«سید عباس موسوی» صبح دوشنبه در نخستین نشست خبری ویدئوکنفرانسی خود با اصحاب رسانه با تبریک فرارسیدن سال نو گفت: امیدوارم سال جدید سال آرامش و برکت برای ملت ایران و جهانیان باشد و بر تمام چالشها از جمله ویروس کرونا فائق شویم و بر همه ویروسهای دیگر اعم از افراطگری، خشونت و تحریم و... پیروز شویم.
سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه روز ملی فناوری هستهای را تبریک گفت و ضمن قدردانی از تلاشهای دانشمندان هستهای افزود: امیدوارم این فناوری بومی با صلابت و قدرت پیش رفته و در خدمت صلح، رفاه و امنیت ایران و منطقه باشد.
موسوی با ابراز همدردی با همه ملتها و دولتهایی که درگیر شیوع کرونا هستند، تصریح کرد: کرونا در بیش از ۲۰۰ کشور شیوع یافته و با همه ملتها و دولتها ابراز همدردی میکنیم. ایرانیان نشان دادند ملتی قدردان و قدرشناس هستند و همانطور که سعدی گفته "بنی آدم اعضای یک پیکرند" ملت ایران ارام و قراری ندارد در شرایطی که بشریت در رنج این بیماری است.
وی ادامه داد: از این شرایط ناراحت هستیم و از رنج هیچ کسی خوشحال نیستیم هرچند برخی از کشورها خواستند از این آب گلآلود ماهی خود را بگیرند.
موسوی با تشکر از کمکهایی که دولت و ملت ایران دریافت کردهاند، خاطرنشان کرد: بیش از ۳۰ کشور و تعدادی از سازمانهای بینالمللی در زمینه مقابله با کرونا به ایران کمک کردند. علاوه بر این ایرانیان خارج از کشور از طریق سفارتخانههای ما کمکهای زیادی را جمعآوری و ارسال کردند که از سوی دولت و ملت ایران تشکر میکنم.
سخنگوی وزارت امور خارجه با تاکید بر اینکه کرونا موجب همبستگی در دنیا شد، ابراز داشت: در ایران هم این همبستگی در داخل ایجاد شد. کمپینهای بینالمللی زیادی تشکیل شد و ضمن ابراز همدردی با ملتها، بعد انسانی این چالش از جمله تحریمها را برجسته کردند که از این کمپینها نیز قدردانی میکنم.
کشورهای مستقل تحریمهای غیرقانونی ایران را اجرا نکنند
موسوی درباره اظهارات ترامپ مبنی بر اینکه ایران برای رفع تحریمها تماس نگرفته است، بیان کرد: نه تنها الان بلکه در موضوعات مختلفی شاهد سردرگمی مقامات مختلف آمریکایی هستیم. گاهی این تصور ایجاد میشود که نکند در آن کشور دارای حاکمیت دوگانه است. رییسجمهوری یک حرف و وزیر خارجهاش حرف دیگری میزند، افراد دیگری که متصدی امور ایران هستند، راه خود را میروند و در کنگره نیز افکار مختلفی وجود دارد.
رییس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه با بیان اینکه آنچه مهم است ظالمانه و غیرقانونی بودن این تحریم است که همه دنیا به این مسئله اذعان دارد، یادآور شد: "در خانه اگر کسی هست یک حرف بس است". ما حرف خود را به دنیا و آمریکا رساندهایم که تحریمها غیرقانونی و ظالمانه است و کل تحریمها باید برداشته شود.
موسوی خاطرنشان کرد: اگر در این شرایط کمکی نمیکنند مانع کمکرسانی کشورها و نهادهای بینالمللی نشوند و باید بگذارند نقل و انتقالهای مالی برای مقابله با کرونا به سهولت انجام شود.
وی ادامه داد: از تمام کشورهای مستقل و متمدن دنیا میخواهیم به این تحریمهای غیرقانونی، ظالمانه و بی اصل و بنیاد توجهی نکرده و این تحریمها را اجرا نکنند تا با یاری همدیگر این مشکل را برطرف کنیم.
