شب گذشته (سه شنبه ۲۶ فروردین)، یانیس کریسومالیس مشهور به یانی، موسیقیدان شهیر یونانی که خاطره کنسرتهای او با بهره گیری از خیل عظمی از نوازندگان بین المللی از سراسر جهان سالهاست در آرشیو دیداری و شنیداری مردم جهان ثبت شده، شب گذشته طبق وعده ای که از مدتها قبل به هوادارانش که این روزها برای قطع زنجیره انتقال ویروس کرونا خانه نشینی را انتخاب کرده بودند مقابل دوربینی از منزل خود نوازندگی کرد.
موسیقی مردم جهان را به هم نزدیک میکند
هواداران این موسیقیدان مشهور هرچند از قبل باور داشتند که بخاطر شرایطی که کرونا در کل جهان ایجاد کرده یانی را روی صحنه ای بزرگ و با انبوه نوازندگان بین المللی نخواهند دید، بعد از اینکه تصویر زنده این هنرمند را دیدند دریافتند که این بار یانی، هنرمندی که با تبلیغاتی با مضمون « یانی در خانه های شما خواهد بود» وعده داده بود مهمان خانه های ما باشد، تنها در خانه و با یک پیانو این مهمانی مجازی را ترتیب داده است. او در این اجرای خانگی به مردم که از ساعتها قبل برای اجرای او ثانیه شماری می کردند، گفت: موسیقی مردم جهان را به هم نزدیک میکند.
تصور زیبایی که پنج دقیقه بیشتر طول نکشید
این هنرمند در آغاز برنامه خود خطاب به هوادارانش گفت: تصور کنید که در این لحظه من میهمان خانه های شما هستم و با این تصور نواختن را آغاز کرد. اجرای این هنرمند مشهور که کمتر از ده دقیقه طول کشید، بداهی ای بود با بهره گیری از فضای رمانتیک غالب بر اکثر آثار این هنرمند.
یانیس کریسومالیس مشهور به یانی، موسیقیدان، پیانیست، نوازندهٔ کیبورد و آهنگساز اهل یونان و ساکن ایالات متحده است. موسیقی یانی تلفیقی از سبکهای جاز، موسیقی دوره کلاسیک، سافت راک و موسیقی جهان است و بخش عمدهٔ آهنگهای او را سازهای موسیقی تشکیل میدهند.یانی با کنسرت زنده در آکروپولیس به شهرت رسید.
انتظاری که از یانی داشتیم
بسیاری از هواداران یانی، انتظار داشتند که اجرای آنلاین این هنرمند را در روزهای کرونایی بسیار متفاوت تر از آن چیزی که یانی به نمایش درآورد ببینند. همگان به حکم منطق پذیرفته بودند که قطعا در شرایط کرونایی این روزهای جهان با کنسرت بزرگ یانی مواجه نخواهند شد. اما ایکاش این هنرمند بین المللی بیشتر از این زمان مینواخت و ای کاش یانی به احترام مخاطبان میلیونی خود محل مناسبت تری برای این اجرا در نظر بگیرد. دستکم میتوانست این اجرای چند دقیقه را در جایی برگزار کند که از لحاظ نورپردازی هوادارانش با تصویری زیباتر این اجرا ببینند تا اینکه با یانی با تصویری ضدنور ناشی از نور پنجره رو به دوربین مواجه شوند.
بیست و پنج سال در اوج شهرت
آلبوم این اجرا با فروش بیش از ۷ میلیون نسخه، دومین کنسرت موسیقی ویدئویی پرفروش تاریخ است. علاوه بر آن، یانی به دلیل اجرا در مکانهای تاریخی از قبیل تاج محل در هند، شهر ممنوعه در چین، برج خلیفه در امارات متحده عربی، کاخ کرملین در روسیه، دژ اِلمورو در پوئرتوریکو، شهر باستانی جبییل در لبنان، تئاتر رومی کارتاژ در تونس، کاخ لاکشمی ویلاز در هند، اهرام مصر و ابوالهول بزرگ جیزه و جبل القلعه در اردن بیش از پیش شناخته شدهاست.
