تقریباً ۲ ماه است که ویروس کرونا در ایران شیوع پیدا کرده است در این مدت این بیماری در اقتصاد کشور آثار بسیار سوئی بر جای گذاشته است و افت اقتصادی از رونق افتادن بخشهایی از اقتصاد و انواع و اقسام مشکلاتی را نه تنها در ایران بلکه در بسیاری از کشورها به همراه داشته است. اکنون همه دنیا به این نتیجه رسیدند که به شدت آسیب پذیرند و اینگونه نیست که با اتکا به داشتههای خود مغرور شوند یا افرادی که قدرت بیشتری دارند، بخواهند با اتکا به قدرت خود سلطهگری سوء استفاده کنند در حقیقت کرونا نشان داد که انسانها و کشورها میتوانند بسیار آسیبپذیر باشند برای نمونه کشوری مانند آمریکا با اینکه ثروتمندترین کشور جهان است در صدر آسیب پذیری از کرونا قرار گرفته این میتواند درسی برای دیگر کشورها و جوامع باشد که به خود بیایند و تجدید نظری در روشهای سلطه، سوء استفاده از قدرت و توجه بیشتر به جوامع دیگر داشته باشند، بنابراین هیچ ارزشی بالاتر از این نیست که همه هوای یکدیگر را داشته باشیم تا از این شرایط بحرانی خارج شویم.
رسانههای اصلاحطلب
پیشبینی از شوکهای اقتصادی کرونا
روزنامه اعتماد در گزارشی نوشت: روزنامه اعتماد: بانک جهانی در تازهترین گزارش خود به بررسی تاثیرات کرونا بر تولید ناخالص داخلی و تجارت کشورها پرداخت. با گسترش ویروس در سطح بینالمللی، بسیاری از کشورها اقدام به انجام اقداماتی برای محدودسازی گسترش و شیوع این ویروس از طریق سیاستهای انزوای اجتماعی، کاهش در فعالیت موسسات آموزشی، محدودسازی کار و محدود کردن تحرک مردم کردهاند. اقدامات پیشگیرانه تاثیر فوری و قابل توجهی روی اقتصادها خواهد گذاشت. با وجود اینکه تمرکز کشورها در مرحله نخست به مدیریت بیماری و در ادامه به مهار آن است، سناریوی مدنظر بانک جهانی، افت شدید در درآمد افراد که در نهایت به افت رشد تولید ناخالص داخلی کشورها منجر میشود، است. در صورت تداوم شرایط موجود که سبب قرنطینه شدن تقریبا نیمی از جمعیت جهان شده و علاوه بر آن فعالیتهای صنعتی در بسیاری از کشورها را به مرز تعطیلی کشانده، پیشبینی میشود تولید ناخالص داخلی جهان به عدد ۳.۹ درصد کاهش یابد. هر چند این رقم برای اقتصادهای نوظهور و در حال توسعه به دلیل نبود زیرساختهای مناسب، تاثیر به مراتب بدتری خواهد داشت و رقم رشد تولید ناخالص آنها به ۲.۵ درصد میرسد. رشد تولید ناخالص داخلی کشورهای توسعه یافته نیز به ۱.۸ تقلیل مییابد. هر چند بانک جهانی در قسمتی از تحلیل خود به این موضوع اشاره میکند که این گزارش به احتمال زیاد نمیتواند مجموع هزینههای اقتصادی نشأت گرفته از اپیدمی کرونا را پوشش دهد، چراکه همچنان نمیتوان انقباضها در بودجه دولتها، کاهش در خالص ورود سرمایه به کشورها، هزینه مبادله تجارت و میزان اشغالزدایی را برآورد کرد، اما زنگ خطری است برای شروع یک بحران به مراتب بدتری نسبت به سالهای ۹-۲۰۰۸. این نهاد پولی بینالمللی در بخشی از گزارش خود به این نکته تاکید دارد که از این گزارش نه در پیشبینی آینده اقتصادها که در تجزیه و تحلیل و اتخاذ یک سناریو برای دوران پساکرونا باید بهره برد. بانک جهانی معتقد است پاندمی کرونا بر چند روش میتواند بر اقتصاد کشورها و به تبع آن جهان تاثیر بگذارد که عبارت است از: کاهش اشتغال، افزایش در هزینههای معاملاتی بینالمللی، کاهش شدید در سفر و کاهش در تقاضا برای خدماتی که نیاز به ارتباط نزدیک و مستقیم افراد با یکدیگر دارد.
