تاریخ انتشار: ۲۵ فروردین ۱۳۹۹ - ۱۲:۵۱

پکن- ایرنا- کره جنوبی و تایوان بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی از جمله الگوهای موفق مبارزه با ویروس کرونا و مهار آن بوده اند و روش هایی متفاوت با دیگر کشورها برای این منظور اتخاذ کرده اند اما این دو، چگونه کرونا را مهار کردند؟

به گزارش ایرنا شفافیت در زمینه اطلاع رسانی، سرعت بخشیدن به انتشار داده های مربوط به مبتلایان قطعی و موارد مشکوک، اتکا به همکاری مردمی و همچنین در نظر گرفتن تدابیر محدود کننده در صورت لزوم از جمله اقدامات مهم کره جنوبی و تایوان برای مهار ویروس بوده است.

اگرچه هنوز مواردی از بیماری در کره جنوبی و جزیره تایوان گزارش می شود اما اعتقاد کارشناسان بر این است که این دو توانسته اند تا اندازه زیادی بیماری را مهار کنند و در راستای موفقیت های بیشتر گام بر دارند.

افزون بر اینها هر زمانی که در منطقه ای برای پیشگیری و کنترل ویروس کرونا اقداماتی شدیدتر لازم بوده است، تایوان و کره جنوبی به قفل کردن درهای آن ناحیه و قرنطینه کردن موضعی روی آورده اند و فاصله گذاری اجتماعی را فورا در دستور کار قرار داده اند.

هر دو از جمله منطقه ها و کشورهایی هستند که از ابتدای شیوع بیماری، تدابیر محدود کننده در مرزهای خود در نظر گرفتند رفت و آمدها را کنترل کردند، قرنطینه هایی برای مسافران ورودی در نظر گرفتند و تلاش کردند تا از شیوع وارداتی جلوگیری به عمل آورند.

تهیه نقشه های ژنوم ویروس کرونا برای ساخت واکسن در کره جنوبی و ایجاد نرم افزارهایی در تایوان برای شناسایی مناطق شیوع از دیگر اقدامات مهم آنها بوده است.

تایوان از روز نخست درهای خود را به روی بسیاری از پروازها بخصوص از چین و هنگ کنگ بست و کره جنوبی نیز بتدریج تدابیر قرنطینه را برای مسافران ورودی افزایش داد و ورود مسافر از کشورهای بسیار آلوده به کرونا را ممنوع کرد.

مسوولان هر دو طرف می گویند نسبت به آینده خوشبین هستند اما هنوز سطح هشدارها را کاهش نداده اند و سیستم آموزش آنلاین و تلویزیونی نیز در جریان است.

کره جنوبی بخصوص در جریان مهار کرونا کوشید تا تحرکات مردمی را بر خلاف بسیاری از کشورها نظیر چین و یا ایتالیا متوقف نکند بلکه قفل کردن منطقه ای را در نظر قرار داد و ناحیه به ناحیه اقدام نمود.

شفافیت دولت کره جنوبی در اطلاع رسانی و همچنین اقدامات تایوان برای شناسایی فوری بیماران و بستری کردن آنها و جلوگیری از ارتباط آنها با دیگران ضمن ارایه آمار دقیق از جمله تدابیر برجسته دو طرف برای مبارزه با کرونا بوده است.

هر دو توانسته اند محدودیت هایی را برای ورود مسافر از چین، آمریکا،  اتحادیه اروپا و برخی کشورهای دیگر درگیر با ویروس کرونا در نظر بگیرند و قرنطینه های مسافران ورودی با دقت اجرا می شود و ترمینال های ورودی آنها هم تغییر کرده است.

کیم ووجو از دانشگاه داروسازی کره جنوبی می گوید که این کشور همواره در جریان شیوع بیماری های همه گیر نظیر سارس،  آنفلوانزا و مرس کوشیده است تا ویروس و نقاط شیوع را بسرعت شناسایی کند.

وی می افزاید این داده های جمع آوری شده به مسوولان امکان می دهد نرخ مرگ و میر ناشی از ابتلا به ویروس را کاهش دهند و با سرعت بیشتری مبتلایان را آزمایش کنند.

غیر از تایوان، مناطق و کشورهای دیگری نظیر سنگاپور و هنگ کنگ هم از دیگر نمونه هایی هستند که مانند کره جنوبی عمل کرده اند آنها هرگز اقدام به قرنطینه های عمومی و گسترده مانند چین و یا ایتالیا نکردند.

این کشورها و مناطق نیز مانند کره جنوبی داده های خود را شفاف اعلام کرده اند این شفافیت اهمیت زیادی دارد مثلا در ژاپن، این کشور مسافران مبتلا به ویروس کرونا جدید در کشتی تفریحی دایاموند پرینسس را جزو آمار خود محاسبه نمی کند.

بستن مدارس در اواخر ماه ژانویه و جلوگیری از بازگشایی آنها و همچنین متوقف کردن بسیاری از فعالیت های عمومی و اجتماعات نیز از دیگر اقداماتی است که باعث شده است تا شیوع بیماری کرونا در این کشورها و مناطق کندتر از دیگر کشورها باشد و این فرصت بیشتری به مسئولان می دهد تا برای مهار کامل بیماری آماده شوند و مبتلایان را زودتر شناسایی کنند.

در تایوان بانکی از اطلاعات از اداره مهاجرت گرفته تا شرکت های بیمه و پزشکی ایجاد شده است که مسوولان برای ردیابی مسافران و آگاهی از تاریخچه سفر آنها و همچنین شناسایی مبتلایان مشکوک از آن استفاده می کنند این کشورها و مناطق از طریق نرم افزارهای تلفن های هوشمند مردم را کنترل می کنند و اگر نقضی در قرنطینه های موردی مبتلایان بوجود بیاید از طریق نرم افزارهای مذکور فورا آگاهی می یابند.  

کیم ووجو می گوید کره جنوبی از نمونه های موفق شفافیت و اطلاع رسانی دقیق است کشوری که ثابت کرد لازم نیست با اقدامات بسیار هزینه بر بیماری را مهار کرد.

تایوان،  کره جنوبی،  سنگاپور و هنگ کنگ بدون آنکه به سمت تدابیر گسترده بسیار سختگیرانه و بعضا بی رحمانه برای مهار کرونا روی آورند سعی کردند با اتکا به نظم مردمی، همکاری اجتماعی، محدودیت های موضعی و موقتی، فاصله گذاری اجتماعی، بهره گیری از فناوری، نقشه های دیجیتالی و آزمایش های گسترده از موارد مشکوک به جنگ کرونا بروند.

به هر صورت برخی از همین مناطق هم تحت انتقادهایی هستند که از روزهای نخست باید سریعتر در مقابل ویروس اقدام می کردند و یا اینکه تدابیر محدود کننده برای مسافران باید زودتر اجرا می شد منتقدان می گویند کره جنوبی در مورد جلوگیری از شیوع موارد خوشه ای در کلیساها نیز خوب عمل نکرده است و در این راستا انتقادهایی به این کشور وارد است.  

انتقاد دیگر از کره جنوبی این است که باید از همان روزهای نخست، ورود مسافر از چین را ممنوع می کرد در این زمینه دولت «مون جایه این» رییس جمهوری کره جنوبی تحت انتقادهای جدی بوده است.

حتی نزدیک به یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر توماری امضا کردند و بر اساس آن خواستار استیضاح رییس جمهوری در این زمینه شدند و ضریب محبوبیت وی نیز در تازه ترین نظرسنجی ها به دلیل سهل انگاری در مبارزه با کرونا به زیر ۴۵ درصد کاهش یافته است.