تهران - ایرنا - در پی گسترش بیماری کرونا و لغو پروازهای بین المللی و به تبع آن پروازها به مقصد ایران؛ برخی از هموطنان ایرانی حاضر در منطقه آسیای میانه نیز با مشکلات عدیده بازگشت به میهن از مسیرهای هوایی مواجه شدند که با تلاش کنسولگری ایران در بندر "اکتائو"ی قزاقستان بسیاری از این مشکلات رفع شده و یا در حال رفع شدن هستند.

دکتر حبیب الله ملکوتی فر سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در آکتائو گفت: " بسته شدن مرزهای زمینی و دریایی، لغو پروازهای بین المللی، ممنوع شدن رفت و آمدهای شخصی در کنار محدودیت های زیادی که این روزها در این منطقه وضع شده؛ مشکلات عدیده ای را برای ایرانیان حاضر در این منطقه ایجاد کرده است".

وی در گفت وگو با ایرنا در خصوص بازگرداندن بازماندگان ایرانی در آسیای مرکزی از طریق این بندر در شمال دریای خزر گفت: "در این میان برخی از رانندگان که با کامیون های خود در مسیرها و شهرهای منطقه آسیای مرکزی مشغول کار بودند، در مرزهای میان برخی کشورها با قزاقستان گیر افتادندکه اخیرا با تلاش سرکنسولگری و همکاری شرکت کشتیرانی دریای خزر در آکتائو تعدادی از آنها با کامیون هایشان و نیز تعدادی از ایرانیان در راه مانده از مسیر بندر آکتائو به ایران بازگشتند".

"طبعا زمانی که هموطنان ما در هرجای جهان دچار مشکلاتی از این دست می شوند، وظیفه اولیه سرکنسولگری آن است که تمام توان خود را برای خدمت رسانی به آنها به کار گیرد؛ هم سفارت ما در نورسلطان و هم سرکنسولگری ما در آکتائو در چند مرحله سعی کردیم بتوانیم به نوبه خودمان باری را برداریم. در روزهای اول ایجاد محدودیت های مرزی و نقل و انتقالات بین المللی به اتباع ایرانی در خصوص احتمال بسته شدن مرزها و مشکلات ناشی از آن، در چندین نوبت هشدارهای لازم را دادیم و با تمام توان خود آگاه سازی کردیم تا افراد بتوانند تدابیر لازم را پیش از هر محدودیتی اتخاذ کنند. سپس زمانی که متوجه شدیم چند راننده ترانزیت در مرز قزاقستان و ترکمنستان بلاتکلیف و با مشکل عبور مواجه شدند، با پیگیری ها و مذاکرات انجام شده هم در نورسلطان از طرف سفیر محترم و هم در اینجا با سرکنسول ترکمنستان و مسئولین محلی آکتائو مشکل آنان را حل کردیم که بتوانند از طریق ترکمنستان به ایران بازگردند . متاسفانه در ادامه با شدت گرفتن مقررات و محدودیت کشور ترکمنستان این امکان از بین رفت و اجازه عبور بیشتر به کامیون های ایرانی داده نشد. پس از این با رایزنی و همفکری برای حل مشکلات ایجاد شده و بررسی راه های مختلف برای بازگرداندن باقی ایرانیان در راه مانده سرانجام طی چندین ملاقات با مقامات محلی و بیان این نکته که تنها راه موجود استفاده از کشتی های ایرانی حاضر در دریای خزر می باشد و همچنین با جلب موافقت و البته همکاری بسیار خوب شرکت کشتیرانی دریای خزر، این امکان فراهم شد که با استفاده از ظرفیت های کشتی های ایرانی این مهم به انجام برسد".

ملکوتی فر ضمن اشاره به دشواری روند اخذ مجوز برای بازگرداندن یک ایرانی یا یک کامیون به کشور از طریق کشتی، اضافه کرد: "باید نامه نگاری های زیادی در اینجا و به مراجع متعددی برای هر فرد و یا کامیون انجام بشود و مجوز آن گرفته شود. وضعیت قرنطینه شهر آکتائو نیز بر مشکلات افزوده است، با وجود این تاکنون چندین کامیون و راننده ایرانی که در منطقه بلاتکلیف مانده بودند و نیز تعداد زیادی از ایرانیان در راه مانده از این طریق به ایران بازگشته اند. همچنین علاوه بر آن تعدادی دیگر از رانندگان و اشخاص ایرانی بازمانده در این منطقه وجود دارند که کارهایشان بحمدالله انجام شده و این نمایندگی در حال رایزنی و ایجاد تمهیدات برای بازگرداندن آنان به کشور عزیزمان می باشد".
سرکنسول ایران در استان های غرب و جنوب غرب قزاقستان در ادامه گفت: متاسفانه تعدادی از هموطنان ما که به نوعی مقیم قزاقستان هستند و نیز تعدادی از قزاق هایی که به کشورمان سفر کرده اند در شهرهای ایران مانده اند و تا به حال نتوانسته اند به قزاقستان برگردند. همچنین تعدادی از ایرانیان نیز در آکتائو هستند که منتظر ارائه راهی برای بازگشت به کشورمان هستند. کشتی های باری ظرفیت حمل مسافر ندارند و ما تاکنون نیز با همکاری شرکت کشتیرانی خزر و مسئولین آکتائو توانسته ایم تعدادی از آنان (فقط مرد) را به ایران بازگردانیم. در این خصوص پیشنهاداتی به استانداری "مانگیستائو" داده ایم که چنانچه عزم جدی باشد، می توان از هر دو طرف این عزیزان را به اوطانشان بازگرداند. از جناب سفیر محترم مان در نور سلطان نیز خواستم تا برخی از راه های پیشنهادی را در سطوح بالاتری رایزنی کند، تا انشاالله بتوانیم مشکل این عزیزان را حل کنیم. به طور مرتب با سرکنسول قزاقستان در گرگان و مقامات استان مانگیستائو هم در حال رایزنی هستم تا بتوانیم راهی برای حل این مشکل بیابیم".
ملکوتی فر در فراز آخر سخنانش گفت: علاوه بر این، مسافران و چند کامیون بازمانده دیگر نیز در این شهر منتظر کشتی هستند که به محض اینکه کارهایشان انجام شود، انشالله عازم ایران خواهند بود".

وی در پایان از همدلی و دلسوزی سفیر ایران در نورسلطان، همکاری خوب مسئولان استان مانگیستائوی قزاقستان و همچنین نمایندگی شرکت کشتیرانی خزر در آکتائو تشکر کرد.