بارش باران طی ۲ روز گذشته در شهر کرمان با وجود هشدارهای هواشناسی و ادارهکل مدیریت بحران استانداری اینبار در حجم گستردهتری تردد رفت و آمد مردم این شهر را مختل کرد و موجب تشکیل نشست فوقالعاده ستاد مدیریت بحران استان کرمان و کمک خواستن شهرداری کرمان از استانداری، دستگاه های اجرایی و نیروهای نظامی این استان برای جمع آوری روانآبهای معابر شد.
متاسفانه موجی گسترده از آب گرفتگی هر بار با کمترین بارندگی، شهر کرمان را فرا می گیرد که به گفته مسئولان و کارشناسان می توان علت اصلی آن را در شهرسازی اشتباه، ظرفیت اندک بندهای خاکی، کانال کشیهای نامناسب و کمبود امکانات جست و جو کرد.
شهرداری کرمان نیز هر بار برای رفع این معضل با پمپ و تانکر، روان آب های ناشی از بارندگی را از سطح خیابان ها و کوچه ها جمع آوری می کند که این اقدام علاوه بر صرف وقت و انرژی بسیار، روشی نامناسب در مدیریت نوین شهری محسوب می شود.
۳۰ میلیمتر بارندگی موجب آبگرفتگی معابر کرمان شد
معاون امور عمرانی استاندار کرمان گفت: بارشهای ۲ روز گذشته در شهر کرمان بهطور میانگین ۳۰ میلیمتر بود که موجب آبگرفتگی معابر و مشکلات دیگری در شهر کرمان شد.
سیدمصطفی آیتالهی موسوی افزود: خوشبختانه شهرداری کرمان با همکاری سایر دستگاههای اجرایی و نظامی، بخشی گسترده از آب گرفتگی معابر را جمعآوری کردند که موجب رفع قسمتی از مشکلات مردم شد.
معاون امور عمرانی استاندار کرمان با اشاره به احتمال بارندگی طی روزهای آینده گفت: از روز چهارشنبه هفته جاری احتمال بارندگی مجدد به شکل رگبار در شهر کرمان وجود دارد، لذا ضرورت دارد راهکارهای مناسب برای جلوگیری از هجوم آب به شهر کرمان به سرعت ارائه و اجرایی شود.
آیتالهی موسوی افزود: لازم است با همکاری دستگاههای مرتبط اجرایی و نظامی، ضمن جلوگیری از ورود سیلاب به شهر کرمان، آبگرفتگی معابر را نیز مدیریت کنیم و در این زمینه باید تجارب مختلف ارائه تا در فرصت باقیمانده، این بحران مدیریت شود.
نداشتن شیب و وسعت گسترده، علت آب گرفتگی کرمان
شهردار کرمان نیز با اشاره به بارندگیهای اخیر و بارندگی احتمالی در روزهای آینده، گفت: مشکل آبگرفتگی علاوه بر درون شهر، در خارج از شهر کرمان نیز مشکل ایجاد کرده است.
سیدمهران عالمزاده افزود: طی سالهای اخیر علاوه بر اجرای طرح های کانالکشی مختلف، پمپهای ثابت در شهر کرمان نصب شد اما بهعلت مسطح بودن و وسعت زیاد این شهر، در هنگام بارندگی با مشکل آبگرفتگی در معابر روبهرو میشویم.
تکمیل ظرفیت دریاچه و بندهای خاکی کرمان بر اثر بارندگی
وی اضافه کرد: با توجه به پُر شدن ظرفیت دریاچه بلدالامین به علت بارندگیهای اخیر، باید ماشینآلات دستگاههای اجرایی برای افزایش ظرفیت این دریاچه به کمک شهرداری کرمان اعزام شوند.
عضو اسبق هیات مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان استان کرمان افزود: بند خاکی دهبالا نیز پُر شده و احتمال سرریز آب این سد خاکی وجود دارد لذا شهرداری کرمان برای جلوگیری از هجوم آب از طرف بند خاکی دهبالا، فعالیت خود را در این محدوده آغاز کرده، اما همچنان نیازمند همکاری سایر دستگاهها هستیم.
