تهران–ایرنا- «جین گودال» نخستی‌شناسی سرشناس انگلیسی، بی‌توجهی بشر به طبیعت و بی‌احترامی به حیوانات را عامل شیوع بیماری همه‌گیر کووید – ۱۹ در جهان دانست.

به گزارش روز شنبه خبرگزاری فرانسه از پاریس، گودال کارشناسی معروف که تحقیقاتش در آفریقا منجر به کشف ماهیت واقعی شامپانزه ها شد، از مردم سراسر جهان خواست از اشتباهات گذشته برای جلوگیری از وقوع بلایای آینده، درس عبرت بگیرند.

این کارشناس ۸۲ ساله در یک کنفرانس تلفنی یادآور شد که هر کس می تواند اثربخش باشد.

وی گفت: به دلیل از بین بردن جنگلها، گونه های مختلف حیوانات جنگل مجبور به مجاورت با هم می شوند و در نتیجه، بیماری ها از یک حیوان به دیگری انتقال می یابد و احتمال اینکه حیوان دوم، انسان ها را مبتلا کند، بسیار زیاد است، زیرا مجبور به تماس نزدیکتر با انسان هاست.

وی به شکار حیوانات به عنوان وعده غذایی و فروش در بازارهای آفریقا یا آسیا به ویژه چین اشاره کرد و گفت که این شرایط باعث جهش ویروس از حیوانات به انسان ها می شود.

کارشناس مزبور بسته شدن بازار حیوانات وحشی در چین را اقدامی موثر دانست و ابراز امیدواری کرد که دیگر کشورهای آسیایی نیز از تصمیم چین در این زمینه پیروی کنند.

وی در عین حال توقف فروش گوشت حیوانات وحشی در آفریقا را بسیار دشوار برشمرد، زیرا بسیاری از مردم این قاره برای امرار معاش خود به این نوع داد و ستد محتاج هستند.

گودال گفت که نمی توان به یکباره این افراد را از انجام این کار برحذر داشت، زیرا آنها به طور قطع پولی برای حمایت از خود و خانواده هایشان ندارند، اما دستکم این بیماری باید روش جلوگیری از اقداماتی برای پیشگیری از بیماری های بعدی را به ما بیاموزد.

وی افزود: باید دریابیم که بخشی از دنیای طبیعی هستیم و به آن وابسته ایم، از اینرو در صورت تخریب آن، آینده را از فرزندانمان می رباییم.

در همین حال، نتایج یک مطالعه جدید نشان داد که بیماری هایی چون کووید – ۱۹ می تواند در سراسر جهان شیوع بیشتری یابد، زیرا رفتارهای انسانی باعث تخریب زیستگاه های جانداران می شود و حیوانات وحشی حامل بیماری را به محل زندگی انسان ها نزدیکتر می کند.

محققان آمریکایی بیش از ۱۴۰ ویروس انتقال یافته از حیوان به انسان را مورد بررسی قرار دادند و دریافتند که حیوانات اهلی، راسته نخستینان، خفاش و موش حامل بیشتر ویروس های مشترک انسان و حیوان (حدود ۷۵ درصد) است.

دانشمندان همچنین به این مساله پی بردند که خطر شیوع ویروس از حیوان به انسان زمانی افزایش می یابد که گونه های حیوانی به دلیل مصرف غذایی از سوی انسان ها و تخریب زیستگاه هایشان مورد تهدید قرار می گیرند.

مطالعه محققان آمریکایی همچنین نشان داد که بیماری های مشترک انسان و حیوان، در حیواناتی که برای کشاورزی به تولید انبوه می رسند، شایع تر است.