رهبر معظم انقلاب اسلامی با اعلام سال ۱۳۹۹ به عنوان "سال جهش تولید" خطاب به دستاندرکاران تاکید کردند که به گونهای عمل کنند تا با جهش تولید تغییری محسوس در زندگی مردم ایجاد شود.
بر این اساس رهبر فرزانه انقلاب اسلامی با نظرداشت ظرفیتها و شرایط داخلی، جهش تولید را به عنوان یک مطالبه ملی مردم از مدیران عالی کشور مطرح و تعیین کردند.
تبدیل هوشمندانه و گام به گام "تهدید به فرصت" برای جمهوری اسلامی ایران با توجه به تحریمهای ظالمانه استکبار علیه کشورمان را میتوان از دیگر برکات نام گذاری سالها دانست چنانکه رهبر معظم انقلاب اسلامی که پارسال را "رونق تولید" نامیده بودند امسال در حرکتی رو به جلو "رونق تولید" را به سمت جهش در تولیدات ملی و داخلی هدایت نمودند.
هماینک وظیفه هر ایرانی در هر منصب و جایگاه سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی تلاش برای تحقق منویات حکیمانه رهبر فرزانه انقلاب اسلامی است تا در انتهای سال ۱۳۹۹ شاهد تغییراتی محسوس نه تنها در زندگی مردم بلکه در جایگاه اقتصادی ایران در منطقه و جهان باشیم.
رهبر فرزانه انقلاب اسلامی در مسیر تبدیل هوشمندانه و گام به گام تهدید به فرصت پارسال را "رونق تولید" نامیدند و امسال در حرکتی رو به جلو "رونق تولید" را به سمت جهش در تولیدات ملی و داخلی هدایت نمودند.
حرکت هوشمندانه و منتج به فایده در این مسیر راهبردی، مستلزم بسترسازی و اقداماتی است که در گزارش حاضر برخی وجوه آن از زبان مسوولان و دستاندرکاران در خراسان رضوی تشریح شده است.
حذف بوروکراسی اداری
استاندار خراسان رضوی در نخستین نشست ستاد استانی فرماندهی اقتصاد مقاومتی در سال ۱۳۹۹ گفت: لازمه تحقق جهش تولید حذف بوروکراسی اداری و تسهیل فرآیند اخذ مجوزهای کسب و کار همزمان با همدلی، همراهی و همگامی تمام ارکان حاکمیت است.
علیرضا رزم حسینی افزود: برای تحقق شعار امسال باید در اولین قدم حذف بوروکراسی اداری در دستور کار قرار گیرد و به همین دلیل در راستای تحقق جهش تولید و حذف کاغذبازیهای اداری چنانچه مدیران استانی به اندازه کافی اختیارات ندارند میتوانیم از ظرفیت ستاد تدبیر استفاده کنیم و با استفاده از این ظرفیت تا جایی که امکان دارد فرآیند اخذ مجوزها را کمتر کرده و یا بسیار تسهیل کنیم.
وی ادامه داد: در سال گذشته ۲۰۰ پروژه مهم اقتصادی استان مشخص شد که اگر بتوانیم همین پروژهها را به اتمام برسانیم کار بسیار بزرگی صورت گرفته است.
استاندار خراسان رضوی گفت: پارسال راهاندازی کلینیک صنعتی اقدام بسیار ارزشمندی بود و امسال هم این کلینیک را فعال تر خواهیم کرد تا بر این اساس در قالب این کلینیک به افزایش تولید واحدهای راکد یا واحدهایی که با ظرفیت کمتر مشغول فعالیت هستند بپردازیم.
استاندار خراسان رضوی: لازمه تحقق جهش تولید، حذف بوروکراسی اداری و تسهیل فرآیند اخذ مجوزهای کسب و کار است
تغییر نگرش
رییس دانشگاه فردوسی مشهد نیز به خبرنگار ایرنا گفت: گنجاندن وازه "جهش" در نام سال جدید به این معناست که روال معمول و متعارف جاری آن طور که باید پاسخگوی نیازها نبوده لذا میبایست نگرش فعلی تغییر کند و این تغییر و جهش نیازمند فراهم کردن لوازم، زیرساختها و همچنین تغییر تفکر است.
محمد کافی افزود: به همین دلیل برای تفکر جهشی که بتواند در تولید اثرگذار باشد باید انسانهایی با افکار نو و همچنین ریسک پذیر تربیت کرد که در حال حاضر شرکتهای دانش بنیان و واحدهای نوآور دارای این خصلت ویژه هستند.
