پس از شیوع ویروس کرونا در کشورهای مختلف و به خصوص ایران، همه بخشهای اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی تحتتاثیر قرار گرفته اند. البته آثار منفی شیوع این ویروس در بخشهای اقتصادی بیشتر از دیگر قسمت ها مشهود است و از نظر کارشناسان این موضوع به دلیل درگیری مردم برای تامین نیازهای اساسی،است. در این دوران پزشکان توصیه می کنند که برای قطع شیوع کرونا از خانه بیرون نیایید و همین عاملی شده تا برخی از کسب و کارها تعطیل شوند و بسیاری از افراد به خصوص افراد کم درآمد با آسیب های زیادی مواجه شوند. البته این موضوع اختلال بسیار جدی در مدیریت کشور نیز ایجاد کرده است. این ویروس میتواند درد مضاعفی بر تحولات اجتماعی باشد زیرا بخش زیادی از اقتصاد ایران وابسته به خدمات است، بنابراین به طور قطع تلاطمی که ویروس کرونا در کشور ایجاد کرده، میتواند روی مشاغل تاثیر جدی داشته باشد. بخش اشتغال مربوط به خدمات بوده که اینک بخشهای خدماتی به شدت تحتتاثیر شیوع ویروس کرونا هستند و اجرای محدودیتها تاثیر بسیار عمیقی روی اقتصاد دارد.
برخی مشاغل آزاد همچون کارگران روزمزد و دستفروشان از جمله کسب و کارهای آسیب دیده تحت تاثیر کرونا هستند که البته این کسب و کارها جزو مشاغل غیر رسمی به شمار می روند. از همین رو تأمین نیازمندیهای اساسی مردم، حمایت مالی از اقشار آسیب دیده از تعلیق کسب و کارهای اقتصادی که به شکل قانونی حمایت نمی شوند و از پوشش بیمه ای برخوردار نیستند در این شرایط بحرانی نیازمند ساماندهی است.
با گسترش این بیماری شاهد سیل گسترده جهادگرانی هستیم که توانستند به صورت حضوری یا با راه اندزی پویش های مختلف و با استفاده از ظرفیت کمک های مردمی به سرعت خود را سازماندهی کرده و بخشی از بار مبارزه با کرونا را بر عهده بگیرند. پاکسازی و ضدعفونی اماکن عمومی، تهیه بسته های بهداشتی برای خانواده های محروم و... برای کمک به شبکه درمانی کشور و تقویت روحیه بیماران و ایجاد کارگاه های محلی برای تولید ماسک و محلول های ضدعفونی بخشی از این فعالیت های جهادی است. در همین راستا راه اندازی پویش «شناسایی و کمک به آسیب دیدگان کرونا یا شوک» در شبکه اجتماعی تلگرام از این دست کمپین ها به شمار می رود. این پویش متشکل از جمعی جوانان فعال در چند شهر مختلف ایران از جمله تهران، اصفهان، اراک و قم است که تلاش می کنند باری از دوش خانواده هایی بردارند که این روزها افزون بر شرایط بد اقتصادی کشور به خاطر شیوع کرونا و قرنطینه و خلوتی شهرها امکان کسب روزی را هم از دست داده اند.
پویش شوک در مرامنامه خود آورده است: بر خود وظیفه و تکلیف می داند که اولا به شناسایی دقیق خانواده های نیازمند کمک و شرح وضیعت آنها در اطلاع رسانی بپردازد. ثانیا کمک های جمع آوری شده را در نهایت امانت و تدابیر به دست خانواده های معرفی شده برساند تا بتواند اندکی از سختی های این روزهای آنها را به سهم خود بکاهد. هدف آنها یاری آسیب پذیران است؛ آنهایی که قرنطینه کرونا معیشت شان را کساد و سفره شان را کوچکتر از قبل کرده است. این جمله «با توکل بر خدا و الهام از بندگان صالح و خیراندیش او در طول تاریخ بتوانیم این وظیفه را به سهم خود ادا کنیم.» شعار فعالان این پویش اجتماعی است.
همراهی و همدلی مردم و مسئولین این روزها برای مبارزه با ویروس کرونا نوید این را می دهد که همگان با افزایش تاب آوری بزودی کرونا را شکست می دهند. در این روزهای سخت ویژگی های افراد تاب آور از جمله احساس ارزشمندی، مهارت حل مساله، مهارت های اجتماعی، خوش بینی و همدلی را در میان ایرانیان می توان مشاهده کرد؛ آنجایی که آنها با راه اندازی پویش های مختلف اعتقاد راسخ به این دارند که آینده می تواند بهتر و بهتر باشد را در جامعه تزریق می کنند.