اسلام‌آباد - ایرنا - انتشار نتیجه تحقیقات درباره علت بحران گندم و شکر در پاکستان که اواخر دی ماه سال گذشته باعث احتکار و گرانی بی‌سابقه این دو کالای اساسی مردم شد، بحران جدیدی را پیش روی دولت "عمران‌خان" همزمان با پدیده شیوع کرونا در این کشور به وجود آورد تا جایی که نخست وزیر پاکستان مجبور به تغییر و تحول در کابینه دولت شد.

اواخر دیماه ۹۸ بحران کمیاب شدن گندم و شکر در کنار تورم و گرانی افسار گسیخته دامنگیر دولت عمران‌خان شد و همزمان اپوزیسیون عملکرد ضعیف دولت را دلیل اصلی این ماجرا دانست.

براساس این گزارش، عمران‌خان نخست وزیر پاکستان که از کمیاب شدن دو محصول اساسی مورد نیاز مردم خشمگین بود دستور انجام تحقیقات مستقل و شفاف داد و اعلام کرد که هرگز در برابر عاملان این بحران کوتاه نخواهد آمد.

براساس گزارش نهایی تحقیقات انجام شده توسط آژانس تحقیقات فدرال پاکستان، در میان افرادی که در ایجاد بحران گندم و شکر نقش داشته‌اند برخی از اعضای کابینه دولت و شخصیت‌های نزدیک به عمران‌خان قرار دارند که در واکنش به آن نخست وزیر پاکستان چند وزیر و دستیار ویژه از جمله وزیر امنیت غذایی را برکنار کرد.

عمران‌خان روز گذشته (دوشنبه) عضو دیگری از کابینه را به عنوان وزیر جدید امنیت غذایی پاکستان معرفی کرد و همزمان دستیاران ویژه خود در امور تجارت، بازرگانی، وزیر امور اقتصادی و قائم مقام وزارت امنیت غذایی پاکستان را برکنار کرد.

وی همچنین "جهانگیر ترین" عضو ارشد حزب تحریک انصاف به عنوان حزب حاکم پاکستان را از سمت ریاست اتاق عملیات برای توسعه کشاورزی برکنار کرد.

عمران‌خان با تاکید بر عزم دولت پاکستان برای مجازات مسببان بحران گندم و شکر، رهبران اپوزیسیون را نیز به سیاسی کاری و بهره‌برداری از این وضعیت متهم کرد. 

این در حالی است که برخی از شرکت‌های اقتصادی وابسته به رهبران جناح مخالف پاکستان از جمله حزب مسلم لیگ نواز نیز به عنوان نهادهایی که از بحران گندم و شکر سود برده‌اند، معرفی شده و برخی از نمایندگان دولت عمران‌خان، جناح مخالف را متقابلاً به اختلاس مالی و سوء استفاده از بحران گندم متهم کردند.

آزمون جدید پیش روی عمران‌خان

رهبران جناح مخالف پاکستان اقدامات نخست وزیر این کشور در برکناری برخی از وزیران و یا تغییر و تحول در منصب‌های دولتی را ناکافی دانسته و مدعی هستند که دولت اسلام‌آباد و دولت ایالت پنجاب ایالتی که بیشترین تولید گندم و شکر در آنجا صورت می‌گیرد، همزمان با بحران همه‌گیر کرونا در ماجرای کمیاب شدن کالاهای اساسی مردم مقصر هستند.

احتکار بی سابقه گندم، آرد و شکر در دی ماه گذشته و کمیاب شدن آن نرخ این محصولات را در پاکستان طی یک و سال نیم گذشته برای چندین مرتبه افزایش داد.

گزارش رسانه‌های پاکستان حاکی از استعفای وزیر موادغذایی دولت ایالت پنجاب و برکناری دو نفر از مسئولان ارشد وزارتخانه و سازمان نظارت بر فعالیت‌های کشاورزی است.

کارشناسان پاکستانی می‌گویند: عمران‌خان در خصوص بحران فعلی تحت فشار اپوزیسیون قرار دارد و همه نگاه‌ها به اقدام نهایی وی علیه مسببان بحران گندم و شکر معطوف شده است، درحالی که نزدیکان عمران‌خان و برخی از وزرای کابینه نیز به شدت مورد اتهام قرار دارند.

طبق آمارهای اعلامی در سال ۲۰۱۸، حدود ۲۶ میلیون تن گندم در پاکستان تولید شده است. پاکستان طبق آمار سازمان جهانی خوار وبار کشاورزی( فائو ) هفتمین تولید کننده گندم در جهان به شمار می رود.

وزیر امنیت غذایی پاکستان چند روز قبل از انتشار نتیجه تحقیقات درباره ماجرای جنجال برانگیز کمیاب شدن گندم و شکر، با اشاره به آغاز فصل برداشت گندم و خریداری این محصول از کشاورزان، اظهار داشت: ۹۰ درصد نیازهای غذایی کشور تامین شده است، و علاوه بر آن دولت حدود ۸ میلیون ۲۰۰ هزار تن گندم از کشاورزان خریداری خواهد کرد تا جای هیچ نگرانی بابت کمبود آردگندم در کشور نباشد.