وی ادامه داد: این رویکرد از سالهای گذشته در دانشگاه فردوسی مشهد وجود داشت تا سر فصل دروس متناسب با حوزه کارآفرینی و اشتغال پذیری تغییر کند. همچنین براساس این رویکرد دانشگاه فردوسی مشهد در سال جاری بنا دارد با تصمیم گیری جدید و برنامه ریزی شده از شرکتهای دانش بنیان که در داخل مجموعه دانشگاه و همچنین دانش آموختگان این دانشگاه که در خارج از دانشگاه در حال فعالیت هستند حمایت کند.
رییس دانشگاه فردوسی مشد گفت: تا زمانی که دانش آموختگان به دنبال پشت میز نشینی هستند نمی توانند خلاق باشند و بر همین اساس باید به دنبال شرکت های تولید محور بروند تا بتوانند نقش خود را به درستی ایفا کنند.
رییس دانشگاه فردوسی: گنجاندن وازه "جهش" در نام سال جدید به معنای پاسخگو نبودن روال معمول به نیازها است لذا میبایست نگرش فعلی تغییر کند. امکانات تحقق شعار سال
رییس گروه مطالعات و برنامهریزی فرهنگی اجتماعی دانشگاه فردوسی مشهد نیز گفت: جمهوری اسلامی ایران برای تحقق شعار امسال مبنی بر "جهش تولید" امکانات خوبی دارد که میتواند از آنها در این مسیر مهم همراه با مدیریت صحیح بهره ببرد زیرا با توجه به شرایط جاری که قیمت نفت به کمترین رقم خود رسیده، همچنین تحریمهای بیسابقه ای که علیه ایران وضع شده است به همراه اضافه شدن بحران بیماری کرونا باید اولویت نخست کشور عرصه اقتصادی باشد و بر همین اساس تقویت حوزه تولید باید جدیتر از هر زمان دیگری مورد توجه قرار گیرد.
دکتر روحالله اسلامی افزود: بر همین اساس انتخاب شعار "جهش تولید" از سوی مقام معظم رهبری با توجه به این شرایط است که باید، امر تولید و ارتقای صنایع کشور جدی گرفته شود تا نیازهای زندگی شهروندان تامین شده و به مرز شکنندگی وارد نشویم زیرا با وجود شاخصههای منفی، ایران دارای ویژگیهای مثبتی است که می تواند در مسیر جهش تولید به کار گرفته شده و کمککننده باشد.
وی ادامه داد: مهمترین حوزه در این خصوص نوع مدیریت دولت بر اقتصاد است زیرا بخش اصلی اقتصاد کشور در دست دولت است که با سیاستگذاری صحیح و مدیریت درست در وضع قوانین برای برون رفت از تنگنای موجود میتوان از این شرایط به خوبی استفاده کرد همچنین می توان به وجود زیر ساختهای حمل و نقل عمومی و شبکه ارتباطات در کشور به عنوان یکی از نقاط مثبت دیگر اشاره کرد.
اسلامی گفت: نیروی انسانی و جمعیت جوان کشور که بسیاری از آنها دارای تحصیلات دانشگاهی و آماده ورود به عرصه فعالیت اقتصادی و اجتماعی هستند از دیگر نقاط مثبت است.
وی افزود: در حال حاضر نزدیک به دو هزار و ۸۰۰ پژوهشکده و دانشگاه در کشور وجود دارد که نزدیک به پنج میلیون دانشجو در این مراکز در حال تحصیل یا نزدیک به فراغت از تحصیل هستند، همچنین وجود شرکت های دانش بنیان در دانشگاه ها از جمله نکات مثبت قابل ذکر است.
این استاد دانشگاه افزود: دولت باید برای جذب و استفاده از نیروی جوان به دور از انتخاب سفارشی، دست به شایسته سالاری بزند تا نیروی متخصص و کارآمد از مسیر تعریف شده قانونی برای رفع مشکلات کشور انتخاب و به کار گرفته شود.
اسلامی به نقش مهم زنان در کشور نیز اشاره و بیان کرد: نزدیک ۱۰ درصد جمعیت زنان در ایران به بخش تولید ورود کردهاند که باید با استفاد از روش های درست این ظرفیت ارتقا یابد زیرا اقتصاد ایران زمانی می تواند تاثیرگذار باشد که بتواند از زنان کارآمد نیز به خوبی استفاده کند همچنین حدود ۷۰ درصد دانشجویان کشور را زنان تشکیل میدهند لذا نباید گذاشت این ظرفیت بزرگ که دارای تخصص و علم هستند حتی به فکر خانهنشینی بیفتند و باید قوانین در این مورد بازنگری شوند تا این قشر بزرگ از جامعه نیز بتواند در اقتصاد و تولید ملی تاثیرگذار باشد.