به خیر آمریکا امیدی نیست، شر نرسانند
موسوی در پاسخ به این سوال که ایران برای رفع تحریمها چه درخواستی کرده است، گفت: درخواست ما عمومی است که رئیسجمهوری و وزیر خارجه اعلام کرده این تحریمها را نپذیرفته و غیرقانونی است. ظریف به دبیرکل سازمان ملل و همتایان خود نامه نوشته و دیوان لاهه هم رای داده و آمریکا را مکلف کرده حداقل تحریمهای انساندوستانه را بردارد. اینها نشان میدهد ایران درخواست خود را مطرح کرده اما با خوی قلدری مقامات آمریکایی منافات دارد و نشان میدهد آنها به دنبال بهانهجویی هستند.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: دولت و ملت ایران به آنها دلبسته نیستند و امیدی نداریم. به خیر آنها امیدی نداریم حداقل شر نرسانند تا ایران بتواند اقدامات خود را انجام دهد.
موسوی درباره اولین تبادل انجام شده براساس اینستکس گفت: همانطور که بارها گفتهایم، اینستکس مقدمهای است که کشورهای اروپایی به سایر تعهدات خود عمل کنند. این سازوکار فیالنفسه انجام تعهد نیست. آنها اینستکس را راهاندازی کردند تا تعهدات ۱۱ گانه خود را اجرا کنند. در واقع اینستکس بستر است که یک سال طول کشید.
راه اندازی اینستکس را به فال نیک میگیریم اما این همه تعهد اروپا نیست
موسوی با بیان اینکه اروپاییها اخیرا تراکنشی چند صد هزار یورویی انجام دادند که کالاهای دارویی و تجهیزات پزشکی بوده است، اظهار داشت: انتظار جمهوری اسلامی ایران آن است که سایر تعهدات انجام شود. مبادلات و ارتباطات هم میتواند از طریق اینستکس باشد. ما این راهاندازی را به فال نیک میگیریم اما این همه تعهد اروپاییها نیست.
وی درباره برخی اظهارت متناقض مبنی بر اینکه تحریمها تاثیری در مقابله با کرونا نداشته است، تصریح کرد: من زیادی به این مسئله موافق نیستم. ایران تحت شدیدترین تحریمها است و علیرغم ادعاهای آمریکاییها مبنی بر اینکه دارو و غذا و تجهیزات پزشکی تحریم نیست، اما عملا راه ورود آنها به کشور بسته شده است. ایران سالها تحریم بوده و با تحریمها عادت کردهایم.
این دیپلمات با بیان اینکه اقتصاد ایران مبتنی بر اقتصاد مقاومتی است لذا منتظر رفع تحریمها نماندهایم، خاطرنشان کرد: سعی کردیم با استفاده از منابع و نیروی داخلی بر این تهدید غلبه کنیم. البته قابل انکار نیست اگر بتوانیم منابع خارج کشور را به داخل وارد کرده و کشورهای دیگر بدون مانع کمک کنند که بر توان ما نیز اثر گذاشته و بر توان داخلی ما افزوده شده و بهتر و زودتر از این شرایط عبور خواهیم کرد.
موسوی درباره نحوه برخورد با اتباع خارجی مقیم که مبتلا به کرونا شدهاند، هم ابراز کرد: دو دسته خارجیان در کشور ممکن است مبتلا به کرونا شده باشند عدهای به خاطر گردشگری و سیاحت و زیارت به ایران آمده بودند و مبتلا شدند. عدهای هم در درون ایران زندگی میکنند مانند تعداد زیادی از اتباع افغانستان. اگر این افراد به مراکز درمانی ما مراجعه کنند بدون دریافت پول و براساس انساندوستی مورد درمان قرار میگیرند.
وی اضافه کرد: اما افرادی که جزو دسته اول بودند و به کرونا مبتلا شدند، برخی از آنها مانند بحرین مورد کمکاری کشورهای خود قرار گرفته و آن کشور تمایلی برای برگشت آنها نداشت. به سختی در حال رایزنی هستند که این افراد برگردند.
درمان اتباع خارجی مبتلا به کرونا در ایران رایگان است
سخنگوی درباره هزینه اتباع خارجی مبتلا به کرونا هم بیان کرد: درمان کرونا در ایران رایگان است. تا آنجا اطلاع دارم هر کسی مراجعه کرده به صورت رایگان از این درمان استفاده کرده است.
