حالا چند ماهی است دیگر از هیاهو و شادی کودکان در شهربازی ها خبری نیست و بدو بدو کودکانه که دست پدر یا مادر را به سمت اسباب بازی ها می کشانند، با شوق به بازی و خنده مشغول می شدند و آنقدر هیجان و شادی در بازی کودکانه شان موج می زد که هر کسی کودک درونش زنده می شد و همپای آنان در این لحظات ناب همراه می شد و با لبخند رضایت لحظات را سپری می کردند.
این روزها که کرونا در شهر و خیابان حکمرانی را بر دست گرفته و مردم برای حفظ جان خود باید در خانه بمانند و در صورت حضور در جامعه باید همه موارد ایمنی و بهداشتی را با دقت رعایت کنند علاوه بر افراد سالمند و بیمار که جرات حضور در خیابانها را ندارد این ممنوعیت تردد با تعطیلی مدارس، مهدهای کودک و شهربازی ها برای کودکان بیشتر شده است و آنان را با توجه به نا آگاهی که نسبت به قضیه کرونا و ممنوعیت ها دارند، نمی توان به راحتی از گذشتن تفریحاتی همچون شهربازی محروم کرد.
بچه هایی که با تفریح و لذت در جمع همسالان خود در میان خنده و شادی و گریه در شهربازی لحظات رویایی و زیبایی در زندگی کودکانه خویش در قصر بادی و الاکلنگ و ماشین سوازی و سرسره و تاب بازی روزهای نچندان دور سپری کرده اند حالا باید در چهاردیواری خانه به اسباب بازی های تکراری و فیلم و کارتون های تلویزیون و تبلت بازی محدود شوند.
خواب و تلویزیون بیشترین زمان سرگرمی کودکان
والدین یکی از بچه ها گفت: اکنون مدت دو ماه است که بچه هایم در خانه هستند و به خاطر بیماری کرونا به خارج از منزل نمی روند، حتی برای خرید هم آنها را همراه خود نمی بریم، روزهای اول خیلی بی قراری و دلتنگی می کردند اما اکنون دیگر بیشتر اوقات خود را یا می خوابند و یا تلویزیون تماشا می کنند.
زهرا رضانیا اظهار داشت: بچه های من شش و چهار ساله هستند و بیشتر وقت ها تا ساعت ۱۲ ظهر می خوابند و شب ها هم دیر وقت به رختخواب می روند.
وی افزود: نمی تونم اصرار کنم که صبح ها زود بیدار شوند چون آن وقت بهانه گیری کرده و مرا کلافه می کنند و اصرار دارند به شهربازی و پارک بروند.
رضانیا گفت: بچه ها چون نمی توانند به مهد کودک یا خونه مادر بزرگ بروند معمولا زیاد بهانه می گیرند، هرچند خودم و همسرم برخی از ساعات با آنها بازی می کنیم اما باز بهانه گیری آنها ادامه دارد و وقتی بازی می کنند خانه را بهم می ریزند که معمولا موجب ناراحتی من می شوند اما باز با درک شرایط سعی می کنم زیاد با آنها دعوا نکنم.
مادر یکی دیگر از بچه ها گفت: من سه پسر دارم و ساعاتی که بیدارند معمولا تمام خانه از صدای شلوغ کردن و بازی آنها پر می شود بعضی وقت ها بد جور کلافه می شوم.
نازنین فرجی اظهار داشت: بازی های کامپیوتری، توپ بازی، دوچرخه سواری در خانه و ... آنقدر جنب و جوش دارند که واقعا بعضی ساعت ها کلافه می شوم، هر وقت هم بخواهم آرام باشند اصرار می کنند که به بیرون از خانه بروند.
وی ادامه داد: اکنون چند روز است که مرتب اصرار دارند به شهربازی بروند اما نمی توانیم با این شرایط بیرون بیاییم.
وی اضافه کرد: هرچند برنامه درسی بچه ها از طریق فضای مجازی شروع شده اما همین مساله باعث ناراحتی بیشتر می شود زیرا هر سه بچه باید تکالیف مدرسه را از طریق فضای مجازی و گوشی من پیگیری کنند که این مساله موجب درگیری بین آنها می شود.
یکی دیگر از شهروندان ایلامی گفت: دختر کوچکم تنها پنج سال سن دارد و وقتی اصرار می کند که به شهربازی یا مهد کودک و خانه اقوام برویم من از بیماری کرونا و خطرات آن برایش توضیح می دهم، بچه ام بسیار نگران و مضطرب می شود و بیشتر مواقع با گریه از کرونا ابراز تنفر می کند.
سهیلا یاری اظهار داشت: متاسفانه نمی توانم خیال دخترم را از ادامه زندگی راحت کنم چون بعضی وقت ها می گوید "یعنی می شه یه روز دیگه بیاد که بریم شهربازی، یعنی من تا اون روز می مونم"
وی با ابراز نگرانی از وضعیت روانی کودک خود گفت: بیشتر وقت ها دختر کوچکم بهانه گیر می شود و همیشه با کمترین بهانه گریه می کند در حالی که قبلا اصلا چنین رفتاری نداشت.
