای همه ما شیرین‌تر شود.

مروری بر کارنامه فرهنگی رحماندوست

مصطفی رحماندوست که اغلب ما نام او را با شعر معروف صد دانه یاقوت به خاطر می‌آوریم متولد اول تیرماه ۱۳۲۹ در همدان؛ شاعر، نویسنده و مترجم کتاب‌های کودکان و نوجوانان است.

رحماندوست پس از اخذ مدرک کارشناسی زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران، به عنوان کارشناس کتاب‌های خطی در کتابخانه مجلس مشغول به کار شد و سپس به عنوان مدیر مرکز نشریات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، مدیر مسئول نشریات رشد، سردبیر رشد دانش آموز، سردبیر و پدیدآورنده سروش کودکان و نوجوانان، سردبیر مجله شهرزاد قصه گو به فعالیت خود ادامه داد.

وی همچنین به مدت سه سال مدیرکل دفتر مجامع و فعالیت‌های فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران بود که بنابر گفته خودش، آغاز راه او برای انتقال ادبیات برگزیده کودکان و نوجوانان ایران به زبان‌های دیگر بوده‌است.

وی پس از بازنشستگی از سمت‌های دولتی، مدیر گروه شکوفه (بخش کودکان و نوجوانان) انتشارات امیرکبیر و مشاور رئیس کتابخانه ملی ایران شد و اقدام به تاسیس و راه اندازی پایگاه اینترنتی کتابخانه ملی کودک و نوجوان ایران کرد و توانست تا دهمین سال شروع به کار این پایگاه متن کامل بیش از بیست و چهار هزار عنوان کتاب کودک و نوجوان را برای پژوهشگران قابل دسترسی کند.

این شاعر نام‌آشنا همچنین یکی از اعضای اصلی داوران جشنواره بین‌المللی فیلم کودکان و نوجوانان اصفهان و جشنواره بین‌المللی تئاتر کودکان و نوجوانان است. رحماندوست عضو هیات‌های داوری کتاب سال، جشنواره‌های کتاب و مطبوعات کودکان و عضو شورای موسیقی کودکان و شورای کتاب کودک ایران نیز بوده‌است.

از این نویسنده و شاعر ایرانی، تاکنون ۳۱۴ اثر به صورت مجموعه شعر برای کودکان و نوجوانان، تألیف و ترجمه داستان‌های کودکان و نوجوانان و کتاب‌هایی درباره فنون قصه‌گویی و ادبیات کودکان در ایران و جهان منتشر شده‌است.

تیراژ کتاب‌های او به بیش از شش و نیم میلیون نسخه می‌رسد و برخی از آثار او از جمله قصه دو لاک پشت تنها، بازی با انگشت ها، سه قدم دورتر شد از مادر، دو تا عروس، دو تا داماد و... به ۱۳ زبان ترجمه شده است.

رحماندوست همچنین با انتشار برخی از آثارش با کمک تسهیلات آسان نشر تحت عنوان عمومصطفی در آمریکا، امکان مطالعه، گوش دادن و خریدن کتاب‌هایش را برای کودکان ایرانی خارج از کشور مهیا ساخت.

از جمله مهمترین و شناخته‌شده‌ترین کتاب‌های مصطفی رحماندوست می‌توان به آثاری چون فرهنگ آسان: دانشنامه ویژه کودکان و نوجوانان؛ فوت کوزه گری: مجموعه‌ای ارزشمند از ضرب‌المثل‌های ایرانی؛ ترانههای نوازش؛ ترانه های نیایش؛ لالایی ها؛ مجموعه شعرهای قصه های پنج انگشت و بازی با انگشت‌ها که ریشه در ادبیات فولکلور ایران دارد؛ دوستی شیرین است؛ هیچانه‌ها؛ سفید بود، سفید تنها بود؛ ریشه ها در خاک، شاخه ها در باد؛ زیباتر از بهار و باغ مهربانی‌ها اشاره کرد.