چگونه از سلامت روان خود در شرایط کرونا محافظت کنیم؟
خبرگزاری برنا در گزارشی به گفت و گو با سیدعلی جواد موسوی معاون اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی ایران پرداخته و آورد: در کل دنیا کروناویروس، اضطراب و استرس بر دل مردم ایجاد کرده است و این مسئله منحصر به ایران نیست و در کل دنیا شاهد برخی مشکلات و چالشهای روحی و روانی هستیم. در بحران کرونا نمیتوان بحث آمار امید به زندگی را مطرح کرد چون این مورد نیاز به مطالعه دارد و باید براساس یکسری شواهد صحبت کرد. به نظر میرسد نباید در کوتاه مدت در این خصوص اظهار نظر داشت. معاون اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به برگزاری برنامههای تفریحی و شاد گفت: برخی برنامهها در راستای جلوگیری از استرس و اضطراب مردم برگزار میشود. شهرداری در حال برگزاری کنسرتهای موسیقی به صورت مجازی است تا مردم بتوانند در منزل بمانند و با دیدن آن میزان استرسشان کاهش پیدا کند. در حال حاضر برنامههای تلویزیونی باید نسبت به قبل متفاوت باشند تا مردم در خانه بمانند. ماندن در محیط خانه برای مدت طولانی مشکلاتی ایجاد میکند اما این برنامهها میتوانند به نوعی کمک کننده برای دوری از استرس کرونا باشند. ورزشکاران و هنرمندان نیز در بحران کرونا میتوانند در فضای مجازی ورزشهایی که در خانه امکان انجام است را به مردم معرفی کنند. اصحاب رسانه میتوانند با رواج کتابخوانی، موسیقی و... در خانه، از سلامت روان مردم حفاظت کنند.
هشدار به خانوادههای دارای فرد معتاد برای پیشگیری از ابتلا به کرونا
خبرگزاری ایسنا در گزارشی به گفت و گو با فرزانه سهرابی معاون اجتماعی موسسه کادراس پرداخته و آورد:مصرف مواد مخدر باعث افزایش ابتلاء و انتقال کرونا ویروس در افراد معتاد میشود، به دلیل ارتباطات فرد معتاد برای تامین مواد مخدر و مصرف آن در جمع دوستان و عدم رعایت نکات بهداشتی، نه تنها فرد معتاد بلکه خانواده او نیز بیشتر در معرض ابتلا به ویروس کرونا قرار دارند. به نظر میرسد به دلیل ارتباطاتی که معتادان با یکدیگر دارند و از آنجایی که اغلب نکات بهداشتی در آنها رعایت نمیشود، حتی اگر به دلیل مصرف مواد مخدر علائم ویروس کرونا در آنها پنهان باشد، آنها میتوانند ناقل کرونا باشند و در این شرایط خانوادههای آنها بسیار بیشتر در معرض ابتلاء قرار دارند. این مدرس دانشگاه با تاکید بر اینکه معتادان در شرایط امروز شیوع کرونا، نیاز به دگرمراقبتی دارند، میافزاید: در واقع مصرف مواد مخدر آنچنان به بخشی از وجود روانی و جسمی آنها تبدیل شده که مهمترین اولویت زندگیشان تامین مواد و مصرف آن است، بنابراین این افراد به این فکر نمیکنند که در چه مکانی یا زمانی و با چه کسانی مواد مصرف کنند، پس رعایت اصول بهداشت فردی برای آنها در اولویت نیست، بنابراین نقش خانواده جهت کمک به او در پیشگیری از کرونا بسیار مهم میشود. وی با اشاره به اینکه مقابله با کرونا نیازمند عزم و خرد جمعی است، بیان میکند: بدون اراده جمعی امکان قطع زنجیره این ویروس وجود ندارد. خانواده میتواند با رعایت دقیق موارد بهداشتی و پیشگیرانه، فرد معتاد را نسبت به شدت خطر ویروس کرونا و شیوع و انتقال آن آگاه کند، در واقع مخاطراتی که در مصرف مواد مخدر وجود دارد و امکان انتقال ویروس را چند برابر میکند، به فرد معتاد یادآوری میکند که رفت و آمد در محیطهای شلوغ و متمرکز، ارتباط با افراد و دوستانی که خود مصرف کننده مواد مخدر هستند و تجربه مصرف مواد را با یکدیگر داشتهاند و استفاده از ابزارهای مشترک و ... میتواند از مخاطرات مصرف مواد مخدر محسوب شود. بنابراین شاید تا پیش از شیوع کرونا معتادان از ابزار مشترک برای مصرف، محیط آلوده و موادی که امروزه بسیار ناخالصی دارد، استفاده میکردهاند اما اکنون با مصرف مواد و عدم رعایت نکات پیشگیرانه، باید بدانند این روش ابتلاء به کرونا را چند برابر کرده و زنجیره انتقال آن را گسترش میدهند که آگاهسازی این افراد به عهده خانوادههای آنها است، از این رو از خانوادهها درخواست میشود اگر فرد معتادی در خانواده خود دارند، شرایط ماندن او در خانه را فراهم کنند، نکات بهداشتی و پیشگیرانه از کرونا را به او آموزش دهند، امنیت روانی و استرس فرد معتاد را مدیریت و برای او آرامشی ایجاد کنند تا به طور موقت محیطهای آلودهای که قبلا در آنها در رفت و آمد بود را کوتاه و یا قطع کند.
