به گزارش رسانه های هند، در یک ماه گذشته قیمت انواع برنج هندی از جمله برنج باسماتی این کشور بیش از ۳ درصد سقوط کرده است.
وینود کال دبیر انجمن صادرکنندگان برنج هند از مقامات این کشور خواسته است تا برای رفع نگرانی صادرکنندگان برنج هند اقدام کنند. اما دهلی نو تمام پرواز های داخلی و خارجی را در این کشور متوقف و یک قرنطینه سراسری برای سراسر این کشور اعلام کرده است.
این اقدام می تواند به بخش صادرات برنج و چای هند صدمه زیادی بزند چرا که اقدامات پیشگیرانه ای چون قطع پروازها و اعمال قرنطینه در شهرها و ایالت ها و حتی کشوری موجب می شود هم بر صادارت و هم بر واردات این کشور تاثیر بسیار منفی بگذارد.
البته شاید این مسئله صرفا به هند اختصاص نداشته باشد، چرا که در حاضر بسیاری از صادرکنندگان بزرگ محصولات غذایی چون گندم، برنج، دانههای روغنی و چای و قهوه و دیگر اقلام غذایی به دلیل شیوع بیماری کرونا صادرات خود را متوقف یا به میزان قابل توجهی کاهش دادهاند.
حتی شب گذشته سه سازمان بین المللی مسئول امور تغذیه، بهداشت و تجارت شامل سازمان غذا و کشاورزی (فائو)، سازمان بهداشت جهانی و سازمان تجارت جهانی با صدور بیانیهای مشترک درباره خطرهای ناشی از بحران غذایی در جهان ناشی از تلاطمها در بازار تولیدات کشاوری و فقدان حمایت کافی از کارکنان این بخش در رویارویی با ویروس کرونا هشدار دادند.
به تبع این سیاست های پیشگیرانه دولت هند نیز سیاست های جدیدی را در کشور در پیش گرفته است که هم بر تولید و هم صادارت این کشور تاثیر به سزایی داشته است، مثلا دولت این کشور با شناسایی نخستین موارد ابتلا به ویروس جدید کرونا در این کشور، تدبیرهای سختگیرانهای را در دستور کار خود قرار داد که پیامد آن، به خصوص برای تولید کنندگان محصولات کشاورزی و به ویژه قشرهای فقیر و کارگران روزمزد این بخش تولید هر روز آشکارتر میشود.
هند با تولید بالای برنج در سطح جهان سالانه ۴ میلیون تن از این محصول استراتژیک غذایی به کشور های مختلف جهان صادر می کند که از این میان، انگلیس، آمریکا، امارات متحده عربی، ایران، عربستان سعودی و کویت بزرگترین مشتریان برنج باسماتی هند محسوب می شوند.
اما این محدودیت های اعمال شده از سوی دولت نارندرا مودی، نخست وزیر که در واقع از سر ناچاری نیز اعمال شده اند، تولید و صادارت برنج این کشور را با بحرانی جدید مواجه کرده است.
حتی امروز یکشنبه خبرگزاری رویترز از دهلی نو گزارش داد که مقامات هند اعلام کردند تاجران برنج این کشور امضای قرارداد های جدید صادرات را در بحبوحه تعطیلی ملی برای مهار گسترش ویروس کرونا متوقف کرده اند.
چرا که کمبود نیروی کار بر اثر غیرممکن شدن جابجایی آنها و مشکلات لجستیکی تحویل قراردادهای فعلی را هم به تعویق انداخته است و لذا روند صادارت محصولات غذایی بین کشورها یا بسیار کند و یا حتی کاملا متوقف شده است.
در این بین کارشناسان فائو معتقدند «محدود شدن صادرات» حتی گاهی اوقات به قحطی در کشورهای واردکننده جهان منجر می شود، در حالی که کشورهای صادرکننده نیز با بحران تولید و بیکاری گسترده در بخش های تولیدی و خدماتی ناشی از تولید و صدور مواد غذایی رو به رو خواهند بود.
یک اقتصاددان ارشد فائو دیروز در گفت وگو با رویترز با اشاره به عوارض پس از بحران مالی سال ۲۰۰۷ در برخی از کشورهای تولیدکننده برنج مانند هند و ویتنام محدودیت های صادراتی وضع شده، با بیان اینکه «هنوز در آغاز بحران هستیم»، گفت: این بحران فقط به تولید مربوط نمی شود بلکه به طور خاص حمل و نقل و پشتیبانی از چرخه تولید و صادرات توزیع مواد غذایی به دیگر کشورهای جهان را نیز شامل می شود.
کرونا: تولید و صادارت چای
صادر کنندگان چای هند نیز طی هفته های اخیر از شیوع ویروس کرونا در جهان و کاهش سفارشات از سوی خریداران بین المللی خود ابراز نگرانی کرده اند، چون آنها هم تحت تاثیر شدید این اقدامات پیشگیرانه برای شیوع ویروس کرونا قرار گرفته اند.
داده های منتشر شده از سوی کمیته صنایع چای هند نشان داد که واردات چای برخی از کشورها از هند در سال گذشته افزایش داشته و همین امر موجب تقویت کشاورزان برای تولید بیشتر این محصول شده است، بیشتر به امید اینکه با تولید بیشتر بتوانند میزان صادارت کشور را افزایش داده و بر درآمدهای خود بیافزیاند، غافل از اینکه از ابتدای سال جاری میلادی با بحرانی به نام گسترش بیماری مرگبرار کرونا رو به رو می شوند که نه تنها بر صادارت چای بلکه بر درآمدهای ناشی از افزایش تولید چای آنها نیز تاثیر بسیار منفی خواهد گذاشت.
هند که دومین کشور بزرگ صادر کننده چای به جهان است، معمولا چای از نوع سی تی سی را به کشورهایی از جمله پاکستان، مصر و انگلیس صادر می کند در حالی که این کشور محصولات چای از نوع ارتدوکس را به کشورهایی همچون ایران، عراق و روسیه ارسال می کند.
چای به دو شیوه سنتی ارتدوکس ( Orthodox) و غیر سنتی (CTC) تولید می شود. تفاوت این دو شیوه به نوع مالش و لوله کردن برگ سبز چای مربوط است. در شیوه CTC کلیه سلول ها و رنگدانه های چای اکسیده می شوند و در نتیجه این نوع چای از نظر رنگ و کیفیت نسبت به شیوه سنتی برتری دارد.