احمد حبیبالهی از عشایر شرق استان کرمان روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: طوایف رئیسی، جرجندی، شاهولیبُر، جلالی، سنجری، شهریاری، رشیدی و سایر طوایف و عشیرهها در شهرستان بم و مناطق شرقی کرمان سکونت دارند.
وی با بیان اینکه راههای عشایری این مناطق بسیار صعبالعبور است افزود: تقریبا دو هفته دیگر وقت کوچ عشایر است و بنا به اعلام سازمان عشایری، عشایر این منطقه هم باید کوچ خود را به تعویق انداخته و تا مشخص شدن وضعیت ویروس کرونا به ییلاق نروند.
این عضو بسیج عشایری بیان داشت: عشایر کوچرو باید سر فصل کوچ خود را انجام دهند و اگر بخواهند کوچ را عقب بیندازند تمامی آغُلها و طویلهها (گاشها) در دشتها آفت میزنند و این آفت همه دامهای عشایر را درگیر میکند.
وی تصریح کرد: سازمان امور عشایری قبل از اینکه از کوچ عشایر جلوگیری کند باید همه جوانب را در نظر بگیرد تا عشایر متحمل ضررهای دیگری نشوند به عنوان مثال باید ترتیبی اتخاذ شود تا سم و مواد ضدعفونی لازم برای پاکسازی گاشها در اختیار عشایر قرار گیرد آن وقت به عشایر بگویند کوچ خود را عقب بیندازید.
عضو جامعه عشایری شرق کرمان اظهار داشت: به نفع عشایر است که به موقع و سر وقت کوچ کنند اما حال که مسوولان میگویند کوچ نکنید بهتر است بستر لازم برای توقف عشایر فرآهم شود.
وی با بیان اینکه هیچ مورد مثبتی از وجود کرونا در مناطق عشایری شرق کرمان نداریم عنوان کرد: تعدادی از مردم عشایر زادهای که در شهرها زندگی میکردند، از ترس کرونا به مناطق عشایری مهاجرت کردهاند و این موضوع میتواند برای عشایر فعال منطقه، خطرآفرین باشد.
به گفته حبیب الهی پدران این افراد دهها سال قبل به صورت عشایری زندگی میکردند و امروز فرزندانشان شهرنشین شدهاند ولی این روزها مهاجرت این افراد به مناطق عشایری آن هم برای فرار از کرونا، عشایر منطقه را با مشکلاتی مواجه کردهاست چراکه آنها نیامدهاند همچون عشایر زندگی کنند بلکه بنا دارند به رفت و آمدهای مکرر خود به شهر و دشت ادامه دهند و امروز ما شاهد این رفت و آمدها هستیم.
وی اضافه کرد: از طرفی شیوع ویروس کرونا باعث کسادی بازار خرید و فروش دام شده و عشایر نمیتوانند دامهای خود را به موقع و در زمان مناسب به فروش برسانند، از این رو میتوان گفت کرونا تاثیر زیادی بر کاهش بنیه اقتصادی عشایر داشته است.
حبیبالهی تصریح کرد: ویروس کرونا حتی تقاضا برای مواد لبنی را به حد چشمگیری کاهش داده و عملا چیزی از فروش شیر و ماست و دوغ هم نصیب عشایر نمیشود.
وی تاکید کرد: به عنوان عضو جامعه عشایری شرق استان کرمان از مسوولان درخواست میکنم اقساط وامهای عشایر را به تعویق انداخته و از ورود فشار اقتصادی بیش از حد به این مردم سختی کشیده جلوگیری کنند چراکه آنها در چنین شرایطی هیچ درآمدی ندارند که بتوانند از پس هزینههای زندگی برآیند.
عضو بسیج عشایری شرق استان کرمان همچنین اظهار داشت: بیمه عشایری، بحث ازکارافتادگی را شامل نمیشود، از این رو بسیاری از عشایر برای اینکه بتوانند از مزایای ازکارافتادگی استفاده کنند به ناچار، خود را بیمه روستایی، کشاورزی و حتی کارگری کردهاند و امروز با وجود ویروس کرونا نمیتوانند حق بیمه خود را به موقع پرداخت کنند و امیدواریم برای این مشکل هم تدبیری راهگشا اتخاذ شود.
وی تصریح کرد: متاسفانه با شرایط اقتصادی که وجود دارد بسیاری از عشایر منطقه حتی نتوانستند دامهای خود را بیمه کنند و درواقع با ریسک زیادی دامداری میکنند.
حبیبالهی اظهار داشت: مرکز بهداشت منطقه برخی از مناطق عشایری را ضدعفونی کرده اما نکته قابل توجه اینجاست که برخی از کارشناسان میگویند سمپاشی و ضدعفونی زیادی برای مراتع خوب نیست و میتواند برای دامها مشکلاتی ایجاد کند.
وی با اشاره به اینکه با کمک خیران و همکاری فرماندار توانستیم به ۱۰۰ خانواده عشایری لوازم بهداشتی و ضدعفونی برسانیم اظهار داشت : از خیران و مسوولان میخواهیم تا دیر نشده نسبت به تهیه مواد شوینده و بهداشتی برای عشایر منطقه اقدام کنند.
جمعیت عشایری استان کرمان ۱۱۰ هزار نفر است.