درنه بازی، سرگرمی مخصوص شب های عروسی و حنابندان است که جوانان پس از صرف شام در اتاقی جمع شده و این بازی را که همراه با خنده و شادی است تا پاسی از شب ادامه می دهند و در پایان هم با خوردن غذایی که معمولا کباب است، راهی خانه می شوند.
اما شکل جدید این بازی به نحوی است که قابلیت اجرای این سرگرمی پر هیجان را در آپارتمان های نقلی و جمع محدود خانواده ها فراهم کرده است.
یکی از ابزار مورد نیاز این بازی، یک بسته کبریت است که با نوشتن چهار کلمه ،شاه ،وزیر، دزد و عاشق در سطوح مختلف آن می شود.
در آغاز بازی به رسم ادب از بزرگ ترین فرد مجلس می خواهند کبریت را به هوا پرتاب کند تا بر اساس قرعه، شاه و وزیر این بازی مشخص شود، پرتاب کبریت آن قدر ادامه پیدا می کند تا شاه و وزیر بازی تعیین شود و پس از آن، این بازی به صورت رسمی آغاز می شود.
پس از مشخص شدن شاه و وزیر ، با استفاده از چند بالش یا متکا، تختی برای شاه درست کرده و شاه بر روی آن نشسته و برای ادامه بازی به وزیر دستور می دهد؛ شاه با گذاشتن کلاه یا با بستن شال یا هر پارچه ای بر سر و گذاشتن سبیل مصنوعی نقش شاهانه ایفا می کند.
در هر قسمت از بازی اگر بر اثر پرتاب کبریت توسط افراد، کبریت بر روی گزینه شاه یا وزیر بایستد، شاه یا وزیر بازی عوض می شود و در غیر اینصورت بازی ادامه پیدا خواهد داشت.
با دستور وزیر سایر افراد حاضر در بازی یک به یک کبریت را به هوا پرت می کنند . اگر گزینه دزد برای آنها نمایان شد ، وزیر آن بازیگر را به شاه معرفی می کند و شاه از او پرس و جو و برایش به سبب یک سرقت و دزدی فرضی مجازاتی تعیین می کند که معمولا دزد چند ضربه درنه (تازیانه) و مقداری جریمه می شود.
دزد نیز مجازات را قبول کرده و در ادامه مبلغ تعیین شده جریمه (بر اساس اختیار و نظر اعضای خانواده )به خزانه شاه که معمولا از یک کلاه تشکیل شده واریز می کند.
درنه شلاقی شبیه تازیانه است که با بهم تابیدن دو یا چند روسری درست می شود .
معمولا در درنه بازی آپارتمانی که این روز ها رایج است دزد باید چند هزار تومان بابت جریمه پرداخت کند.
در ادامه بازی ، فرد دیگری کبریت را به هوا پرتاب می کند تا شانس خود را امتحان کند . اگر دزد شود این رویه تکرار می شود و اگر عاشق شود ُ باید با حضور در محضر شاه به ابراز ارادت بپردازد و با گفتن مطلب طنز و لطیفه شاه را بخنداند که در غیر اینصورت شاه فرد عاشق را نیز جریمه می کند.
این بازی به صورت مستمر ادامه پیدا می کند تا زمانی که شاه بازی تصمیم به پایان بازی دهد که در آن هنگام هر مبلغی که در خزانه شاه پس انداز شده صرف خرید خوراکی مانند آجیل پیتزا یا تنقلاب دیگر برای اعضای خانواده شده و یا به یکی از آن ها به عنوان عیدی و شیرینی پرداخت می شود.
در گذشته و هنگام برگزاری این بازی در عروسی ها، پول جمع آوری شده صرف خرید یک گوسفند می شد که با کشتن و کباب کردن آن در پایان بازی، بزم عروسی کامل می گردید.