تاریخ انتشار: ۲۶ فروردین ۱۳۹۹ - ۱۸:۱۸

تهران- ایرنا - چند ماهی است که ظهور ویروس کووید-19 از جنوب شرق آسیا می گذرد و با برجای گذاشتن تلفات اولیه در چین و سپس در سراسر جهان، متخصصان این کشور آسیایی را وا داشته است که با چاره اندیشی برای پیشگیری از آن، راه درمانی نیز برای آن بیابند که نتیجه این چاره اندیشی ها نیز تاکنون موجب شد کشورهای زیادی هم برای مهار این بیماری مهلک به چین روی آورند.

سیاست های پیشگیرانه و درمانی این کشور تاکنون به نحوی بوده است که با وجود گسترده بودن تلفات اولیه این بیماری در چین به تدریج به کنترل بهینه آن منجر شده و توجه بسیاری از کشورهای جهان را به خود جلب کرده تا با خرید داروهای چینی راه های پیشگیری و درمان پیموده شده این کشور را پی بگیرند.

از جمله این تلاش ها تدبیر برای کنترل این بیماری و مبارزه با آن از طریق انجام تحقیقات سنتی و مدرن برای توسعه داروهای سنتی چینی و داروهای نوین بوده است که با تقاضاهای زیادی از سوی دیگر کشورهای جهان مواجه بوده است.

چین تاکنون با درخواست های زیادی برای همکاری دارویی و درمانی و به ویژه داروهای پیشگیری و مبارزه با این بیماری رو به رو بوده است که از جمله این کشورها می توان به ترکیه اشاره کرد که با خرید داروهای چینی از آنها برای بخش های مراقبت های ویژه کرونای بیمارستان های خود بهره برده و می برد.

گزارش امروز سه شنبه روزنامه "بیرگون" ترکیه حاکی است که وزیر بهداشت این کشور با اعلام اینکه داروهای وارداتی کاربردی از چین برای مقابله با کرونا در ۴۰ شهر ترکیه توزیع شد گفت که این داروها در بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌ها به کار گرفته خواهد شد.

"فخرالدین کوجا" وزیر بهداشت ترکیه امروز در پاسخ به خبرنگاران در کنفرانس روزانه مطبوعاتی خود در آنکارا در این خصوص با بیان اینکه خاصیت داروهای چینی، کم کردن مدت زمان درمان بیماران کرونایی در بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌هاست، از توزیع محموله وارداتی از چین در ۴۰ شهر ترکیه خبر داد.

نخستین مورد ابتلا به ویروس کرونا در ترکیه در تاریخ 10 مارس جاری (20 اسفند 1398) شناسایی شد و بر اساس آخرین آمار رسمی تاکنون در ترکیه بیش از ۶۱ هزار تن به ویروس کرونا (کووید-۱۹) مبتلا شده و نزدیک به یکهزار و ۳۰۰ تن جان خود را از دست داده اند.

بنابراین دولت این کشور ناچار شد از همه راه ها و امکانات برای پیشگیری و مبارزه با این بیماری بهره ببرد.

گستردگی کرونا در ترکیه به قدری است که دولت این کشور برای مهار این بیماری دست به یک سلسله اقدامات پیشگیرانه زد و در ۳۱ استان این کشور در روزهای شنبه و یکشنبه قانون منع رفت و آمد به اجرا گذاشت.

حتی شب گذشته (دوشنبه) با پایان یافتن این قانون، رجب طیب اردوغان رییس جمهوری ترکیه اعلام کرد که طرح منع آمدوشد در تعطیلات آخر هفته ادامه می‌یابد و منع آمدوشد بعدی ۱۸ و ۱۹ آوریل (۳۰ و ۳۱ فروردین ماه) خواهد بود.

اردوغان همچنین ساخت دو بیمارستان با مجموع ۳۵۰ تخت را در استانبول برای درمان بیماران مبتلا به کووید۱۹ اعلام کرد و گفت که این بیمارستان‌ها تا یک ماه دیگر آماده می‌شود.

پیش از این نیز رفت و آمد شهروندان بالای ۶۵ سال و مبتلایان به بیماری‌های زمینه ای در ترکیه ممنوع اعلام شده بود و رییس جمهوری پیش‌تر از مردم این کشور خواست تا برای مهار کرونا در خانه بمانند و از تردد خودداری کنند.

ترکیه همچنین برای مقابله با پیامدهای ناشی از شیوع کرونا، یک بسته ۶ میلیارد لیری برای حمایت از حقوق کارمندان بخش بهداشت اختصاص داده است.

دولت اردوغان همچنین یکهزار لیره را به عنوان کمک‌های نقدی به ۲ میلیون خانواده ترک که در برنامه کمک‌های اجتماعی ثبت نام کرده‌اند، پرداخت خواهد کرد و موعد پرداخت اعتبارات سه ماه آینده بازرگانان و صنعتگران بدون بهره و به موعد دیگری موکول شده است.