موسوی درباره تحول در روابط ایران و امارات و عربستان پس از شیوع کرونا یادآور شد: برقراری تماسها موجب شده مقداری در این شرایط کرونایی، عقلانیت در رفتارها حاکم شود و در رفتارهای انسانی هم از سوی این کشورها کمکهای خوبی به ایران ارسال شد و ایران هم قدردانی کرد. در بحث اتباع دو کشور میان ایران و امارات و برخی از کشورهای دیگر مانند بحرین این تعاملات ایجاد شده و ادامه دارد و مقامات ذیربط در ارتباط هستند.
وی ادامه داد: امیدواریم این مسئله دولتها و ملتهای منطقه را به فکر وادار کرده و آنها را متقاعد کند علاوه بر مقابله با این ویروس، برای مقابله با ویروسهای دیگر مانند خشونت و افراطگری هم میتوان همافزایی داشته و با یکدیگر همکاری داشته باشیم.
مجوزهای لازم برای انتقال دانشجویان ایرانی از ایتالیا صادر شده است
این مقام مسئول درباره درخواست دانشجویان ایرانی مقیم ایتالیا برای برگشت به کشور عنوان کرد: وقتی دانشجویان ما در ووهان بودند درخواست کردند به ایران برگردند. بلافاصله در مورد آنها اقدام شد. بعد از این مسئله چنین درخواستهایی از کشورهای دیگر هم انجام شد. بیشترین درخواست از سوی دانشجویان ایرانی در ایتالیا بوده است.
موسوی با بیان اینکه وضعیت کرونا در این کشور قرمز است اما در همکاریهای صورت گرفته، مجوزهای لازم گرفته شده و منتظر هستیم برخی نکات بهداشتی و درمانی توسط پروازها رعایت شود و آنها بررسی شود، گفت: وزارت بهداشت و ستاد ملی این مجوز را به ما بدهد تا پرواز انجام شود. تا آنجایی که اطلاع دارم چند صد دانشجوی ایرانی مقیم ایتالیا درخواست برگشت دادهاند. بعد از تایید نهایی شاید طی چند روز آینده بتوان دانشجویان ایرانی را از ایتالیا به کشور برگردانیم.
وی درباره درخواست ایران از آمریکا اظهار داشت: هیچ درخواستی از آمریکا برای ارسال کمکهای بهداشتی و درمانی نداشتهایم. آنچه آنها دنبال میکنند ملت ایران در شرایط سخت گرفتار بماند و به قول خودشان از این شرایط استفاده کرده تا ملت ایران به ستوه آمده و ایران به پای میز مذاکره بیاید. ایران اقداماتی انجام داده و از نهادهای بینالمللی، دبیرکل سازمان ملل و دعاوی دیوان لاهه نشان میدهد ایران تحریمهای آمریکا را به رسمیت نمیشناسد و خواستار برطرف شدن تحریمها است. لذا پیام ایران روشن است و بنده هم مکررا آن را بیان کردهام.
کم و زیاد شدن دیپلماتها یک عرف است
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره روابط ایران و افغانستان و برخی اخبار مبنی بر اخراج دو دیپلمات ایرانی از کابل و افغانستانی از تهران از سوی طرفین تصریح کرد: همواره روابط خوبی با دولت و ملت افغانستان داشتهایم. ما همسایگانی هستیم که لابد و لاجرم باید با یکدیگر زندگی کرده و به امینت همدیگر احترام بذاریم. افغانستان امن و قوی آرزوی ایران است. از اختلافات سیاسی بروز کرده در این کشور نگران و متاسفیم.
موسوی با بیان اینکه ما خواستار وحدت ملی و حفظ یکپارچگی در میان گروهها و حاکمیت افغانستان و همچنین تقویت روابط دو کشور هستیم، خاطرنشان کرد: با این رویکرد با همه طرفین از غنی تا عبدالله و هم با سایر گروههای تحت تاثیرگذار رایزنیهایی انجام دادیم. از تمامی ظرفیت خود استفاده کرده و میکنیم و به تلاش خود برای خروج از این وضعیت ادامه خواهیم داد.