دستکم ۱۶ آلبوم یانی رتبهٔ نخست را در دستهبندی «آلبوم عصر نوی برتر» مجله بیلبُرد بهدست آوردهاند و دو آلبوم در زمان من و جرئت آرزو نامزد جایزه گرمی شدهاند.تا پایان سال ۲۰۱۱ میلادی، یانی دربرابر بیش از ۲ میلیون نفر در ۲۰ کشور دنیا کنسرت زنده اجرا کرده و آلبومهایش فروشی بیش از ۲۰ میلیون نسخه داشتهاند.
ساختههای یانی در برنامههای تلویزیونهای تجاری و به ویژه برای رخدادهای ورزشی استفاده شدهاند و از دیرباز در جمعآوری کمکهای مالی برای تلویزیونهای همگانی مؤثر بودهاند. او موسیقی فیلم نیز کار کردهاست و ساخت موسیقی برای یک آگهی تلویزیونی شرکت بریتیش اِروِیز که برندهٔ جایزه شد را عهدهدار بودهاست.
این هنرمند به ترکیب موسیقی الکترونیک سینی سایزر با ارکستر سمفونی، محبوبیت کامل بخشید. او در خلق موسیقی خود از موسیقیدانانی با ملیتهای گوناگون از جمله آرمن آناسیان، شهرداد روحانی ، پدرو اوستاچه،کارن بریجز و حسین جفری و تعداد زیادی از هنرمندان بین المللی استفاده نمودهاست و انواعی از سازهای جالب توجه را بکار گرفتهاست. درپی تأثیراتی که یانی از فرهنگهای گوناگون جهان پذیرفتهاست، او را «هنرمند جهانی حقیقی» و موسیقیاش را بازتابی از فلسفهٔ «یک دنیا، یکنفر» و «آمیزهای از گلچین نواهای قومی» لقب دادهاند.این هنرمند در حال حاضر و بعد از انتشار کنسرت آکروپولیس خود بیش از ۲۵ سال است که در اوج شهرت است.
مبارزه با کرونا روی خط نت
از نخستین روزهای انتشار خبر شیوع ویروس کرونا در ایران و لزوم قطع زنجیره انتقال این ویروس، لغو برنامه های فرهنگی و هنری از جمله کنسرتهای موسیقی از طرفی و از سوی دیگر در خانه ماندن و خانه نشینی، از راههای بسیار مهم برای تسریع قطع این زنجیره انتقال مطرح شد. خانه نشینی طولانی مدت تبعات و الزاماتی دارد و تلطیف اذهان با استفاده از محصولات فرهنگی یکی از الزامات برای کاستن از تبعات منفی تلقی میشود.
در همین راستا هنرمندان موسیقی از نخستین روزهای آغاز خانه نشینی مردم که همزمانی آن با شب های عید نوروز آن را سخت تر کرده بود، با حضور فعال در فضای مجازی موفق شدند تا خود را بعنوان مبارزان خط مقدم جنگ با کرونا از سنگر فرهنگ معرفی کنند.
برگزاری کنسرتهای آنلاین و رایگان نوروزخانه با همت شهرداری تهران و مساعدت دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، انتشار رایگان قطعات موسیقی در فضای مجازی و برگزاری اجراهای تکنوازی و کنسرت به صورت آنلاین و استفاده هنرمندان موسیقی از صفحات شخصی خود در فضای مجازی برای اطلاع رسانی، تشویق مردم به در خانه ماندن از طریق فضای مجازی از جمله اقدامات هنرمندان موسیقی در این ایام بوده است.
شیوع عالمگیر ویروس کرونا در جهان باعث شده که اقدام به برگزاری کنسرت های آنلاین به ایران محدود نباشد و بسیاری از هنرمندان جهان از طریق فضای مجازی اقدام به برگزاری کنسرت های آنلاین و یا اجرای همزمان گروهی در اینترنت پرداخته اند. از جالب توجه ترین این اقدامات میتوان به کلیپ تاب خواهم آورد اثر مشترک هنرمندان موسیقی اسپانیا، اجرای آنلاین ارکستر ملی فرانسه، اجرای آنلاین ارکستر ملی ایران، اجرای آنلاین آندرهآبوچلی در روز عید پاک در کلیسای جامع میلان، تا کنون بوده است.