پساکرونا اصلاح اقتصادی و همبستگی میخواهد، نه تسویه حساب
روزنامه آرمان ملی در گزارشی به گفت و گو با مرتضی مبلغ معاون سیاسی و امنیتی وزارت کشور در دولت اصلاحات و فعال سیاسی اصلاحطلب پرداخته و آورد:برخی معتقدند که از هماکنون باید به فکر شرایط جامعه در پساکرونا و تاثیرات شرایط فعلی بر آن زمان باشیم؛ اساسا شرایط پساکرونایی جامعه را چگونه تبیین میکنید؟ از منظرهای متفاوتی میتوان به شرایط پساکرونا نگاه کرد. از جهتی میتوان به جنبههای مثبت این شرایط پرداخت و از طرف دیگر نیز میتوان جنبههای منفی آن را مورد ارزیابی قرار داد. به لحاظ بررسی جنبههای منفی این مساله مشخص است که کرونا در اقتصاد آثار بسیار سوئی گذشته و میگذارد و افت اقتصادی، تعطیلی بسیاری از مشاغل، از رونق افتادن بخشهایی از اقتصاد، گسترش فقر و ناتوانی و انواع و اقسام مشکلاتی که در این زمینهها وجود دارد خود را در عرصه جهانی نیز نشان داده و خود اقتصادهای پیشرفته دنیا نیز آسیبهای گستردهتری دیدند. از جنبههای سیاسی نیز تبعا کرونا شرایطی را فراهم کرده که وزن دولتها و حاکمیتها به خاطر مدیریت افزایش و وزن مردم کاهش پیدا میکند، چرا که باید در خانه بنشینند، تحرک نداشته و در اجتماعات حاضر نباشند و خیلی محدود میشود. به همین نسبت نیز فعالیتهای اجتماعی، فرهنگی و سیاسی کاهش پیدا میکند که چیز مثبتی نیست و آثار منفی هم دارد. البته از نظر روحی و روانی نیز کرونا جنبههای منفی برجای گذاشته است. بالاخره وقتی هستههای جداگانه تشکیل میشود ارتباطات افراد کاهش یافته و حداقلی میشود و اوقات فراغت و امور سیاحت و گردشگری لغو میشود که تبعا آثار سوء روحی و روانی خود را برجای میگذارد. در درون خانواده جدای از اینکه ارتباطات مستمر وجود دارد در کنار مزایا معایبش نیز این است که ممکن است بر روی اختلافات افسردگیها و برخی از عصبانیتها تاثیرگذار باشد و حساسیتهایی بهوجود آورد. اینها انواع مشکلاتی است که کرونا ایجاد کرده و هر چه ادامه پیدا کند بیشتر هم میشود. اکنون همه دنیا، جماعتها، اقوام و اقشار به این نتیجه رسیدند که به شدت آسیب پذیرند و اینگونه نیست که با اتکا به داشتههای خود مغرور شوند. یا کسانی که قدرت بیشتری دارند بخواهند با اتکا به قدرت خود سلطهگری یا سوء استفاده کنند. کرونا نشان داد که انسانها میتوانند بسیار آسیبپذیر باشند. لذا هیچ ارزشی بالاتر از این نیست که همه هوای یکدیگر را داشته باشند. امروز اتحادی جهانی به طور نسبی بهوجود آمده که همه به فکر هم هستند و میخواهند از رنج بشر کاسته شود و از این شرایط بحرانی خارج شوند. امروز میبینید آمریکا در راس آسیب پذیری از کرونا قرار گرفته با اینکه قویترین و ثروتمندترین کشور جهان است.