وی افزود: کم و زیاد شدن دیپلماتها یک عرف دیپلماتها است با هماهنگی دو کشور تعداد دیپلماتها کم یا زیاد میشود. این تعابیر را تایید نمیکنم. دو نفر از دیپلماتهای ما در کابل و دو دیپلمات افغانستانی از تهران کم شده که میتواند دلالتهای مختلفی داشته باشد.
این مقام مسئول درباره ابتکارات منطقهای ایران خاطرنشان کرد: ایران و کشورهای منطقه به ویژه کشورهای شمالی و غربی دارای مکانیزمهای مختلفی برای همسو شدن دیدگاهها و سیاستها هستند که میان ایران، روسیه و آذربایجان و همچنین ایران، ترکیه و آذربایجان از سالیان دور وجود داشته و دارد. قبل از ورود به شرایط کرونایی، قرار بود نشست سران آستانه در تهران برگزار شود که برگزار شد.
موسوی اضافه کرد: حتی قرار بود رییسجمهور آذربایجان سفری به تهران داشته باشند که این سفر به تعویق افتاد اما دیپلماسی ادامه دارد و ارتباطات میان وزیران امور خارجه تداوم دارد اما پس از دفع این شر و رفع این بحران، این دیدارها و ملاقاتها برگزار خواهد شد.
وی درباره رویکرد مغرضانه رسانههای فارسی زبان خارجنشین درباره شیوع کرونا در ایران گفت: در شرایطی که ملت ایران درگیر مقابله با ویروس کرونا است و آثار و تبعات زیادی هم دارد، این رسانهها برای تضعیف روحیه مردم با جعل آمار و برجسته کردن برخی نقاط ضعف که در همه جای دنیا است، شروع به سمپاشی و ایجاد مانع کردند.
رییس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه افزود: بارها اعلام کردیم اگر ایرانی هم نیستید، انسان هستید. در شرایطی که انسانها به همدیگر نیاز دارند، این سوء استفاده در شان بشر نیست.
موسوی یادآور شد: ماهیت این رسانهها ضد انسانی و ضد بشری است و نانی که میخورند آغشته به خون مردم است.
موسوی با اشاره به پیگیریهای حقوقی وزارت امور خارجه یادآور شد: پیگیریهای حقوقی را انجام دادیم. خود انگلیسیها هم قانونی برای عدم نشر اخبار کذب وضع کردهاند که ما از این مسئله استقبال کردهایم و امیدواریم شامل حال این رسانهها که از این کشور یا عربستان بودجه میگیرند هم بشود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره کارشکنی آمریکا در اعطای وام صندوق بینالمللی پول به ایران بیان کرد: متعاقب شیوع کرونا در دنیا، صندوق بینالمللی پول مبلغی برای مقابله با این ویروس به کشورها تخصیص داده و این مبلغ را هم افزایش داده است. ایران هم از این ویروس متاثر شده و نیازمند مقابله با آن است.
وی با اشاره به ابعاد اقتصادی شیوع کرونا ادامه داد: این وام را درخواست کردیم و رایزنیها ادامه دارد. معتقدیم اگر سیاسیکار انجام شود و تبعیض قائل نشوند، این وام باید به ایران هم داده شود و اگر کسانی مایل هستند با سیاسیکاری و تبعیض این بعد را هم مخدوش کنند توصیه میکنیم این کار را نکنند چون همه دنیا درگیر مقابله با کرونا هستند و نباید تلاشهای ما برای مقابله با کرونا نیز مخدوش شود.
اقدامات آمریکا دهن کجی به حاکمیت ملی عراق است
موسوی درباره تحولات عراق و طرح حمله به گروههای مقاومت از سوی ارتش آمریکا گفت: این تحرکات را خلاف توافقاتی که دولت عراق با آمریکا دارد، میدانیم. تحرکات آمریکا خلاف خواست دولت و ملت عراق و همچنین مجلس عراق است که رای قاطع به خروج نیروهای بیگانه آمریکایی از عراق داده اند.
وی اقدامات آمریکا را دهن کجی به حاکمیت ملی عراق دانست و اظهار داشت: البته این مسئله داخلی دولت و ملت عراق است اما تهدیدی برای ثبات امنیت و آرامش منطقه است که هشدارهای لازم را دادهایم و آن را مخل امنیت و ثبات در منطقه میدانیم. امیدوارم آمریکا به خواست ملت عراق گردن نهاده و هرچه سریعتر این کشور و منطقه را ترک کنند.
