تاریخ انتشار: ۱۹ فروردین ۱۳۹۹ - ۱۸:۰۴

لندن - ایرنا- در حالی که رهبران کشورهای جهان در بحبوحه جنگ با دشمن نامرئی به نام کووید-۱۹ با تمام قوا در تکاپو هستند، وضعیت دولت انگلیس با توجه به اوضاع ناپایدار سلامتی نخست وزیر و دومینوی قرنطینه اعضای دولت از ترس کرونا چندان تعریفی ندارد.

تا اینجای کار کرونا زیر یک خم فرمانده سپاه انگلیس گرفته و حریفش را که چندی پیش ادعا می‌کرد علائم این بیماری خفیف است به میدان جنگ فرا می‌خواند.

بوریس جانسون از دیشب به زور دستگاه‌های تنفسی بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان نفس می‌کشد و با مرگ دست به گریبان است.   پزشکان می‌گویند نسبت بیماران مبتلا به کرونا که از بخش مراقبت‌های ویژه جان سالم به در می‌برند کمتر از آمار فوت شدگان است.

جانسون پیش از بستری شدن در بخش مراقبت‌های ویژه اعلام کرد که حال عمومی او مناسب است، اما طولی نکشید که پیام متناقض سخنگوی او مبنی بر اینکه شرایط جسمانی نخست وزیر وخیم‌تر شده و وزیر امور خارجه جانشینی انتخاب شده، مانند بمب در خبرگزاری‌ها صدا کرد.   

شاید از سه هفته پیش که سخنگوی جانسون بحث تعیین جانشین نخست وزیر را به میان کشید، می‌شد چنین روزهایی را حدس زد. دومینیک راب وزیر امور خارجه انگلیس تقریبا از شب گذشته سکان دولت را برعهده گرفته و با اختیارات محدودی امورات کشور را سرپرستی می‌کند.  

اصلی ترین ماموریت راب ادامه راه و برنامه دولت برای مقابله با ویروس کروناست. مایکل گوو معاون نخست وزیر انگلیس امروز در گفت وگو با رسانه‌ها اعلام کرد که جانشین جانسون درباره تداوم یا توقف مقررات منع رفت و آمد تصمیم گیری خواهد کرد.  

از انجا که سمت جانشین نخست وزیر در قاموس سیاسی انگلیس وجود ندارد، میزان اختیارات وزیر خارجه در قدرت او در حوزه نظامی سنجیده می‌شود.

گوو امروز در پاسخ به این سووال که آیا جانسون رمز تسلیحات هسته‌ای را به جانشین خود داده است گفت: من قادر به توضیح موضوعات مربوط به مسائل امنیتی نیستیم اما در این زمینه پروتکل‌هایی وجود دارد.

انگلیس یکی از پنج قدرت جهانی است که رسما از سلاح هسته‌ای برخوردار است و اختیار شلیک آن در دست نخست وزیر است. نخست وزیر باید هنگام صدور دستور، رمز شلیک را اعلام کند.

سخنگوی جانسون عصر سه‌شنبه عنوان کرد که در صورت بروز مسائل امنیتی، اعضای دولت در جلسه شورای امنیت ملی به ریاست دومینیک راب تشکیل جلسه داده و درباره مسائل تصمیم گیری خواهند کرد. او گفت راب این اختیار را دارد که در غیاب جانسون به هرگونه حمله‌ علیه کشور پاسخ دهد. وی با این حال افزود که وزیر خارجه قدرت عزل ونصب اعضای کابینه را نداشته و در جلسات هفتگی با ملکه شرکت نمی‌کند.

به گفته سخنگوی جانسون، اگر راب به کرونا مبتلا شود، ریشی سوناک وزیر دارایی انگلیس سکان دولت را برعهده خواهد گرفت. او درباره نفر بعد از سوناک توضیحی ارائه نداد.

آثار کرونا در انگلیس روز به روز سنگین و سهمگین تر می شود. آمار ابتلا به کووید ۱۹ به سرعت در حال افزایش است و دولت برای جلوگیری از شیوع این بیماری مقررات منع رفت‌وامد را وضع کرده است.

سخنگوی جانسون اعلام کرد که اعضای دولت دوشنبه آینده درباره تمدید یا توقف این طرح تصمیم گیری خواهند کرد اما با توجه به شرایط کنونی بعید است که محدودیت‌ها برداشته شود.

کرونا تاکنون میلیاردها پوند به اقتصاد انگلیس زیان زده و بازدهی اقتصادی به میزان قابل توجهی کاهش یافته است.

بر اساس تحقیقات مرکز اقتصاد و تجارت انگلیس همه‌گیری ویروس کرونا بالغ بر ۲.۴ میلیارد پوند در روز به اقتصاد این کشور زیان می‌زند.

این گزارش حاکی است که پس از وضع مقررات منع رفت‌وآمد در انگلیس، میلیون‌ها کارگر کارخانجات، فروشگاه‌ها، رستوران‌ها و هتل‌ها خانه نشین شده و بازدهی اقتصادی ۳۱ درصد کاهش یافته است.

برخی اعضای ارشد حزب حاکم محافظه کار معتقدند که اقتصاد این کشور تنها چند هفته تا تحمل شرایط غیر قابل جبران فاصله دارد و مقررات منع رفت‌وآمد نباید از آوریل (اواسط اردیبهشت) تجاوز کند.

ایان دانکن اسمیت رهبر پیشین حزب حاکم محافظه کار چندی پیش در گفت وگو با نشریه دیلی‌میل هشدار داد که دولت باید سریع‌تر کرونا را تحت کنترل درآورده و زمان زیادی برای این کار ندارد.  

وی در اظهاراتی تکان دهنده افزود: «اقتصاد توانایی تحمل این شرایط را برای دوران نامحدود ندارد و در یک مقطع اقتصاد مهم تر از مهار کووید ۱۹ خواهد شد.»

در پی وضع مقررات منع رفت و آمد، بسیاری از اماکن عمومی از جمله مدارس،  رستوران‌ها، کافه‌ها و سالن‌های بدن‌سازی از دو هفته پیش تعطیل و قانون گذاران انگلیسی از وحشت واگیر کرونا تا اطلاع ثانوی خانه نشین شده‌اند.

شماری از اعضای کابینه به دلیل کرونا خود را قرنطینه کرده و دومینوی این تحولات در حالی ادامه دارد که به تعبیر روزنامه تایمز، کرونا قلب دولت انگلیس را نشان گرفته است.  

در حالی که سایر دولت‌های جهان با تمام قوا برای مقابله با کرونا بسیج شده‌اند فشارها در داخل انگلیس برای کناره گیری جانسون که در برنامه ملی مقابله با کرونا سهل‌انگاری کرد، بالا گرفته است.  

گزارش‌ها حاکی است که ملکه انگلیس در جریان وضع سلامتی جانسون قرار گرفته است. بر اساس رویه‌های سیاسی، او از این اختیار ویژه برخوردار است که در شرایط فوق‌العاده دستور برکناری نخست وزیر و تشکیل کابینه موقت را صادر کند.