ساری - ایرنا - شامی بابلی از غذاهای اصیل در استان مازندران است که به دلیل استفاده از سبزی‌های کوهی از طعم و عطر بخصوصی برخوردار است و بهترین زمان برای درست کردن آن هم اکنون در فصل بهار برای وعده غذایی شام است.

این غذای بابلی که که در سایر شهرهای استان ماندزندران هم کم و بیش رواج دارد ، بیش از همه مورد توجه و علاقه کودکان بویژه در این شرایط کرونایی که کمتر سوخاری های مختلف بیرونی نصیبشان می شود و ممکن است به بهانه همین سوخاری ها شما را در خانه نشینی کرونایی اذیت و آزار کنند.

برای درست کردن این شامی خوشمزه و در عین حال ساده شما به سبزی های معطر بهاری نیاز دارید مانند سبز های معطر مازندرانی از جمله زولنگ (چوچاق) ، اناریجه و اوجی (پونه) که این روزها و در فصل بهار در مناطق کوهستانی و بالادست بسیار می روید.  

مواد لازم : 

سبزی معطر مخصوص شامی : ۵۰۰ گرم
گوشت گوسفند : ۵۰۰ گرم
لپه : ۲۵۰ گرم
پیاز : ۲ عدد
تخم‌مرغ : ۴ عدد
نمک . فلفل . زردچوبه . دارچین : مقدار لازم

طرز تهیه :

ابتدا گوشت را به همراه پیاز ، کمی دارچین و زردچوبه و ۲ لیوان آب روی حرارت قرار دهید و بگذارید تا گوشت کاملا بپزد به طوری که آب آن به خورد گوشت برود. لپه را هم مانند گوشت ولی پس از از ۲ تا ۳ ساعتی که خیس داده اید ، بپزید و بگذارید همانند گوشت ، آب لپه نیز کاملا تمام شود.
گوشت ، لپه و تمام سبزی ها را چرخ کنید و به آن نمک ، فلفل و کمی دارچین بزنید و مخلوط کنید . سپس تخم‌مرغ ها را یکی یکی بشکنید و به موادی که چرخ کرده اید اضافه کنید و تمام مواد شامی را خوب ورز دهید.

درون تابه ای مناسب روغن بریزد و بگذارید تا داغ شود . کمی از مایه شامی بردارید و کف دست تان به صورت گرد پهن کنید و وسط شامی با انگشت سوراخی ایجاد کنید سپس شامی‌ را درون روغن داغ بیندازید تا سرخ شود، پس از سرخ شدن یک طرف شامی را برگردانید تا طرف دیگر ان سرخ شود ، برای سرو شامی را درون ظرف قرار داده و با سالاد تزئین کنید.

نکته ها :
۱- می توانید بجای دارچین از ۱ قاشق غذاخوری آب زعفران اماده شده استفاده کنید.

۲- به دلیل وجود سبزی در این شامی خوشمزه رنگ روغن کمی تیره می شود ، بهتر است با حرارت ملایم شامی را سرخ کنید.

۳- سبزی این شامی ترکیبی از جعفری ، تره ، شنبلیله ، زولنگ یا چوچاق ، اناریجه ، اوجی یا پونه ، گشنیز ، سیر و سرسم می باشد که مقدار جعفری ،تره و سیر دو برابر بقیه سبزی ها است. سرسم و اوجی از خانواده نعنا هستند و زولنگ و اناریجه هم از سبزی های کوهی شمال هستند که از دامنه کوه جمع می شوند. می توانید در صورتی که سبزی های شمال در دسترس ندارید از ترکیب سایر سبزیهای معطر استفاده کنید.

۴- برای شکل دهی بهتر به شامی دست تان را زمان فرم دادن به شامی با کمی تخم مرغ آغشته کنید ، مقدار تخم مرغ ها بسته به اندازه آنها می باشد ، باید تا اندازه ای تخم مرغ به مایه شامی اضافه کنید که قابلیت شکل دادن را داشته باشد. برای انسجام بیشتر مواد شامی از ۱ عدد سیب زمینی پخته چرخ شده یا کمی آرد می توانید استفاده کنید.

شاملی بابلی را می توانید با سبزی خوردن ، گوجه و خیار شور و پنیر محلی یا لاکتیکی میلی کنید.