قزوین - ایرنا - نماینده کارگران کشور در شورای عالی کار گفت: افزایش دستمزد کارگران طبق ماده ۴۱ قانون کار تا سقف ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان، کمترین اقدامی است که در راستای تحقق جهش تولید می‌توان انجام داد.

آیت اسدی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: افزایش دستمزد کارگران باید قبل از اتمام سال ۹۸ اتفاق می‌افتاد، اما به علت شیوع ویروس کرونا این افزایش دستمزد به سال جاری موکول شد.

وی با اشاره به برگزاری جلسات به منظور تعیین دستمزد کارگران در سال گذشته، اضافه کرد: این جلسات که قرار بود با شرکای اجتماعی تا سقف یک ساعت برگزار شود اما ۳۰ ساعت به طول انجامید و در نهایت طرف‌های مذاکره گفتند وضع اقتصادی خوب نیست! اما نمی‌شود به خاطر وضع خراب اقتصاد که در تمام دنیا سایه افکنده از دادن حقوق کارگران کوتاهی کنیم.

اسدی با بیان اینکه صحبت کردن در مورد افزایش دستمزد خارج از ماده ۴۱ قانون کار، بی فایده است، اظهار داشت: ماده ۴۱ قانون کار بیان می‌کند که دستمزد کارگران هرساله بر اساس چه معیاری افزایش می‌یابد و شرکای اجتماعی ما در شورای عالی کار باید با توجه به تورم اعلامی از سوی بانک مرکزی که ۳۴ درصد اعلام شده و همچنین سبد معیشت خانوار که  ۳.۳ دهمی است به این ماده قانونی تمکین کنند.

نماینده کارگران در شورای عالی کار به افزایش دستمزد کارگران تا ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان تاکید کرد و گفت: برخی معتقد هستند اگر حقوق کارگران افزایش یابد، کارخانجات تعطیل می‌شوند، این درحالی است که دستمزد کارگران ایران به نسبت دستمزد کارگران کشورهای همسایه بسیار پایین‌تر است و بدون افزایش دستمزد مورد نظر شاهد کاهش قدرت خرید و در نهایت پایین رفتن بهره‌روی تولید خواهیم بود.

اسدی تصریح کرد: خریدار اصلی کالاها و مایحتاج ضروری کشور همین طبقه کارگر است و انتظار داریم که مرز قدرت خرید کارگران از سال گذشته بالاتر رفته و زندگی و معاش کارگران دستخوش تغییرات منفی قرار نگیرد؛ چون ما معتقدیم اگر قرار است جهش تولید اتفاق بیفتد، باید بهره‌وری تولید افزایش یابد.

این فعال کارگری بیان داشت: نماینده کارفرماها در شورای عالی کار بحث توقف افزایش دستمزد کارگران به مدت سه ماه و در نهایت افزایش ۱۵ درصدی دستمزدها را مطرح کرد، اما کارگران و دولت به اتفاق هم مخالفت کردند و این موضوع به کلی رد شد، با این حال شاهد بودیم که صدا و سیما به عنوان رسانه ملی از این موضوع سخن گفت و جای کارگران در مباحث خالی بود.

اسدی ادامه داد: صدا و سیما به همان اندازه که به کارفرمایان اجازه حرف زدن می‌دهد باید به همان میزان نیز شرایط صحبت کردن را برای کارگران فراهم کند، چون وظیفه رسانه ملی در برهه‌ای که اکنون آحاد جامعه به علت انتشار ویروس کرونا نیازمند تقویت روحیه و نشاط است، باید به روحیات طبقه کارگران نیز توجه کند.

وی تصریح کرد: زمانی که دولت اعلام کرد بازنشستگان و حقوق بگیران در سال جاری با افزایش دستمزد ۷۵ درصدی روبه رو خواهند بود، این اقشار انگیزه و نشاط مضاعفی دریافت کردند، اما کارگران از داشتن حداقل حقوق قانونی در افزایش دستمزدها محروم هستند و دولت و رسانه ملی باید در این میان مساعدت کرده و به چانه زنی کارگران کمک کنند.

ضرورت همسان سازی حقوق بازنشستگان و کمک به صنوف آسیب دیده

نمایندگان کارگران در شورای عالی کار به همسان سازی حقوق بازنشستگان اشاره کرد و گفت: در این رابطه مباحث مختلفی مطرح شد و قرار بود که ابتدای سال جاری مورد بحث و تبادل و نظر قرار گیرد.

اسدی اظهار داشت: دولت در جریان شیوع ویروس کرونا بودجه‌ای کنار گذاشت تا کارمندان با دورکاری بتوانند امرار معاش کنند، اما کارگران چنین ظرفیت‌ها و اختیاراتی نداشتند که دورکار شوند و تنها قشری بودند که سختی زیادی را متحمل شدند.

وی اضافه کرد: کارگران تا روز آخر اسفندماه سال ۹۸ در کارخانجات مشغول به کار بودند درحالیکه خیلی از مشاغل به خاطر انتقال زنجیره ویروس کرونا دست از کار کشیدند یا اینکه دور کار شدند و این مساله نشان می‌دهد کارگران تا چه اندازه پای تولید و توسعه کشور ایستاده‌اند.

اسدی به اصناف آسیب دیده در جریان شیوع ویروس کرونا اشاره کرد و گفت: دولت در خصوص اعطای تسهیلات به آسیب دیدگاه اقتصادی در جریان کرونا و همچنین اعطای بیمه بیکاری قدم‌های خوبی برداشته است، اما انتظار می‌رود که برای اصناف آسیب دیده نیز اقدام کرده و مدیریت کند.

شروع به کار کارخانجات می‌تواند خطر انتقال کرونا را افزایش دهد

نماینده کارگران در شورای عالی کار اظهار داشت: در شرایطی که کارگران پای کار آمده و می‌خواهند در سال جهش تولید به دولت کمک کنند، باید مصوبات ستاد مقابله با کرونا در کارخانجات نیز الزامی شود و وزارت صمت و تعاون، کار و رفاه اجتماعی در این رابطه چاره اندیشی کرده و فضای داخلی کارخانجات را از نظر ویروس کرونا ایمن کنند.

اسدی تشریح کرد: اگر در این شرایط مراقب کارگران نباشیم، خانه ماندن مردم و اجرای طرح فاصله‌گذاری اجتماعی نافرجام مانده و مجددا ویروس کرونا با سرعت بیشتری در جامعه منتشر خواهد شد.

وی خاطرنشان کرد: شیفتی کردن کارخانجات، تهیه لوازم بهداشتی برای کارگران، نظارت و بازرسی از محیط کار، کم کردن ساعات کار و غیره می‌تواند در دستور کار کارخانجات قرار گرفته و زنجیره انتقال ویروس کرونا را کاهش دهد.