کمبود امکانات شهرداری برای کنترل آب گرفتگی معابر کرمان
وی ادامه داد: هماکنون برای کنترل آب گرفتگی معابر کرمان با کمبود امکانات و ماشینآلات سنگین مواجه هستیم و از سایر دستگاههای اجرایی و نظامی درخواست داریم که در این زمینه با شهرداری کرمان همکاری کنند.
عالمزاده با بیان اینکه در بارندگی اخیر، ۲۴ تانکر شهرداری در نقاط مختلف شهر مشغول فعالیت بودند، گفت: از طرف سایر دستگاهها نیز ۶ تانکر برای جمعآوری روانآبهای حاصل از بارندگی به کمک شهرداری کرمان آمد، اما انتظار ما با توجه به وضعیت آبگرفتگی معابر و خانههای شهروندان، بیش از این میزان است.
راهکارهای رفع مشکل آب گرفتگی معابر کرمان
معاون خدمات شهری شهردار کرمان نیز عنوان کرد: دریاچه بلدالامین نیاز به لایروبی و عمیقسازی دارد تا ظرفیت جمعآوری آب در این دریاچه افزایش یابد.
مهدی نیکویی با اشاره به فعالیت ۳۰ تانکر در جمعآوری آبهای حاصل از بارندگی های اخیر در سطح معابر شهر، افزود: کار جمع آوری روان آب های حاصل از بارندگی با افزایش تعداد تانکرها، با سرعت بیشتری انجام میشود.
وی با اشاره به خرید سه تانکر ۶۰ هزار لیتری توسط شهرداری کرمان و بهکارگیری تمام ظرفیت شهرداری برای رفع مشکل آب گرفتگی معابر گفت: نیاز به وجود ۲۰ تانکر، بیل مکانیکی و کامیون برای جمعآوری روانآبهای حاصل از بارندگی اخیر و بارندگی آینده در کرمان وجود دارد.
همچنین معاون حمل و نقل و امور زیربنایی شهردار کرمان با اشاره به پُر شدن سد خاکی دهبالا گفت: این سد خاکی، خارج از حریم و محدوده شهر قرار دارد اما برای جلوگیری از هجوم آبِ پشتِ این سد به داخل شهر، از روز گذشته مشغول انجام عملیات عمرانی برای استحکامبخشی این سد و هدایت آب هستیم.
محمدعلی قنبری افزود: ضرورت دارد هرچه سریعتر برای این سد، سرریز احداث شود تا آب اضافه پشت سد بهصورت مطلوب هدایت شود.
پیشبینی موج جدید بارشها از چهارشنبهشب در کرمان
مدیرکل هواشناسی استان کرمان نیز با اشاره به احتمال وقوع بارندگی طی روزهای آینده در استان کرمان گفت: سامانه بارندگی از روز چهارشنبه هفته جاری وارد استان میشود و از چهارشنبهشب شاهد بارندگی در نیمه غربی استان کرمان خواهیم بود لذا ضرورت دارد تدابیر لازم توسط دستگاه های متولی اندیشیده شود.
تورج جدیدی افزود: علاوه بر احتمال بارندگی به میزان میانگین ۴۰ تا ۵۰ میلیمتر در بافت و رابر، شاهد بارندگی در زرند، دشت خاک تا مرز استان یزد به میزان میانگین ۲۵ میلیمتر خواهیم بود.
وی بیان داشت: این سامانه تا روز جمعه در استان کرمان فعال خواهد بود و پیشبینی میشود در شهر کرمان نیز در روزهای آینده بهطور متوسط شاهد ۱۵ تا ۲۰ میلیمتر بارندگی باشیم.
با وجود مطالب یاد شده، زیرساخت های شهری کرمان با شیب بندی مناسب و کانال کشی و احداث بندهای خاکی باید به گونه ای طراحی و احداث شود که به جای اجرای اقدامات مقطعی پس از وقوع حادثه از جمله جمع آوری روان آبها با تانکر و پمب، این چالش شهری را یکبار برای همیشه ریشه کن کند.