وی از مسئولان خواست حداقل با آموزش ها و برنامه های مناسب از طریق رسانه ها به والدین آموزش دهند چگونه با این بچه ها رفتار کنیم چون به خاطر سلامتی آنها مجبور هستند در خانه بمانند و نمی توان برای خرید آنها را با خود همراه برد.
کرونا موجب حس عدم اطمینان در کودکان شده است
یک روانشناس کودک گفت: بیماری کرونا موجب ایجاد احساساتی نظیر اضطراب، استرس و عدم اطمینان در کودکان شده است.
مریم رضانیا در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: با توجه به شیوع بیماری کرونا و اطلاعات مختلف و همچنین پیگیری بزرگترها معمولا این احساسات به ویژه در میان کودکان و نوجوانان، در سنین مختلف، بیشتر دیده می شوند.
وی اضافه کرد: اگرچه کودکان به طرق مختلف به این احساسات واکنش نشان می دهند اما بطور کلی در مواجه با رویدادهایی همچون تعطیلی مدارس و لغو برنامه ها و دوری از دوستان، بیش از پیش بچه ها را دچار استرس و نگرانی کرده و آنها در این شرایط به حمایت های عاطفی والدین نیاز دارند.
برای صحبت با فرزندتان پیشقدم شوید
وی از والدین خواست در صحبت با فرزندان خود درباره بیماری کرونا پیش قدم شوند و ساعاتی را با آنها سپری کنند و با آرامش درباره این بیماری با بچه های خود صحبت کنند.
رضانیا گفت: والدین باید به گونه ای با بچه های خود صحبت کنند که آنها قانع شوند و اگر فرزند نوجوان دارند که معمولا اصرار به رفت و آمد با دوستان همسال و حضور در کوچه و خیابان دارند، سعی کنند از خطر بیماری آنها را آگاه کنند.
وی اظهار داشت: هرچند اکنون از طریق رسانه ها نشانههای بیماری را که اغلب هم شبیه آنفولانزاست اعلام می کنند و نیازی نیست که از این احتمال ترس بیمورد به خود راه دهند.
وی تاکید کرد: والدین باید فرزندان خود را تشویق کنند که اگر حالشان خوب نیست یا اگر احساس نگرانی درباره این بیماری دارند با آنها صحبت کنند و کمک بخواهند.
وی از والدین خواست که این واقعیت را که کودکان ممکن است در مورد این بیماری عصبی و نگران باشند، درک کنند و با کودکان خود همدلی کنند.
وی گفت: میتوانیم به کودکان یادآوری کنیم که کارهای موثر زیادی نظیر شست و شوی مرتب دستها، لمس نکردن صورت و حفظ فاصله اجتماعی میتوانیم انجام دهیم که هم خود و هم دیگران را ایمن نگهداریم.
رضانیا گفت: میتوانیم به فرزندمان بگوییم که اگر تکرار می شود باید دستهایت را بشویی و در خانه بمانی، برای این است که به این ترتیب، در واقع از سایر افراد جامعهمان مراقبت کردهایم. یعنی این که ما به اطرافیان مان فکر میکنیم و اهمیت میدهیم.
داشتن برنامه منظم روزانه به حفظ آرامش کودکان کمک می کند
یک کارشناس روانشناسی نیز گفت: حفظ یک برنامه منظم و قابل پیش بینی می تواند در کودکان احساس آرامش خاطر بوجود آورد، به نحوی که بدانند چه زمان باید به کارهای ضروری بپردازند و چه زمان را به بازی سپری کنند.
علیرضا نوروزی اظهار داشت: نباید این تعطیلی منجر به بی برنامگی شود زیرا در این صورت بچه ها تا دیر وقت به تماشای تلویزیون و فیلم ها مشغول می شوند و بیشتر ساعات صبح در خواب هستند.
وی تاکید کرد: با برنامه ریزی با کمک کودکان و نوجوانان هم می توان به برنامه های تلویزیون و سرگرمی آنها پرداخت و هم بحث آموزش و مرور و خواندن درس های مدرسه و خواندن کتاب قصه و پرداختن به برنامه های آموزشی و خلاقیتی را در برنامه روزانه آنها گنجاند.
وی اضافه کرد: با تعطیلی مدارس، تفریحات داخل مدرسه، کنسرتها، مسابقات ورزشی و فعالیتهایی که بچهها پیش از این در آن شرکت می کردند، لغو شده و بنابراین کودکان به دلیل از دست دادن تمام این فعالیت ها احساس نا امیدی می کنند که در این شرایط نیاز است به احساسات آنها توجه کنیم و با صحبت کردن از لحاظ عاطفی آنها را حمایت کنیم.