او ادامه داد: ایجاد دولت الکترونیک یکی از شعارهای برنامههای چهارم، پنجم و ششم کشور است و هنوز این فرایند نتوانسته به جایگاه خود برسد و در شرایط موجود که متاثر از شیوع کرونا بوده است نیز نتوانست نمره قبولی دریافت کند حال آن که دولت الکترونیک این امکان را فراهم میآورد که شفافیت در کشور بیشتر شده و همچنین از فساد به واسطه وجود بوروکراسی اداری و کاغذ بازی نیز جلوگیری شود.
حمایت از کالای ایرانی
یک استاد حوزه و دانشگاه نیز در این زمینه گفت: اگر همه ما از تولید ملی حمایت کرده و به محصولات داخلی اعتماد کنیم شعار امسال مبنی بر جهش تولید محقق و این امر باعث بیمه آینده کشور میشود.
محسن پیشاهنگ با بیان این که یکی از راههای قوی شدن کشور تقویت اقتصاد است افزود: جنگ ما با دشمن اقتصادی و فرهنگی است و رهبر معظم انقلاب فرماندهی این جنگ را بر عهده دارند و ما سرباز رهبری و افرادی هستیم که دغدغه اسلام و ایران را داریم لذا برای رسیدن به عزت و سربلندی باید برای تحقق شدن شعار سال تلاش کنیم.
وی با اشاره به شعار پارسال یعنی رونق تولید گفت: این شعار محقق شد اما به فرموده رهبر معظم انقلاب در زندگی مردم محسوس نبود در حالی که این تغییر باید خود را در زندگی مردم نشان دهد که این امر نیازمند تلاش چند برابری است و در این راستا جوانهای مومن و انقلابی باید کمر همت ببندند.
پیشاهنگ افزود: برای تحقق شعار سال راههای بسیار وجود دارد که یکی از آنها باور کردن جوانهاست. جوان توانمند ایرانی با استفاده از آموزههای اسلام و راهنماییهای رهبری میتواند شعار امسال را محقق کند. سال جهش تولید سال پربرکتی خواهد بود در صورتی که مردم عزم خود را در این قضیه جزم و همه از کالای ایرانی حمایت کنند.
وی ادامه داد: تمام تلاش دشمنان این است که با القای حس ناامیدی نگذارند شعار سال تحقق یابد لذا ما باید با تلاش و خودباوری، قطع امید از دیگران، نخریدن کالاهای خارجی و حمایت از کالای ایرانی به تحقق شعار سال یعنی جهش تولید کمک کنیم.
پیشاهنگ افزود: همچنین به منظور تحقق شعار امسال، گام علمی در همه جوانب باید مورد توجه باشد تا همپای تولید داخلی پیشرفت علمی نیز ادامه داشته باشد و برای جهش تولید نباید در عرصه اقتصاد، علم و جنگ رسانهای از دیگر کشورها عقب بمانیم.
همکاری متقابل
مدیر گروه مهندسی مکانیک دانشگاه پیام نور مشهد نیز گفت: استادان و صاحبنظران دانشگاهی در رشتههای فنی و مهندسی میتوانند در همکاری متقابل با صنعتگران در مسیر ارتقای فناوری با استفاده از روشهای علمی در راستای جهش تولید قدم بردارند و بر اساس تخصص خود نقشی موثر داشته باشند.
علی جلالی افزود: معلمان و استادان به عنوان نخبگان جامعه مورد احترام همگان هستند و میتوانند در یک الگوی رفتاری و عملی ضمن انجام وظیفه تعلیم و تربیت مخاطبان خود را به تبیین فواید و ویژگیهای تولید ملی و تشویق مردم به خرید تولیدات با کیفیت داخلی و انجام فعالیتهای همراستا در این زمینه تشویق کنند.
وی ادامه داد: همچنین یکی از موثرترین عوامل در دسترسی به جهش تولید، نظر و همراهی مردم است زیرا اگر مردم، در کمک به اعتلا و شکوفایی اقتصاد کشور و عمل به فرامین رهبر معظم انقلاب در زمینه اقتصاد مقاومتی از مصرف گرایی بی مورد پرهیز کنند و سعی کنند تولیدات با کیفیت ایرانی داشته باشند قدم بزرگی در این راه برداشته میشود.
حمایت از صنایع دارای ارزش افزوده
عضو هیات علمی گروه مدیریت دانشگاه فردوسی مشهد نیز گفت: ارزش افزوده رمز موفقیت یک صنعت، شرکت و یک اقتصاد است و بر این اساس، در راستای نام گذاری سال جدید به نام " جهش تولید" باید صنایع با ارزش افزوده بالا با توجه به مزیتهای رقابتی کشور شناسایی و مورد حمایت قرار گیرند.
