به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در پیام سیدعباس صالحی آمده است:
خبر درگذشت استاد حسن انوشه پژوهشگر تاریخ، زبان و ادبیات فارسی موجب تاثر و تاسف شد.
آن مرحوم که سرپرستی گروه نویسندگان دانشنامه ادب فارسی را نیز بر عهده داشت یکی از مفاخر ایران شناسی در روزگار ما بود که کیمیای دانش و خرد را با فضیلت فروتنی و اخلاق مداری آراسته بود.
اینجانب درگذشت این چهره علمی و فرهنگی را به همه اهالی فرهنگ و ادب، شاگردان و علاقه مندان آن مرحوم و خانواده ایشان صمیمانه تسلیت می گویم و از درگاه ایزد متعال برای آن فقید سعید رحمت واسعه و برای بازماندگان صبر و شکیبایی آرزومندم.
حسن انوشه دایرهالمعارف نویس، مترجم و پژهشگر حوزه فرهنگ، تاریخ و زبان و ادبیات فارسی متولد سال ۱۳۲۳ در شهر بابل استان مازندران بود که پس از پایان تحصیلات در مقطع دکترای رشته زبان و ادبیات عربی به پژوهش مشغول شد. او حدود ۱۵ جلد کتاب ترجمه کرده و بیشتر از ۲۵۰۰ مقاله برای دائرهالمعارفها، بخصوص دائرهالمعارف تشیع نوشته است.
تاریخ ایران کیمبریج، دانشنامه ادب فارسی، دانشنامه ناشنوایان، تاریخ غزنویان، ایران و تمدن ایرانی و ... از جمله آثار این نویسنده است. زنده یاد حسن انوشه به علت بیماری سرطان ظهر امروز (۲۳ فروردین) در سن ۷۶ سالگی در بیمارستان دار فانی را وداع گفت.
معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز با صدور پیامی درگذشت استاد حسن انوشه را تسلیت گفت. محسن جوادی در این پیام به خدمات استاد حسن انوشه در حوزه تاریخ و ادبیات ایران اشاره کرده و نوشته است: خبر درگذشت استاد حسن انوشه نه تنها برای ایرانیان بلکه برای جغرافیای ایران فرهنگی موجب تاثر و تاسف است زیرا آن مرحوم در هر جلد از دایرة المعارف دانشنامه ادب فارسی به گوشهای از این جغرافیای پهناور پرداخت.
نام استاد حسن انوشه با خلق آثاری ماندگار در حوزه تاریخ و ادبیات همواره در فرهنگ ایران ماندگار خواهد بود. علاوه بر آثار، کتابخانۀ تخصصی استاد انوشه نیز به عنوان منبع و مرجعی قابل توجه، میزبان اندیشمندان و پژوهشگران بود. اینجانب ضایعه فقدان آن مرحوم را به خانواده محترمشان به ویژه به فرزند ارجمندشان دکتر مزدک انوشه که ادامهدهنده مسیر پدر هستند و نیز به اهالی فرهنگ تسلیت گفته و از درگاه پروردگار متعال برای ایشان مغفرت و برای بازماندگان صبر مسئلت میکنم.
دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو- ایران نیز در پیامی درگذشت این پژوهشگر فرهنگ ایران را تسلیت گفت. دکتر حجت الله ایوبی در پیامی با تسلیت درگذشت مرحوم حسن انوشه تاکید کرد وی مردی از تبار فرهنگ بود که با حضور مؤثر خود، خدمات بسیاری به فرهنگ و ادب این سرزمین کرده است که هماره در یاد مردم قدرشناس ایران باقی خواهد ماند.
مردی از تبار فرهنگ، به لطافت هنر و از جنس دانایی چشم از جهان فروبست. او که چشم جهانیان به نورِ علم و ادب و دانایی گشوده بود دیگر در میان ما نیست. حسن انوشه، مردی پرتلاش و لباب از نور را از این پس باید در لابهلای نامههایش، دانشنامههایش و صدها و صدها نوشته با شکوهش سراغ گرفت. حسن انوشه همه چشم بود و دیده و یک جهان تلاش بود و اندیشه. رحلت آن راد مردِ ادب و فرهنگ بر همه ایرانیان بهویژه خاندان پرارجش تسلیت باد. شادی روحش را از ایزد منان خواستارم.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی نیز درگذشت زندهیاد انوشه را تسلیت گفت. غلامعلی حدادعادل در این پیام نوشته است: درگذشت شادروان حسن انوشه مایهٔ تأثر و تأسف آشنایان و دوستداران آن مرحوم است. وی پژوهشگری پرکار بود که با تألیف و ترجمهٔ کتابهای فراوان میراث سودمندی از خود در زمینهٔ زبان و ادب فارسی در خارج از مرزهای ایران کنونی و نیز در زمینهٔ تاریخ ایران، به جا گذاشت.
فرهنگستان زبان و ادب فارسی درگذشت وی را به اهل ادب و بازماندگان آن مرحوم تسلیت میگوید و برای وی از خداوند کریم آمرزش و آرامش روان مسئلت میکند.