هم نان هم جان؛ سیاستی با آینده مبهم
روزنامه ابتکار در گزارشی نوشت:حسن روحانی، رئیس جمهور با تاکید بر اینکه آغاز فعالیت کسب و کارهای کم ریسک به معنای تغییر شرایط فاصلهگذاری اجتماعی و عدم رعایت دقیق پروتکل های بهداشتی نیست، اظهارداشت: طبق گزارش روسای کمیته های ستاد ملی مقابله با کرونا، اگر همکاری و همراهی مردم و رعایت محدودیت ها و پروتکل ها با همین روالی که تاکنون انجام گرفته، ادامه یابد میتوانیم امیدوار باشیم که به تدریج به شرایط قابل اطمینانی در مقابله با کرونا دست پیدا کنیم. طرح فاصلهگذاری هوشمند اجتماعی که با کار و تلاش فشرده ستاد ملی مقابله با کرونا و روسای کمیتههای آن به انجام رسیده، مدلی کنترلی است که به صورت پلکانی بر اساس نظر وزارت بهداشت و درمان در حال اجرای آن هستیم. اما از سوی دیگر صادق زیباکلام تحلیلگر مسائل سیاسی معتقد است حسن روحانی انتخاب بسیار سختی دارد. وی میگوید: «راه اول این است که قرنطینه سفت و سخت را تحمل کنند و درنتیجه هزینههای اقتصادی هنگفتی برای کشور ببار بیاید. روحانی با خود فکر میکند که این هزینهها را از کجا تامین کند، چگونه دیگر تعهدات همیشگی دولت از جمله حقوقها، یارانه و... را پرداخت کند. با قرنطینه و کرونا دستکم هفت میلیون نفر از کار بیکار میشوند و معیشت آنها و خانوادههایشان به خطر میافتد، آقای روحانی به این فکر میکند چگونه و از طریق کدام منابع هزینه بیکاری این افراد را بپردازد در حالی که ایران به شدت تحریم است، فروش نفت اندک هم با قیمت پایین انجام میشود، اقتصاد و تولید هم در رکود قرار دارد و کسری بودجه سنگینی هم وجود دارد. این تحلیلگر مسائل سیاسی معتقد است: روحانی انتخاب کرده است که چرخ اقتصاد نخوابد و معیشت بخش وسیعی از مردم کمتر به خطر بیفتد. در عین حال امیدوار است اعمال نکردن شدید قرنطینه تلفات انسانی زیادی نداشته باشد. در واقع او متاسفانه به گونهای سیاست انتظار را در پیش گرفته و منتظر نتیجه این سیاست کج دار و مریز در تقابل با کرونا است. زیباکلام میگوید: البته این تصمیم فقط متعلق به روحانی نیست و احتمالا در مجموعه نظام نیز بسیاری از مقامات با این تصمیم همراهی دارند، هرچند ممکن است برخی هم مخالف باشند. روز گذشته اما با اجرای طرح فاصلهگذاری اجتماعی قرار شد تا شرایط به حالت نیمه عادی برگردد.
کرونا روی صندلی سیاست
روزنامه ابتکار در گزارشی دیگری آورد: شیوع ویروس کرونا در سراسر جهان، علاوه بر تغییر روندهای اجتماعی و اقتصادی، به گفته کارشناسان، دورنمای مبهمی را بر آینده مناسبات سیاسی در کشورها به همراه داشته است. طبق برآوردهای صورت گرفته علاوه بر اینکه نیمی از مردم جهان در قرنطینه به سر میبرند، روابط اجتماعی و فردی نیز در سایه این همهگیری جهانی تحت تاثیر قرار گرفته است. از سوی دیگر با آغاز رکود اقتصادی به خصوص در کشورهای توسعه یافته که گفته میشود عمیقترین رکود در یکصد سال گذشته خواهد بود، فعل و انفعالاتی سیاسی در جریان است که نشان میدهد رهبران کشورهای مختلف سعی دارند با نادیده گرفتن تحولات اخیر، به مانند گذشته در جهت بهرهبرداریهای شخصی و جناحی از این وضعیت پیشآمده نهایت استفاده را ببرند. به قول باربارا تاکمن نویسنده کتاب مشهور تاریخ بی خردی: با وجود تمامی پیشرفتهای بشری در تمامی زمینهها، پیروی حکومتها از سیاستهای مغایر با واقعیت یا منافع خویش یکی از پدیدههای مشهود سراسر تاریخ صرف نظر از زمان و مکان است.
