تهران- ایرنا- عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی گفت: جهش تولید با تقویت سرمایه اجتماعی یعنی همدلی، قانون‌مداری، اعتماد، صداقت، بروکراسی منظم، شایسته سالاری و همزبانی محقق می‌شود.

امان الله قرائی مقدم روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار گروه دانشگاه و آموزش درباره نامگذاری امسال از سوی رهبر معظم انقلاب تحت عنوان جهش تولید اظهار داشت: رهبری سال گذشته را به عنوان رونق تولید و امسال را جهش تولید مطرح کردند که این نامگذاری‌ها نشان می‌دهد رهبر انقلاب از سال‌ها پیش همواره رشد و توسعه یافتگی را مورد توجه داشته و بر مساله تولید تاکید می‌کنند.

وی افزود: بر مبنای فرمایشات رهبری امسال باید به گونه‌ای عمل شود که در تولید یک جهش قابل توجه داشته باشیم، باید از حالت به اصطلاح لاک پشتی فاصله گرفت و با اکتفا نکردن به اهداف کوچک به سمت جلو حرکت کرد.

این استاد جامعه شناسی با اشاره به اینکه شعار جهش تولید برای شرایط کشور بسیار مناسب است، عنوان کرد: این شعار از نظر علمی بسیار مناسب است و می‌تواند به پیشرفت کشور کمک کند اما برای تحقق این نظر علمی به یک سری زیربنا نیاز است.

قرائی مقدم با بیان اینکه عوامل مختلفی در طول تاریخ برای ثروتمندی کشورها عنوان شده است، خاطرنشان کرد: در واقع تولید بدون منابع طبیعی میسر نمی‌شود، یعنی برای تولید به قابلیت‌های سطح‌العرضی و تحت العرضی نیاز است.

وی افزود: در قرن شانزدهم گفته می‌شد که خوشبختی کشورها منوط به داشتن سیم و زر بیشتر است، اما در قرن بعدی فیزیوکرات‌ها آمدند و عنوان کردند که ثروت در زمین است، یعنی هر کشوری که زمین و بخش کشاورزی شکوفاتری داشته باشد، پیشرفته تر است.

این استاد جامعه شناسی با اشاره به وقوع انقلاب صنعتی در قرن هجدهم افزود: در این قرن اندیشمندان با وقوع انقلاب صنعتی مساله تکنولوژی و نیروی انسانی را مطرح کردند.

قرائی مقدم خاطرنشان کرد: در حال حاضر کشور ما از نظر منابع طبیعی و ذخایر، زمین و نیروی انسانی متخصص غنی است اما برای تحقق شعار جهش تولید علاوه بر منابع، به سرمایه اجتماعی قوی نیاز است.

وی معتقد است: آنچه در جامعه جهش تولید را با مشکل مواجه می کند، مساله سرمایه اجتماعی است. سرمایه اجتماعی در کشور برای تحقق شعار جهش تولید ضعیف است.

قرائی،  همدلی، انسجام با وحدت ارگانیک، اعتماد، صداقت،  بورکراسی منظم، شایسته سالاری، قانون مداری و هم‌زبانی را عناصر اصلی سرمایه اجتماعی دانست و گفت: در صورتی جهش اقتصادی میسر می‌شود که وحدت مردم افزایش یابد، اما در حال حاضر در کشور وحدت کافی وجود ندارد و هرکس به فکر خودش است.

این جامعه شناس، اظهار داشت: جهش تولید می‌تواند ایران را از سایر کشورها بی نیاز کند اما برای تحقق این موضوع زیرساخت‌ها باید فراهم باشد و امور با همدلی پیش رود.

به گزارش ایرنا،  رهبر معظم انقلاب به رسم هر سال با نامگذاری سال جدید با عنوان «جهش تولید»، مسیر حرکت یک‌ ساله‌ کشور را مشخص و خطاب به دست‌اندرکاران تأکید کردند: جوری عمل کنید که با جهش تولید، تغییری محسوس در زندگی مردم به‌ وجود آید.