علیرضا پویا افزود: متاسفانه علیرغم تاکید مقام معظم رهبری بر موضوع اقتصاد و تولید در سالهای مختلف، حمایت واقعی از تولید را در کشور شاهد نبودهایم و همچنین باید به این نکته نیز توجه کافی داشت که گاهی حمایت نکردن از تولیدی که مزیت کشور به شمار نمیآید خود نوعی حمایت از تولید کشور است زیرا در تعریف علم اقتصاد، اختصاص منابع محدود به فعالیتهای مورد نیاز مورد تاکید است.
وی ادامه داد: با توجه به منابع محدود کشورمان و برای حمایت از اقتصاد، باید صنعتی مورد حمایت قرار گیرد که مزیت کشور به حساب می آید در غیر این صورت یک نوع بیتدبیری و عدم حمایت از فعالیتها و صنایع دیگر انجام پذیرفته است.
این عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: مزیتها میتوانند در تولید و یا در خدمات باشند و ایران زمینه بسیارخوبی برای برخی صنایع، همچون گردشگری، توریسم درمانی، حمل و نقل بینالمللی، فناوریهای خاص و برخی محصولات کشاورزی دارد که باید به دقت آنهایی که ارزش افزوده بالاتری ایجاد میکنند مورد شناسایی قرار گیرند.
پویا افزود: در تحقیق انجام شده برای سازمان صنعت معدن و تجارت خراسان رضوی مشخص شد که ۸۰ درصد ارزش ریالی کالاهای وارداتی به این استان، به طور متوسط شامل۱۰ قلم کالا از هر یک از پنج کشور همسایه این استان است و این در حالی است که ۸۰ درصد ارزش ریالی صادرات استان خراسان رضوی صرفاً به کشور افغانستان شامل ۸۰ قلم کالاست که این پراکندهکاری و عدم تمرکز بر کالاهای رقابت پذیر نشان دهنده عدم شناخت مزیتهای رقابتی کشور و در نتیجه رقابت ناپذیری است و باید شاهد غلبه حتی کشورهایی مثل افغانستان بر ما در تراز تجاری طی آینده ای نه چندان دور باشیم.
مدیر منابع انسانی و تحول سازمانی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: بر همین اساس نیاز است تا دولت به طور کاملاً رایگان خدمات مشاورهای و پژوهشی خود را به سرمایهگذاران کشور برای ورود به صنایع دارای ارزش افزوده و مزیتهای رقابتی ارائه دهد زیرا تحقق اهداف کلان کشوری مانند ایجاد اشتغال از طریق سرمایه گذاریهای نامولّد چه توسط بخش خصوصی و چه دولتی به معنای واقعی حیف و میل سرمایه ملّی است.
پویا افزود: همچنین یک شرکت تولیدی نیاز دارد محصولات خود را آزادانه به جامعه عرضه کند و به همین دلیل باید بتواند بنابر توازن عرضه و تقاضا آن محصول را صادر و در صورت نیاز مواد اولیه و یا حتی کالاهایی که نیاز کشور است و در آن مزیت تولید وجود ندارد را وارد کشور نماید که متاسفانه در کشور ما ساختارهای صادرات و واردات به دلیل تحریمها به شدت پیچیده و ضد تولید هستند که دولت باید در این موضوع به درستی ورود پیدا کند.
وی گفت: هیچ لزومی ندارد که بخواهیم در همه کالاها خودکفا باشیم زیرا این مساله، خود، ضد تولید است و در تضاد با تعریف اقتصاد به شمار میرود و با تسهیم منابع حمایتی کشور بین تولیدات مختلف اجازه جهش تولید به آن داده نمی شود.
پویا همچنین بر لزوم خصوصی سازی تولید و خدمات به طور واقعی تاکید کرد و افزود: دولت باید علاوه بر واگذاری شرکتهای دولتی به بخش خصوصی و نه خصولتی، آن هم طی یک فرایند شفاف، به طور کامل اختیارات خود در این زمینه را واگذار و صرفاً به نقش نظارتی خود و مدیریت شرایط بحران بپردازد.
او همچنین بر لزوم شفاف سازی تمامی مبادلات مالی دولت تاکید کرد و ادامه داد: جلوگیری از ایجاد رانت و اعتماد به بخش خصوصی واقعی برای در اختیارگیری شرکتهای دولتی و تامین نیازمندیهای دولت، لازمه تحقق جهش تولید است.