رسانههای اصولگرا
ویروس کرونا افول آمریکا را سرعت میبخشد
روزنامه کیهان به بازتاب سخنان ریچاردهاس، رئیسشورای روابط خارجی آمریکا پرداخته و آورد:روزنامه کیهان:بسیاری از تحلیلگران در جهان مثل امانوئل والرشتاین، نوام چامسکی، فرید زکریا و... معتقدند افول تمدن غرب و آمریکا سالهاست که آغاز شده و آمریکا دیگر نه تنها ابرقدرت نیست بلکه روند نزول قدرت این کشور در ابعاد مختلف اقتصادی، نظامی و سیاسی طی سالهای اخیر شتاب بیشتری گرفته است. ناتوانی ملموس آمریکا در مدیریت بحران کرونا و شیوع فاجعه بار این ویروس در سراسر این کشور نیز برخی تحلیلگران مثل ریچارد هاس را متقاعد کرده افول قدرت آمریکا که از سالها قبل آغاز شده با کرونا، تسریع شده است. «ریچارد هاس» رئیسشورای روابط خارجی آمریکا در این باره در مجله آمریکایی فارین افیرز نوشته: «بعد از ظهور ویروس کرونا، تحلیلهای مختلفی نسبت به نوع جهان پساکرونا مطرح شد و برخی انتظار دنیایی کاملا متفاوت را دارند. اما جهان بعد از این بیماری همهگیر بعید است تفاوت خاصی با دنیای کنونی داشته باشد. اکنون خیلی زود است بتوان پیشبینی کرد که خود این بحران چه زمانی به پایان میرسد. با این حال، دنیایی که پس از آن میآید دنیایی با مشخصههای خاص است. افول رهبری آمریکا، نقص در همکاری جهانی، اختلاف شدید بر سر قدرت از جمله این خصلتها است. همه این موارد از مشخصههای محیط بینالملل پیش از ظهور کووید-۱۹ بودند که این بیماری روند آنها را سریعتر کرده است.»وی در ادامه میافزاید: «یکی از مشخصههای بحران کنونی، فقدان نقش رهبری جهانی آمریکا است. آمریکا نتوانست دنیا را در تقلا برای مقابله با ویروس یا تاثیرات اقتصادی آن با یکدیگرهمراه کند. حتی آمریکا نتوانست در نوع رسیدگی به این مشکل در داخل کشورش، خود را به عنوان الگویی برای جهان نشان دهد. از نظر بسیاری از آمریکاییها، این بیماری شایع، دیدگاه مضر بودن حضور آمریکا در دیگر نقاط جهان را تقویت میکند. آمریکاییها خواهند گفت که آمریکا باید بر خود تمرکز کرده و منابعش را به جای بیرون از کشور در داخل صرف کند. اما اگر دنیای بعد از این بحران دنیایی است که آمریکا کمتر در آن سلطه دارد هماکنون نیز تقریباً دور از ذهن است تصور کنیم کسی باشد که از دوران تک قطبی در دنیا سخن براند. این روند یعنی افول نفوذ آمریکا، موضوع جدیدی نیست و دست کم طی دهه گذشته مطرح بوده است. این امر تا حدودی نتیجه چیزی است که فرید زکریا آن را «ظهور بقیه» توصیف کرده که به کاهش مزیت نسبی آمریکا منتهی شد. اما بیش از هر چیزی این مسئله، محصولِ تزلزل در اراده آمریکا بوده تا پائین آمدن ظرفیتهای رو به افول آمریکا.»