این دیپلمات ارشد در پاسخ به سوال ایرنا مبنی بر تهدیدات مقامات آمریکایی در مورد مقصر دانستن ایران در صورت حمله به مواضع ایالات متحده در عراق و همچنین تهدید به حمله به مواضع حشد الشعبی تصریح کرد: آنچه اتفاق اتفاده یا میافتد، مسئله داخلی دولت و ملت عراق است. حشدالعشبی و گروههای مقاومت هم بخشی از نیروهای رسمی عراق هستند و هر گونه تهدید علیه آنها باید مورد واکنش آنها قرار بگیرد که شده است.
موسوی اظهارات مقامات امریکایی در این زمینه را بی ربط عنوان کرد و افزود: ایران به این ادعاها و تهدیدات قاطعانه پاسخ داد و ظریف هم در توییتی مطرح کرد که ایران دوستانی در عراق دارد اما اینکه آنها به نیابت ما اقدامی کنند یا از ما دستور بگیرند، درست نیست.
وی اضافه کرد: آنها گروههای وطنپرست، دیندار و غیرتمندی هستند که از منافع کشورشان دفاع میکنند ولی اگر این اظهارات دستاویز تهدید علیه ایران باشد با واکنش شدید ایران و نیروهای مسلح ما روبهرو میشوند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی به مقامات آمریکا توصیه کرد در اظهارات خود قدری دقت کنند و تصریح کرد: ایرانیان ملتی اهل تعامل و گفتوگو بوده و صلحطلب هستیم اما اگر با تهدید و قلدری مواجه شوند اهل رزم و ادب کردن متجاوزین و کسانی هستند که بخواهند گوشه چشمی به خاک کشور ما بدوزند.
موسوی درباره وضعیت شیوع کرونا در فلسطین هم ابراز داشت: یکی از مناطقی که به شدت کرونا زده شده، سرزمینهای اشغالی است که رژیم صهیونیستی تلاش میکند با لاپوشانی این وضعیت درز نکند که ممکن است این ویروس به سایر مناطق از جمله نوار غزه که متراکمترین مناطق است، شیوع یابد.
وی ادامه داد: این مسئله جای نگرانی دارد که باید مانع ورود بیماری به این مناطق شوند و از سوی دیگر در کمکرسانی بهداشتی و درمانی مانع تراشی نکنند. در همین رابطه، وضعیت زندانهای رژیم صیهونیستی که مردم عادی و مبارزان فلسطینی در آن حضور دارند، جای نگرانی دارد و میخواهیم از این شرایط مصون بمانند.
این مقام مسئول در ادامه با تاکید بر لزوم رفع تحریمهای ظالمانه بویژه تحریمهای دارویی و غذایی ایران و نیز دسترسی ایران به منابع خود در سایر کشورها گفت: پول ملت ایران در برخی از کشورها وجود دارد ولی با توجه به فشار آمریکا بر آن کشورها، پول ایران در آنجا مانده و وارد کشور نشده است.
وی اضافه کرد: تمام هم و غم ایران رفع این موانع است. با کشورهایی که منابع ایران در آنجاست، رایزنی کردهایم و حتی گفتهایم این منابع به کانال سوئیس انتقال داده شود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوالی در خصوص نقش دیپلماسی پارلمانی در اوضاع کنونی کشور و مبارزه با شیوع ویروس کرونا با توجه به طرح برخی دیدگاهها از سوی نمایندگان کنگره برای رفع تحریمهای ایران یادآور شد: مجموعه دیپلماسی کشور که دیپلماسی رسمی، عمومی و پارلمانی را شامل میشود، میتوانند با همافزایی به سمت کاهش تحریمها یا حداقل رسوا کردن تحریمکنندگان پیش بروند.
وی افزود: اقدامات خوبی در این رابطه صورت گرفته و ما تک صداهای خوبی را از سوی برخی پارلمانهای دنیا میشنویم که خواستار رفع تحریمها شدند و مواضع خوبی هم از سوی نمایندگان کشورمان صورت گرفته و به برخی از نامههای آنها هم پاسخ دادند.