وی تاکید کرد: پیگیری مکرر اخبار مربوط به کرونا و صحبت کردن در محیط خانه در باره خطرات آن به نگرانی و استرس کودکان می افزاید باید والدین به گونه ای با مهارت خاص نسبت به حفظ آرامش روانی کودکان و نوجوانان با مدیریت درست و سنجیده نسبت به انعکاس اخبار در محیط منزل توجه داشته باشند.
وی همچنین به والدین پیشنهاد کرد: برای رها شدن از بهانه گیری های کودکان با آزاد گذاشتن آنها در فضای مجازی به استقبال خطر بزرگتر نروند بلکه به گونه ای مدیریت کنند که برنامه های فضای مجازی مطابق شرایط سنی آنها در دسترس باشد و خودشان با نوجوان خود همراهی کنند.
نوروزی گفت: والدین باید رفتار خود را مدیریت کنند و با کنترل اضطراب و احساسات خود این نگرانی ها را بیش از حد در حضور فرزندان خود بروز ندهند.
وی تاکید کرد: بچهها برای احساس ایمنی و امنیت، به والدین خود متکی هستند به همین خاطر نیاز است که والدین آرامش خود را حفظ کنند و با ایجاد برنامه های مفرح و شاد و سرگرم کننده در این ایام کرونایی فرزندان خود را از نظر آرامش روانی کمک کنند.
وی همچنین از والدینی که کودک کم سن و سال دارند خواست تا با با بیان قصه های مناسب ذهن کودکان را نسبت به این اتفاق روشن کنند و به آنها اطمینان بدهند که دوباره پس از از بین رفتن کرونا می توانند مجدد در شهربازی حضور یابند.
وی حفظ آرامش والدین را یکی از مهمترین عوامل ایجاد آرامش روانی در بین کودکان برشمرد و از آنها خواست تا با پرهیز از بگو و مگو خانوادگی شرایط زندگی برای کودکان در روزهایی که به خاطر کرونا مجبور هستند مدام در منزل بمانند امن نگه دارند.
نوروزی گفت: در طول روز والدین سعی کنند با برنامه هایی نظیر دیدن فیلم به صورت سینمای خانگی، پخت شیرینی و نان و واگذاری مسئولیت غذا به عهده همدیگر ، بازی و همچنین ورزش در منزل و ... محیطی سرشار از زندگی و شادی در کنار هم ایجاد کنند تا علاوه بر حفظ و ایجاد آرامش در بین کودکان به ماندگاری بیشتر آنها در خانه کمک کنند و امید به زندگی را در ذهن آنها حفظ کنند.
والدین آرامش و امنیت روانی فرزندان در خانه را تامین کنند
مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استاندار ایلام گفت: با توجه به شرایط پیش آمده والدین باید زمینه آرامش و آسایش کودکان را فراهم کنند تا دچار افسردگی نشوند و همچنین اعضای خانواده از کنار هم بودن احساس خوبی داشته باشند و با گفت و گو، امید روزهای بهتر را به یکدیگر بدهند.
عهدیه طهماسبی اظهار داشت: اکنون کودکان و نوجوانان به دلیل ماندن در خانه نیازمند توجه و همدلی و همراهی والدین هستند و والدین با افزایش سطح تاب آوری خود نسبت به نیازهای بچه های خود توجه بیشتری داشته باشند.
وی اضافه کرد: عدم آگاهی و مهارت کافی موجب شده که تاب آوری افراد در برابر مسائل و مشکلات زندگی کم شود و به محض کوچکترین مشکلی منجر به بگو و گو خانوادگی و تنش شود که این مساله آرامش روانی کودکان را بهم ریخته و آنان را در این شرایط دچار استرس و اضطراب بیشتر می کند.
وی تاکید کرد: باید از نظر اجتماعی و فرهنگی برای دوران ماندن در خانه و همچنین پساکرونا آمادگی داشته باشیم و همه فعالان فرهنگی و اجتماعی باید برای کاهش آسیب های اجتماعی این دوران راهکارهای عملی و قابل اجرا ارائه کنند.
مدیرکل امور اجتماعی استانداری ایلام گفت: در این راستا افزایش مراکز مشاوره در فضای مجازی، اطلاع رسانی و توجه به مسائل عاطفی خانواده ها باید در دستور کارگروه های مشاوره قرار بگیرد.
وی از دستگاه های فرهنگی خواست: همگام با وزارت بهداشت به ارائه راهکارهای مناسب برای این موضوع بیاندیشند.
مدیرکل امور اجتماعی استانداری ایلام گفت: مردم باید بجای ترس از کرونا اطلاعات خود را در سامانه غربالگری کرونا ثبت کرده و در صورت نیاز و تشخیص کارشناسان بهداشتی برای درمان به مراکز درمانی مراجعه کنند.
به گفته کیانوش جهانپور رییس مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تا دوم اردیبهشت امسال ۸۴ هزار و ۸۰۲ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده و تعداد جان باختگان کرونا در کشور به پنج هزار و ۲۹۷ نفر رسید.