زنگ خطر موج دوم شیوع کرونا
روزنامه خراسان در گزارشی نوشت:پس از ۵۳ روز از شروع ماجرای کرونا در کشور، طرح فاصله گذاری اجتماعی از دیروز شنبه۲۳فروردین به غیر از تهران در تمام کشور در شرایطی کلید خورد که به نظر می رسد تلقی بخشی از جامعه از قواعد این طرح چندان درست نیست. مشاهدات ما از کلان شهر مشهد حاکی از این بود که بخشی از مشاغل به کار خود بازگشتند اما این که این میزان بازگشایی چه عواقبی در بر خواهد داشت معمایی است که آمار مبتلایان در روزهای آینده آن را مشخص می کند. این موضوع اما در پایتخت شکل نگران کننده تری دارد. طبق اعلام ستاد ملی کرونا شرایط مشاغل در پایتخت تا ۳۰فروردین همچنان با محدودیت همراه است اما طبق اعلام مسئولان شهر تهران، دیروز شنبه خیابان های پایتخت با موج جدیدی از ترافیک همراه بوده است. به طور قطع بروز چنین وضعیتی در بحران کرونا میتواند تبعات ناگواری به دنبال داشته باشد. این در حالی است که مدارس و دانشگاهها، سینماها، سالنهای نمایش و مراکز فرهنگی به همراه مسابقات ورزشی، تعطیل شدهاند. اما هنوز نتوانستهایم آن طور که از طرح فاصله گذاری اجتماعی انتظار میرود، در کنترل این ویروس ناشناخته موفق باشیم. شاید تنها نقطه مثبت روزهای کرونایی در کشور، ۱۳ فروردین باشد که اغلب مردم در خانهها ماندند و بیرون نیامدند. بعد از آن بود که بار دیگر موج رفت و آمدها و ترددهای غیر ضروری به خصوص در کلان شهر تهران شدت گرفت به طوری که در ۱۶ فروردین به عنوان اولین روز بعد از تعطیلات نوروزی، به یک باره خیابانها مملو از خودرو شد. علیرضا زالی، فرمانده ستاد عملیات مبارزه با کرونا در کلان شهر تهران گفت: ارزیابی آثار تغییر رفتارهای جمعیتی، شکل گیری کلونیها و خوشههای جمعیتی که ممکن است روزهای آینده در تهران با آن رو به رو باشیم در زمینه ابتلاهای جدید و مراجعه به بیمارستانها ۹ تا ۱۴ روز آینده مشخص میشود. به اعتقاد آقای زالی، آثار این تغییرات رفتاری بر تعداد افراد بستری در بخش مراقبتهای ویژه سه هفته بعد و بر تعداد فوتیها یک ماه آینده مشخص میشود. فرمانده عملیات مدیریت بیماری کرونا در کلان شهر تهران می گوید: این بدان معناست که اگر امروز با تغییر میزان جمعیت در شهر رو به رو باشیم، نتیجه آن تا دو سه روز آینده تغییری در آمارها ایجاد نمیکند بلکه نتایج آن با تأخیر مشخص میشود.
ترس غرب از دنیای پس از کرونا
خبرگزاری مهر در گزارشی به گفت و گو با حجت الاسلام یحیی جهانگیری سهروردی از اساتید حوزه و دانشگاه و تحلیلگر مسائل فرهنگی پرداخته و آورد:امروز بیش از هر زمان دیگری نیازمند ابتکارات و ابداعات برای تبلیغ معارف و الهیات هستیم وی با بیان اینکه غرب از دنیای پس از کرونا بیش از کرونا میترسد، افزود: امروز همه دنیا در حال پژوهش بر روی دنیای پسا کرونا است و غرب از دنیای پس از کرونا بیش از خود کرونا میترسد، بنابراین اگر هوشیار نباشیم غرب، تصویر و ایده آل خود از دنیای پسا کرونا را به ما غالب میکند. کرونا تنها یک ویروس اپیدمیک نیست بلکه یک سبک زندگی است که زندگی بشر امروز و فردا را تغییر داده است، قرن ۱۹، قرن تولید «ایسمها» بود؛ بشر هر روز مکتبهایی را دنبال میکرد و هر مکتب به دنبال برتر جلوه دادن خود بود، در قرن ۲۰ زایش مکتبها را نداشتیم بلکه شاهد نبرد ایسمها بودیم. قرن ۲۱ نه