به گزارش ایرنا دولت ژاپن در راستای همین سیاست ۲۴۳ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار برای کمک به شرکت های ژاپنی اختصاص داده است تا خط تولید خود را از چین خارج کنند.
بر اساس اعلام دولت، ۲۲۰ میلیارد دلار از این بسته کلان کمکی اقتصادی به شرکت هایی تعلق می گیرد که خط تولیدشان را از چین به ژاپن اختصاص دهند برای دیگر شرکت هایی که قصد دارند خط تولید را از چین خارج کرده و در دیگر مناطق آسیای شرقی و جنوب شرقی فعال شوند، ۲۳ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار اختصاص داده شده است.
این تصمیم در شرایطی گرفته می شود که روابط ژاپن و چین به مراتب دوستانه تر از قبل شده است و قرار بود تا پیش از شیوع کرونا "شی جین پینگ" رییس جمهوری خلق چین در ماه جاری میلادی از ژاپن دیدار کند که به تعویق افتاد.
چین بزرگترین شریک تجاری ژاپن است اما پس از کرونا نیمی از واردات این کشور افت کرد و شرکت های ژاپنی را در این اندیشه برد که خطوط تولید را از چین خارج کنند اما دولت حالا برای کمک به آنها بسته کلان اختصاص داده است.
اختصاص چنین حجم کلانی برای شرکت های ژاپنی که خطوط تولید را از چین خارج می کنند نشان می دهد که توکیو قصد دارد بتدریج اتکای خود به پکن را کاهش دهد و پایگاه های تولیدی را در دیگر کشورها ایجاد کند.
"شینیچی سیکو" از موسسه تحقیقات ژاپن می گوید واقعا تغییراتی در راه است برخی از تولید کنندگان ژاپنی در چین می خواهند این کشور را ترک کنند برخی از شرکت های ژاپنی با چنین بسته کمکی، تشویق خواهند شد اما برخی دیگر مانند خودروسازان که برای بازار داخل چین محصول تولید می کنند به کارشان ادامه خواهند داد.
بعد از شیوع کرونا در میان ۲ هزار و ۶۰۰ شرکت ژاپنی یک نظرسنجی انجام شد که بر اساس ان نزدیک به ۳۷ درصد اعلام کردند به دنبال انتقال خطوط تولید و کار به دیگر کشورها به غیر از چین هستند، برخی ناظران بر این باورند که چنین اقداماتی می تواند بر روابط دولت آبه شینزو نخست وزیر ژاپن با چین تاثیرات منفی داشته باشد.
"جایو لی جیان" سخنگوی وزارت خارجه چین وقتی در این موضوع مورد سوال قرار گرفت گفت : برای از سرگیری رشد اقتصادی در تلاش هستیم و امیدواریم دیگر کشورها نیز به همین شکل و برای تضمین اقتصاد جهانی و بهبود نظام عرضه و تقاضا اقدام کنند.
در ژاپن هنوز کسانی هستند که از چین انتقادمی کنند که در زمینه پیشگیری از کرونا و اطلاع رسانی در این زمینه سهل انگاری کرده است و از نخست وزیر ژاپن هم انتقاد دارند که باید خیلی زودتر از ورود مسافر از چین جلوگیری می کرده است دو کشور در زمینه مالکیت بر جزایر دیائوئو در دریای شرقی که ژاپن آن را "سنکاکو" می نامد هم اختلافات دیرینه ای دارند.
حالا اما خروج شرکت های ژاپنی از بازار چین آنهم در این شرایط بسیار بحرانی و البته به بهانه بحران بهداشتی و سلامتی می تواند روابط دو کشور را بشدت مخدوش کند این در شرایطی است که زمان دیدار رسمی رییس جمهوری چین از ژاپن هم به علت شیوع کرونا برای آینده قطعی نشده است.
اقتصادهای دوم و سوم جهان که می رفتند تا روابط دوستانه تری را برای خود ترسیم کنند در سایه کرونا ممکن است بار دیگر طعم تلخ تیرگی مناسبات را تجربه کنند.