تهران-ایرنا- یک کسب وکار فضاپایه، سامانه‌ای برای تحلیل داده، نقشه‌های پیش‌بینی بیماری کرونا، کنترل راه‌های ارتباطی و پایش منابع و داده‌های لحظه‌ای بیماری طراحی کرده است که می‌تواند روند بیماری را به صورت آنلاین به نمایش بگذارد و به واسطه آن تصمیمات مدیریتی دقیق‌تر اتخاذ شوند.

در دنیای امروز که همه چیز به سمت الکترونیکی شدن سوق یافته و تمامی اطلاعات و داده‌های سنتی و کاغذی جای خود را به اطلاعات کامپیوتری و داده‌های قابل تحلیل و پایش داده‌اند، بنابراین ضرورت دارد که مدیران ارشد به جای استفاده از داده‌های کاغذی و سنتی و همچنین بدون داشتن امکان تحلیل و پردازش جامع و لحظه ای روی داده‌های ورودی بتوانند از سامانه‌های مدیریتی، راهبردی و کاربردی جهت نیل به اهداف سازمانی، مدیریتی و اجرایی حوزه‌های خرد و کلان در حیطه اختیارات و وظایف خود بهره گیرند.

کسب و کارهای فضاپایه با حمایت سازمان فضایی ایران از مدت‌ها قبل کار خود را آغاز کرده‌اند. محتوایی که آن‌ها از داده‌های ماهواره‌ای استخراج می‌کنند این روزها بیش از هر مسئله دیگری به کمک حل بحران‌های بزرگ کشوری آمده است. سال گذشته آن‌ها به شناسایی نقاط سیل خیز و تخمین میزان خسارت سیل و زلزله که در کشور حادث شد آمدند و این روزها اغلب تلاش‌شان در حوزه بیماری کرونا است.

گروه مهندسی تپش در استان خوزستان سامانه‌ای طراحی کرده که به گفته مسوولان سازمان فضایی می‌تواند قدم‌های بزرگی در حوزه مدیریت بیماری کرونا بردارد و بار دیگر ثابت کند زمانی که داده‌ها به صورت یکپارچه برای تحلیل و تصمیم گیری به موقع در اختیار قرار بگیرد آن‌ها می‌توانند دقیق‌ترین دستورات مدیریتی خود را بگیرند.

«در حوزه های مدیریتی به دلیل داشتن فاکتورهای بسیار متنوع و پیچیده علوم مدیریت و مدیریت بحران برای رسیدن به اهداف کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت تنها عاملی که در کوتاه‌ترین زمان می‌تواند بهترین و جامع ترین اطلاعات را جمع آوری، دسته بندی، گزارش گیری، تحلیل و پیش بینی دقیق را داشته باشد، سامانه‌های جامع مدیریت و مدیریت بحران هستند.»

«مهدی اعظمی» مدیر سامانه مدیریت و پایش بیماری  Covid-۱۹در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا درباره سامانه‌ای که طراحی شده است، گفت: در این سامانه تحلیل داده‌ها، داشبورد مدیریتی، نقشه‌های پیش بینی بیماری، نقشه‌های خطر پذیری شهری، نقشه مناطق پرخطر شهری، کنترل راه‌های ارتباطی استان در ۶ محور اصلی با داده‌های بر خط بر روی نقشه، اپلیکیشن تلفن همراه  بازرسی از ادارات، اماکن، پایانه‌ها، جایگاه‌های سوخت،  داروخانه‌ها و دفاتر خدمات دولت الکترونیک، پایش منابع و داده‌های لحظه ای بیماری، نمایش مکان‌های تردد مبتلایان بر روی نقشه، پایش لحظه‌ای محلات آلوده شهری بر روی نقشه، نمایش وضعیت هر بیمارستان بر روی نقشه، نقشه جامع ضد عفونی کوچه‌ها و محلات، نمایش میزان جمعیت هر منطقه با استفاده از داده‌های دکل‌های مخابراتی بر روی نقشه، پایش و نمایش محل‌های پرتردد خارج از کنترل توسط واقعیت مجازی، امکان پایش و مدیریت دارند.

به گفته اعظمی این سامانه در استان خوزستان و با همکاری استاندار و مدیر کل اجتماعی استانداری خوزستان طراحی و به عنوان سامانه مدیریت و پایش بیماری  Covid-۱۹برای وزارت کشور ارسال شده، دارای خصوصیات ویژه ای است: بازرسی عملکرد دستگاه‌های اجرایی استان که این بخش شامل ۸۵ بازرس ویژه استاندار به همراه اپلیکیشن تلفن همراه است، محوریت رصد، پایش اقدامات، مصوبات ستاد، دستورالعمل‌های ملی مقابله با ویروس کرونا و همچنین ارائه گزارش‌های میدانی از تجمع‌ها در سطح کلیه شهرستان‌های استان خوزستان در قالب گزارش‌های تحلیلی، توصیفی و نموداری در اختیار استاندار خوزستان قرار می‌گیرد.