قرن زایش و نه نبرد ایسمهاست، افزود: گفته میشود که در این قرن باید به هم افزایی ایسمها برسیم در حالی که باید این دعواها را تمام کرد و همه با هم به دنبال راه حل آن بود. وی با اشاره به اینکه در قرن ۲۱ سرعت جهانیسازی افزایش یافته است، تصریح کرد: دغدغه بشر امروزی، دغدغههای بزرگتری از جمله محیط زیست و فرا سرزمینی است که موجب درد انسان شده است. تحلیلگرانی که معتقد بودند که قرن ۲۱ قرن هم افزایی ایسمهاست، امروز دیدهاند که دنیا با کرونا تغییرات اساسی کرده و به نوعی کل فرآیند عوض شده و به تعبیر شیعه بدا اتفاق افتاده است امروز همه به فکر خودشان هستند حتی ماسکهای هم را میدزدند؛ به داروهای هم مشکوک هستند، یکدیگر را متهم میکنند که این خود میتواند مربوط به کشور یا استان و یا اینکه یک محله باشد. با این صرفاً به فکر خود بودن، در دوران پست کرونا با زیست بوم، منطقه زیست و کشور زیست مواجه خواهیم بود که در این بومها، منطقهها و کشورها افراد تنها به فکر خود هستند. بوم زیستهایی که توانستهاند خودکفا باشند و خودشان را از لحاظ علوم انسانی، اقتصاد و غیره آماده کنند، موفق خواهند بود همانطور که میگویند کره جنوبی با اقتصاد برون گرایش خیلی ضربه میخورد، اما میگویند اقتصاد ایران به اندازه باقی کشورها ضربه نخواهد خورد. اقتصاد ایران درون گراست و فرهنگش با نگاه خاص خودش، شکل گرفته است بنابراین ایران میتواند از قویترین زیست بومهای جهان بشود و کشورهای دیگر و همسایگانش را تحت تأثیر قرار دهد.
هشدار یک پزشک: اضطراب علایمی شبیه کرونا دارد!
خبرگزاری مهر در گزارشی دیگر به گفت و گو با حسین آقامیری متخصص مغز و اعصاب پرداخته و آورد: از زمان شیوع پاندمی ویروس کرونا افراد زیادی با علائم شدید تنگی نفس به مراکز درمانی با تصور اینکه به کرونا مبتلا شدهاند مراجعه میکنند. تنگی نفس میتواند به دلیل ابتلاء به بیماریهای ویروسی نظیر کرونا باشد و یا به دنبال استرس ناشی از ابتلاء به بیماری ایجاد شود. تنگی نفس ناشی از کرونا، دائمی است و با فعالیت بیشتر میشود و علائم همراه با این تنگی نفس تب، سرفههای خشک و درد بدن است. این موضوع که فردی دچار تب میشود و یا احساس گرما یا داغی شدید در بدن دارد کاملاً متفاوت است. وی افزود: بالارفتن تب صرفاً به معنای بالابودن درجه حرارت بدن است که باید با دماسنج تشخیص داده شود بنابراین مردم هر گُرگرفتگی یا احساس داغی را به منزله ابتلابه کرونا یا بالارفتن دمای بدن تلقی نکنند. تنگی نفس در افرادی که این روزها استرسهای شدید ناشی از ابتلاء به کرونا را تجربه میکنند یا پیش از این نیز به این بیماری دچار بودهاند، با انجام فعالیت ذهنی و جسمی بهتر میشود در حالی که در افراد مبتلا به ویروس کرونا با فعالیت و یا حتی راه رفتن این تنگی نفس هر لحظه بیشتر میشود. تنگی نفسهایی که به صورت حملههای ناگهانی باشد، به طوری که فروکش کرده و دوباره پس از مدتی به وجود میآید، به احتمال زیاد ناشی از اضطراب و استرس است و به ویروس کرونا ربطی ندارد. به افرادی که دچار علائم اصلی کرونا یعنی تب، تنگی نفس مداوم با سرفههای خشک شدید، میشوند توصیه کرد با شماره ۴۰۳۰ تماس گرفته و به توصیهها توجه کنند و در صورت بیشتر شدن علائم با رعایت اصول بهداشتی و ایمنی به بیمارستان مراجعه کرده و تحت درمان قرار بگیرند.
