تهران- ایرنا- رویترز در مطلبی نوشت: در شرایطی که ویروس کرونا در دنیا گسترش یافته، دولت ترامپ با شیوه ها و ترفندهای مربوط به دوران «غرب وحشی» در حال مصادره تجهیزات پزشکی خریداری شده توسط سایر کشورهاست.

رویترز در گزارشی نوشت: متحدان واشنگتن از اروپا تا آمریکای جنوبی، از تاکتیک های آمریکا، این ابرقدرت غرب وحشی، در مسدود کردن محموله های خریدارانی که پیش از این برای تهیه تجهیزات حیاتی پزشکی اقدام کرده بودند، شکایت دارند.

مقام های ارشد فرانسه و آلمان می گویند، آمریکا قیمتی به مراتب بالاتر از بازار برای ماسک های درجه یک پزشکی چینی پرداخت کرده و به همین دلیل مزایده را برنده شده و در این میان وزیر بهداشت برزیل نیز شکایت های اینچنینی را از آمریکا مطرح کرده است.  

یکی از مقام های ارشد دولت «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان در این خصوص گفت: آنها هر قمیتی برای محصولات پزشکی می پردازند، زیرا ناامید هستند. یک منبع دولتی آلمان نیز اضافه کرد: آمریکایی ها در این مسیر در حال حرکت هستند و پول بسیاری با خود دارند.

ابتلا به ویروس کرونا که برای نخستین بار در اواخر سال گذشته میلادی در چین ثبت شد، اکنون به همه جهان راه یافته و دولت ها در اروپا، قاره آمریکا و سایر نقاط دنیا به شدت سعی در تهیه لوازم پزشکی دارند. اکنون با بیش از یک میلیون مبتلا در دنیا و انفجار شیوع در ایالات متحده، رقابت برای کالاهای باارزش تشدید شده است.

این در حالی است که «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا دیروز (جمعه ۱۵ فروردین) گفت: دولت آمریکا توصیه داوطلبانه به استفاده از ماسک پارچه ای برای پوشاندن صورت می کند، اما مرکز کنترل و پیشگیری بیماری (CDC) در این زمینه توصیه ای ارائه نداده است.  

ترامپ همچنین افزود: در حال امضای بخشنامه‌ای برای جلوگیری از صادرات ماسک های تنفسی N۹۵ است که محافظت اساسی برای کارمندان بخش مراقبت های بهداشتی و سایر تجهیزات پزشکی ایالات متحده فراهم می کند.

شرکت چند ملیتی «ام ۳» (M3) واقع در ایالت مینه سوتا روز جمعه اعلام کرد، کاخ سفید به این شرکت دستور داده صادرات همه محموله های تنفسی تولیدی خود از جمله ماسک ها را به کانادا و آمریکای لاتین متوقف کند.

«جاستین ترودو» نخست وزیر کانادا در پی این بخشنامه ترامپ ضمن آنکه جلوگیری از صادرات تجهیزات پزشکی را "اشتباه" دانست، تاکید کرد که این اقدام می تواند پیامدهای معکوس داشته باشد.

او خاطرنشان کرد، متخصصان مراقبت های بهداشتی کانادا هر روز برای کار و کمک به دیترویت در آمریکا می روند.

دزدی دریایی مدرن به روش آمریکایی

«آندریاس گایزل» وزیر کشور برلین نیز در بیانیه‌ای از دستور توقیف ۲۰۰ هزار ماسک تولید کارخانه ام۳ در چین توسط آمریکا خبر داد که آلمان آنها را خریداری کرده بود.

او آن را «دزدی دریایی مدرن" خواند و افزود: حتی در مواقع بحران جهانی نباید از روش های غرب وحشی استفاده کرد.

یک مقام رسمی وزارت امنیت داخلی آمریکا این هفته به رویترز گفت: شرکت های آمریکایی و دولت برای بیشتر تجهیزات خریداری شده در خارج از کشور بهایی بالاتر از قیمت بازار پرداخت می کنند.

این مقام مسئول که نخواست نامش فاش شود، ادامه داد: ایالات متحده تا زمان رفع نگرانی در خصوص تامین لوازم مورد نیاز برای مبارزه با کرونا (از اقدامات خود) دست برنمی دارد و احتمالا تا ماه اوت (مردادماه) در جستوجوی تجهیزات پزشکی در خارج از کشور خواهد بود.  

«لوییز هنریک ماندانتا» ویزر بهداشت برزیل اعلام کرد که این هفته دولت چین برخی از سفارش های کشورش را به آمریکا واگذار کرده زیرا واشنگتن بیش از ۲۰ فروند هواپیمای باری برای خرید محصولات مشابه به چین فرستاده بود.

او چهارشنبه گذشته در گفت وگویی اعلام کرد: ما انتظار داشتیم سفارش هایمان تامین شود اما دیدیم که آنها کاهش یافته اند.

ماندتا روز پنجشنبه ۱۴ فروردین اعلام کرد که برزیل در نهایت موفق شده است سفارش ۱.۲ میلیارد رئالی (واحد پول برزیل - برابر با ۲۲۸ میلیون دلار) خود را برای تجهیزات پزشکی انجام دهد اما تا ۳۰ روز آینده به برزیل می رسند.  

«ژان روتر» سیاستمدار فرانسوی نیز پس از این اقدام آمریکا گفت: برای رسیدن سفارش های ماسک به منطقه گراند استر، جایی که برای نخستین بار شیوع کرونا گزارش شد، می جنگد؛ اما مسیر محموله ها در آخرین لحظه تغییر می کنند.

روتر روز چهارشنبه ۱۳ فروردین به رادیو «آر تی ال» RTL فرانسه گفت: "در فرودگاه، آمریکایی ها با پول نقد منتظر ایستاده اند تا ۳ یا ۴ برابر آنچه ما پیشنهاد داده ایم بپردازند و سفارش ها را از خود کنند.  

وزارت امور خارجه فرانسه نیز ضمن تایید این گزارش ها افزود: کسی که پول بیشتری می دهد، جایزه می گیرد.

۲۰۲۳