به گزارش روز سهشنبه پایگاه خبری آسیا پلاس ، هیات اجرایی صندوق بین المللی پول در قالب کمک به کاهش تاثیرات شیوع کرونا در جهان با کاهش بدهی ۲۵ کشور از جمله تاجیکستان در قالب برنامه "کمکهای امدادی و مهار فجایع" (CCRT) موافقت کرده است.
"کریستالینا جئورجیفا" مدیر اجرایی صندوق بین المللی پول روز گذشته در بیانیهای اعلام کرد: این اقدام به اعضای فقیر و آسیب پذیر این نهاد مالی کمک میکند تا در ۶ ماه آینده بخش بیشتری از منابع مالی محدود خود را به تلاشهای اضطراری بهداشتی و پزشکی اختصاص دهند.
وی افزود: برنامه "کمکهای امدادی و مهار فجایع" در حال حاضر می تواند در حدود ۵۰۰ میلیون دلار به شکل کاهش بدهی به عنوان منابع فوری در اختیار این کشورها قرار دهد. وی خاطرنشان کرد که ۱۸۵ میلیون دلار از این کمک را بریتانیا و ۱۰۰ میلیون دلار را ژاپن تعهد کرده است و سایر کشورها از جمله چین هم کمکهای مهمی پیشنهاد کردند.
مدیر اجرایی صندوق بین المللی پول از سایر کشورهای کمک کننده هم خواست که به تقویت توان مالی این برنامه برای کاهش بدهیهای کشورهای فقیر تا دو سال آینده کمک کنند.
بدهی خارجی تاجیکستان تا ابتدای سال جاری میلادی حدود ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار بود که این رقم معادل ۳۵.۸ (۳۵ و هشت دهم) درصد تولید ناخالص داخلی این کشور است.
پیشبینی کاهش رشد اقتصادی تاجیکستان
بانک توسعه اوراسیا در همین حال ،پیشبینی کرد: رشد اقتصادی تاجیکستان در سال جاری میلادی به علت بدتر شدن عوامل خارجی کاهش یابد. تاثیرات منفی ناشی از شیوع ویروس کرونا که موجب تضعیف تقاضای خارجی می شود، رشد اقتصاد تاجیکستان را کاهش خواهد داد.
بانک جهانی نیز بتازگی در گزارشی اعلام کرد: رشد واقعی تولید ناخالص داخلی (جی دی پی) تاجیکستان در سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ میلادی به علت ضعیف شدن رشد اقتصادی فدراسیون روسیه و همچنین قیمت پایینتر بین المللی کالاهای اساسی کاهش خواهد یافت و در حد ۵.۵ تا ۵ درصد خواهد بود.
کارگران مهاجر تاجیک در روسیه یکی از منابع مهم درآمدی این کشور هستند و وضعیت اقتصادی روسیه و همچنین محدودیتهای مسافرتی تاثیر زیادی بر اقتصاد تاجیکستان خواهد داشت. بنا بر آمار بانک مرکزی روسیه، در سال ۲۰۱۸ حدود ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار به عنوان درآمد کارگران مهاجر به تاجیکستان منتقل شد که معادل ۳۴ درصد تولید ناخالص داخلی این کشور بود.
کشورهایی که از طرح صندوق بین المللی پول برای کاهش بدهی برخوردار می شوند علاوه بر تاجیکستان شامل افغانستان، بنین، بورکینا فاسو، جمهوری آفریقای مرکزی، چاد، کومور، جمهوری دموکراتیک کنگو، گامبیا، گینه، گینه بیسائو، هاییتی، لیبریا، ماداگاسکار، مالاوی، مالی، موزامبیک، نپال، نیجر، رواندا، سائوتومه و پرنسیپ، سیرالئون، جزایر سلیمان، توگو و یمن هستند.