آیا ویروس کرونا با بخور جوش شیرین درمان میشود؟
ساین خبری باشگاه خبرنگاران جوان در گزارشی نوشت:این روزها راههای زیادی برای درمان ویروس کرونا در شبکههای مجازی منتشر میشود که باید صحت آنها بررسی شوند. برخی از این راهها تنها شایعه بوده و با گمراه سازی مردم شرایط را حادتر میکنند و جان مردم را به خطر میاندازند. افزایش شایعات و اخبار نامعتبر در زمان بحران با توجه به وجود شبکههای مجازی یک امر طبیعی است و مردم باید در مقابل دریافت اطلاعات غلط، هوشیار باشند. کارشناسان و متخصصان مکررا توصیه میکنند که برای دریافت اخبار مربوط به کرونا تنها به منابع خبری معتبر مراجعه کرده یا با پزشکان در تماس باشید تا درگیر شایعات نشوید. یکی از راههای پیشنهادی برای درمان کرونا، استفاده از بخور جوش شیرین بوده است. حسین رضایی زاده رئیس دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی تهران، به این مسئله واکنش نشان داده و ادعای درمان ویروس کرونا از طریق بخور جوش شیرین را بی اساس و بدون پایه علمی و آزمایش بالینی خواند. او تاکید کرد تا زمانی که روشی تایید شده و آزمایش شده برای درمان این ویروس یافت نشده است، تنها راه و بهترین راه درمان خودمراقبتهای بالینی است و شایعات مختلف اعم از استفاده از مواد غذایی، دارویی و گیاهی برای درمان کرونا هیچ پشتوانه علمی ندارد. برخی شایعاتی که این روزها برای مقابله با کرونا مطرح شده اند، متاسفانه منجر به آسیب دیدن و حتی مرگ برخی افراد شده است؛ بنابراین با قطع انتقال اخبار نامعتبر و بدون پشتوانه علمی، از وخیمتر شدن این وضعیت بحرانی در کشور باید جلوگیری کنیم. شست و شوی مرتب دست ها، رعایت فاصله اجتماعی، حفظ اصول بهداشتی و داشتن رژیم غذایی مناسب از جمله توصیههای پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا هستند. پس از ابتلا نیز زمانی که فرد دچار علائم خفیف بیماری میشود، خودقرنطینگی و مصرف مواد غذایی سالم و در صورت تجویز پزشک استفاده از داروها، در حال حاضر تنها راه درمان این بیماری است.
عارضه چشم صورتی میتواند از نشانههای ابتلا به کرونا باشد؟
خبرگزاری افکار نیوز در گزارشی به بازتاب سخنان قاسم فخرایی جراح و متخصص چشم پزشکی و فوق تخصص گلوکوم (آب سیاه) درباره عارضه چشم صورتی پرداخته و آورد:افرادی که به ویروس کرونا مبتلا هستند علاوه بر ترشحات دهان، بینی و تنفسی اگر ترشحات چشمی یا اشک روی سطوح ریخته شوند، ممکن است باعث انتقال ویروس شوند. عارضه چشم صورتی یک نوع التهاب سطح چشم است که باعث صورتی شدن یا قرمز شدن سطح چشم میشود و درگیری چشمی ویروس کرونا به این صورت ایجاد میشود، البته ویروسهای دیگر هم میتوانند باعث درگیری چشمی شوند. افراد با فاصله گذاری اجتماعی میتوانند نکات پیشگیری از ابتلا به کرونا را رعایت کنند و حسن این بیماری به این صورت است که همانند ترشحات بینی، دهان و تنفسی پرتاب نمیشوند و فقط روی سطح چشم و صورت باقی میماند؛ بنابراین افرادی که به عارضه چشمی یا ویروس کرونا مبتلا هستند تنها از تماس یا لمس صورت آنها، آلودگی انتقال پیدا میکند. اگر ترشحات چشمی افراد مبتلا به کرونا هنگام گریه کردن مانند اشک روی سطوح بریزد باعث انتقال ویروس خواهد شد. هر عارضه چشمی صورتی کرونا نیست، بلکه کرونا هم میتواند عارضه چشم صورتی یا قرمز رنگ و سایر بیماریها بدهد. فقط عارضه چشمی نشان دهنده کرونا نیست، بلکه علائم دیگر مانند تنگی نفس، تب، مثبت بودن تست کرونا از نشانههای ابتلا به این ویروس خطرناک و کشنده است. آلودگی میتواند باعث بروز عارضه «چشم صورتی» شود و این ویروس از طریق اشک چشم قابل انتقال خواهد بود. دانشمندان به این نتیجه دست یافتند که از بین ۳۸ بیمار مبتلا به کرونا، ۱۲ نفر دارای عارضه چشم صورتی بودند. در دو تن از این بیماران، ویروس کرونا هم در آب چشم و هم در آب بینی شان مشاهده شد.