علیحسین حسینزاده دوشنبه در گفت وگو با ایرنا اظهار داشت: پیرو درخواست عمومی تعدادی از شهروندان و سازمانهای مردم نهاد خوزستان (سمنها) درباره توقف عملیات مالچپاشی در شنزارهای استان، مکاتبهای با کلانتری رییس سازمان حفاظت محیط زیست انجام شد.
وی افزود: در این نامه از رییس سازمان حفاظت محیط زیست درخواست شده است یک هیات کارشناسی از تهران برای بررسی طرح مالچپاشی نفتی در خوزستان تعیین و اعزام شود.
حسینزاده تصریح کرد: توقف مالچ پاشی نفتی در خوزستان تا نتیجهگیری این هیات کارشناسی نیز از سازمان حفاظت محیط زیست در خواست شده است.
معاون استاندار خوزستان همچنین گفت: در روزهای گذشته درخواستهای متعددی از سوی اهالی دشت آزادگان (که طرح مالچپاشی در آن در حال اجراست) و سمنهای محیط زیستی درباره توقف عملیات مالچپاشی نفتی دریافت کردیم و در دیدار حضوری با تعدادی از سمنها نیز این مطالبه مطرح شده است.
وی تاکید کرد: باید به اعضای سمنها و فعالان محیط زیست به عنوان شهروندان مسئول و دلسوز در مقابل محیط زیست احترام گذاشته و مطالبه آنها نباید بدون پاسخ بماند.
«مالچ» نوعی پوشش برای تثبیت شنهای روان در مناطق بیابانی است. در خوزستان ۵۰ سال است که از نوع مالچ نفتی برای این کار استفاده میشود.
حدود ۱۰ سال است که کارشناسان و دوستداران محیط زیست نسبت به زیانهای استفاده از مالچ نفتی در عملیات بیابانزدایی هشدار داده و خواستار جایگزینی روشهای بیخطر شده اند. با راه اندازی کمپین #نه_به_مالچ_نفتی از سال گذشته، توسط سید باقر موسوی محیط بان خوزستانی، مالچ پاشی نفتی در مناطق حفاظت شده ممنوع شده بود اما فعالان محیط زیست خواستار توقف مالچ پاشی نفتی در همه ماسهزارهای خوزستان شدهاند.
در بهمن ماه امسال بحث مالچپاشی نفتی در منطقه «فکه» در دشت آزادگان که زیستگاه گونه آهوی کمیاب است، از سوی اداره کل منابع طبیعی خوزستان مطرح و تجهیز کارگاه نیز انجام شده بود که با اعتراض فعالان محیط زیست و ورود سازمان حفاظت محیط زیست، از اجرای آن ممانعت شد.
اعتراض فعالان محیط زیست با تجهیز کارگاه مالچ پاشی نفتی در منطقه بیت کوصر دشت آزادگان دوباره آغاز شد، اما با ادامه فعالیت و صدور مجوز مالچ پاشی نفتی در ۸۰۰ هکتار از دشت آزادگان از سوی اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان، این اعتراضات ادامه یافته است. «بیت کوصر» یکی از مهمترین زیستگاههای پرندگان زمستان گذر و گونههای حمایت شده «هوبره» و «خروس کولی دشتی» است. این منطقه رملی حاوی پوشش گیاهی غنی و تنوع زیستی خاص و بی نظیر است.
پیش از این عبدالرضا دانایی معاون اداره کل منابع طبیعی خوزستان گفته بود: «مالچ پاشی وظیفهای است که به عهده ما گذاشته شده و حتی در صورت اعتراض فعالان محیط زیست، باید تعهدات خود را عملی کنیم. امسال ۲ هزار میلیارد ریال اعتبار برای مالچپاشی، بیابانزدایی و نهالکاری به این اداره کل اختصاص داده شده است که برنامه داریم در شهرستانهای شوش، دشت آزادگان و حمیدیه آن را هزینه کنیم.»
مالچ پاشی نفتی در منطقه «بیت کوصر» که در تاریخ ۲۰ اسفند ماه با حکم دادستان دشت آزادگان، در پی اعلام جرم یکی از انجمنهای زیست محیطی خوزستان متوقف شده بود، در تاریخ ۲۵ اسفند ماه دوباره از سرگیری شده است.
انجمن محیط زیستی دیدهبان جلگه سبز خوزستان ۱۳ اسفند امسال علیه اداره کل منابع طبیعی این استان به دلیل مالچپاشی نفتی و کشتار جانوران و از بین بردن گونههای گیاهی، اعلام جرم کرده و خواستار توقف مالچپاشی نفتی در خوزستان شد.
مجلس شورای اسلامی از پارسال عملیات مالچ پاشی نفتی را ممنوع و اجرای آن را مشروط به مجوز سازمان حفاظت محیط زیست کرده اما کلانتری رییس این سازمان در توافقنامهای با وزارت جهاد کشاورزی، موافقت خود را اعلام کرده است.