کابل- ایرنا- روند آزادی زندانیان طالبان و نیروهای دولت افغانستان همچنان ادامه دارد و در چند روز گذشته ۳۳۷ نفر از زندانیان طالبان و ۲۰ زندانی از کارکنان دولتی رها شده‌اند. درصورتی که این مسیر ادامه داشته باشد موانع گفت‌وگوی بین افغانی برطرف می‌شود.

دفتر شورای امنیت ملی افغانستان در بیانیه‌ای اعلام کرد:  شمار زندانیان رها شده طالبان به ۳۰۰ نفر رسیده و این روند ادامه خواهد یافت. در مقابل طالبان هرچند روند کنونی رهایی زندانیان خود از زندان‌های دولتی افغانستان را خلاف توافق‌نامه صلح این گروه با آمریکا می‌دانند اما آن‌ها نیز دیروز ۲۰ نفر از نیروهای دولتی را در استان قندهار رها و به صلیب سرخ سپردند. 

گروه طالبان پس از امضای توافقنامه صلح با آمریکا در دهم اسفند ماه سال گذشته اعلام کرد؛ براساس این توافقنامه باید ۵ هزار زندانی این گروه براساس فهرست آن‌ها از زندان‌های دولتی رها شوند تا فرصت برای گفت وگوی بین افغانی فراهم شود. 

در روزهای نخست این خواسته طالبان با مخالفت شدید دولت افغانستان مواجه شد و رئیس جمهوری افغانستان رهایی زندانیان طالبان را رد کرد، اما با فشار آمریکا مجبور شد از موضع خود عقب نشینی کرده و در روز ۲۱ اسفند  سال گذشته فرمان رهایی یکهزارو ۵۰۰ زندانی طالبان را امضا کرد. 

طالبان تأکید دارند:  ۵هزار نفر زندانی آن‌ها باید مطابق توافق یکباره آزاد شوند اما دولت این خواست طالبان را نپذیرفته و اعلام کرده که زندانیان در گروه‌های کوچک و به صورت تدریجی با در نظرداشت مدت زمان حبس زندانیان، سن و وضعیت بهداشتی آن‌ها رها خواهند شد. 

همین موضوع باعث شد که سفر هیأت سه نفری فنی طالبان در روز ۱۲ فروردین ماه به کابل  و نشست‌های متعدد آن‌ها با هیأت دولتی به نتیجه نرسد و آن‌ها بدون هیچ توافقی  کابل را ترک کردند. 

کابل لجاجت بیش از حد طالبان بر خواسته‌های خود را عامل شکست این نشست‌ها دانسته و با وجود آن رهایی زندانیان را آغاز کرده است. 

سه روز پیش اسکات میلر فرمانده نظامیان آمریکایی در افغانستان به قطر سفر نمود و نشستی با هیأت مذاکره کننده طالبان برگزار کرد و رسانه‌ها پس از آن گزارش دادند که در باره تخطی‌های توافق نامه، کاهش خشونت و موارد دیگر بحث و تبادل نظر کرده‌اند. 

 «زلمی خلیلزاد» فرستاده ویژه آمریکا در امور صلح افغانستان با طالبان نیز پس از خاموشی چند هفته‌ای امروز در توئیتی از رهایی زندانیان توسط دو طرف استقبال کرد و نوشت؛رهایی زندانیان دو طرف باعث پیشرفت شده و از آن‌ها خواست که این روند صلح را تسریع بخشند. 

ادامه روند رهایی زندانیان از دو طرف و کاهش انتقادها بیانگر آن است که هرچند در ظاهر طرفین به چگونگی رهایی مخالفت‌ها و ابراز نظرهای کرده‌اند اما در پشت‌پرده تحت فشار آمریکایی‌ها این روند را پیش خواهند برد.