او گفت: از مزایای این سامانه می‌توان  به سرعت در تحلیل و نمایش داده ها، پرهیز از خطای انسانی، هوشمند سازی دستورالعمل‌ها، نمایش بر خط داده‌ها، نمایش داده‌ها بر روی نقشه، جلوگیری از انتقال آلودگی به واسطه حذف کاغذ و کاهش تبادلات انسانی، استفاده از هوش مصنوعی برای کنترل بیماری، عدم اتلاف وقت در تولید گزارش‌ها اشاره نمود.

برای کنترل  بیماری Covid-۱۹ نیز نیاز به داشتن اطلاعات جامع و یکپارچه برای مدیریت بحران کاملا احساس شده بود به همین دلیل پس از شیوع بیماری در روزهای نخست سامانه مدیریت و پایش Covid-۱۹ با اهداف زیر توسط متخصصان بومی استان طراحی، پیاده سازی و عملیاتی شد.

همچنین اپلیکیشن تلفن همراه بازرسان استانداری از قابلیت‌های مهم این سامانه است. اعظمی در اینباره گفت: تحلیل و جمع بندی اطلاعات و اتفاقات موجود به صورت دستی و سنتی کاری بسیار سنگین و زمان بر است و در برخی موارد باعث افزایش ضریب خطا و از قلم افتادن موارد بعضا حساس که در نگاه اول دیده نمی شوند بالا می‌رود. اپلیکیشنی که در این خصوص طراحی شده و در اختیار بازرسان استانداری قرار گرفته است، می‌تواند به جای گزارش‌هایی که ممکن است خطاهایی داشته باشد، خروجی‌ها و پیش بینی‌های لحظه ای با دقت بسیار بالا در محاسبات آماری و هوش مصنوعی به صورت سمعی و بصری را درهر زمان و مکان در اختیار ستاد مقابله با کوید ۱۹ استان خوزستان  قرار بدهد.

وی در ادامه تشریح کرد: نقشه‌های کامل استان به صورت آفلاین و آنلاین، نقشه راه‌ها و کنترل مسیر درون شهری و استانی، کنترل تردد ورودی و خروجی محورهای استانی با قابلیت مقایسه با سال‌های گذشته بصورت لحظه ای و برخط، نمایش مناطق پرخطر و کم خطر در قالب آدرس‌های واقعی و محاسبه شده، نمایش بیمارستان‌های استان و بیمارستان‌های درگیر با قابلیت ارائه ریز اطلاعات از قبیل تعداد مبتلایان، بهبود یافته‌ها و فوت شده‌ها، نمایش محل سکونت و کار افراد مبتلا به ۹covid-۱، ارائه نقشه‌های خطرپذیری، ارائه نقشه‌های پیش بینی، ارائه نقشه جامع برای اکیپ‌های ضدعفونی و پاکسازی معابر، مکان نمایی محل‌های حساس، پرخطر و تجمعات، پایش نقاط تردد به وسیله آنتن‌های bts تلفن‌های همراه، امکان پایش و بررسی ترددهای افراد مبتلا در بازه زمانی موردنظر در استان خوزستان، امکان پایش تمامی محله‌های موردنظر به صورت استفاده از واقعیت مجازی از دیگر قابلیت‌هایی است که در این سامانه با استفاده از نقشه‌ها و داده‌های ماهواره‌ای توسعه داده شده است.  

به گزارش ایرنا پلتفرم هوشمند «Riira» با  استفاده از بیگ‌دیتا، داده‌های ماهواره ای و هوش مصنوعی، سامانه هایی هوشمند جهت مدیریت منابع و مدیریت بحران با توجه به نوع سازمان‌ها طراحی، تولید و برنامه ریزی کرده است. اکنون سامانه‌های «مدیریت بحران»، «مدیریت منابع»، «هشدار سیل»، «هشدار ریزگرد»، «مدیریت بحران Covid-۱۹»، «پایش داده‌های ماهواره‌ای (با بیش از ۴۰۰ محصول ماهواره‌ای) »، «هشدار آتش سوزی»، «گردشگری و سرمایه گذاری»، «مسیریاب‌های تخصصی سازمان‌ها» و «سامانه نظارت تصویری و واقعیت مجازی» بر روی پلتفرم فعال هستند. در پلتفرم لایه‌های عمومی، تخصصی و ابزار هابه صورت پیشفرض در تمامی سامانه‌ها فعال هستند.