این همه موجب نشد که دولت ترکیه نخواهد از کمک های خارجی برای مبارزه با این بیماری مهلک که همه بخش های ترکیه را فلج کرده است استفاده نکند و مهمترین این کشورها را چین در نظر بگیرد.

"لونت یامانل" عضو کمیته علمی مقابله با کرونا وابسته به وزارت بهداشت ترکیه نیز امروز در این باره گفت: با کاربرد این داروها امکان بهبودی سریع‌تر بیماران کرونایی وجود دارد.

وی در گفت وگو با خبرگزاری "دمیراؤرن" کشورش با اشاره به کاربرد داروهای متعدد جهت درمان بیماران مبتلا به کرونا اظهار داشت: در این میان می توان از استفاده از داروی ضد مالاریا و ضد ویروس چینی به عنوان نمونه یاد کرد، چون داروهای خریداری شده از چین هم خاصیت ضد ویروس داشته و از قدرت کشندگی ویروس می‌کاهند.

یامانل با اعلام اینکه دولت ترکیه پیگیر نتایج مثبت و موفقیت‌آمیز چین در زمینه درمان بیماران کرونایی است گفت: با وجود اینکه مشکلی در زمینه درمان نداریم و داروهای چینی را در درمان بیماران مبتلا به ویروس کرونا به کار گرفته‌ایم، با این وجود هنوز سخن گفتن از نتایج مثبت و یا منفی داروهای چینی زود است.

وی با اشاره به همکاری های دارویی میان چین و ترکیه در عین حال اظهار داشت: البته امکان بهبودی سریع‌تر بیماران کرونایی با استفاده از این داروها را نباید فراموش کرد. چرا که همچنان بر این باوریم که داروی های مذکور، در این زمینه مؤثر می‌باشند.

ادامه همکاری های دوجانبه چین و ترکیه در زمینه دارویی و درمانی طی چند ماه اخیر به قدری گسترده شده است که چندی پیش خبرگزاری آناتولی ترکیه نیز گزارشی را منتشر کرد که از همکاری دانشمندان ترکیه با یک شرکت دارویی چین برای ساخت واکسن کرونا خبر داده بود.

در گزارش این خبرگزاری آمده بود که "پروفسور اوغور شاهین" دانشمند ترک ساکن شهر ماینز آلمان که از موسسان و شرکای شرکت "بیو ان تک" (BioNTech) آلمان است، با شرکت بزرگ دارو سازی «فوسون فارما (Fosun Pharma) چین برای ساخت واکسن کرونا یک قرارداد همکاری امضاء کرده است.

این شرکت با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرده که برای توسعه برنامه ژنتیکی mRNA این واکسن و تست کلینیکی آن با شرکت چینی همکاری خواهد کرد به گونه ای که واکسن ساخته شده پس از دریافت مجوزهای لازم از سوی نهادهای مرتبط در چین به بازار عرضه خواهد شد.

کارشناسان مسائل امنیت بهداشتی معتقدند که ترکیه برای مهار این بیماری که قربانی زیادی هم در این کشور گرفته است بهترین راه چاره را در آن دیده است که به کشوری که بیش از همه در این زمینه پژوهش علمی و حتی تجاری انجام داده است همکاری کند.

گزارش ها نشان داد که چینی ها راه های زیادی را برای پیشگیری و مبارزه با کووید-19 پیموده اند که از جمله آنها "پلاسما درمانی" یا اهدای پلاسما توسط بهبود یافتگان کووید ۱۹ به آنانی که تازه به این بیماری مهلک مبتلا شده اند است .  روشی که کشورهای مختلف در حال تحقیق درباره اثربخشی آن در درمان بیماران مبتلا به ویروس کرونا جدید است.

ساختار پلاسما درمانی به این شکل است که وقتی کسی به بیماری ویروسی مبتلا شده و بهبود می‌یابد، بدن آن فرد در برابر عامل بیماری آنتی بادی تولید می‌کند و در نتیجه فرد در برابر بیماری مصون می‌شود.

چینی‌ها می‌گویند که پلاسما درمانی را روی ۱۰ نفر از مبتلایان به ویروس کرونا جدید بررسی کرده و به این نتیجه رسیده‌اند که بیمار چند روز بعد از انتقال پلاسمای خون، بهتر شده است.

با توجه به داده‌های تحقیقات چینی‌ها، این روش در آلمان هم مورد تحقیق و بررسی است و آلمانی‌ها اعتقاد دارند که پلاسما درمانی می‌تواند جریان بیماری را خفیف کند، اما تعداد بیمارانی که در چین در این روش مورد بررسی قرار گرفته‌اند نسبتا کم است و باید تحقیقات بیشتری در این زمینه انجام شود.

هرچند شیوه مبارزه علیه بیماری‌ها با استفاده از آنتی بادی پلاسمای خون، روش تازه‌ای نیست و حتی در برابر بیماری‌هایی مثل سارس، مرس و ابولا هم از این روش استفاده شده است.