بغداد – ایرنا - «مصطفی الکاظمی»، نخست وزیر مامور به تشکیل کابینه عراق امروز (چهارشنبه ۱۵ نیسان ۲۰۲۰) در پیامی به مناسبت آغاز سال نوی «ایزدی» بر کوشش برای آزادی ربوده شدگان این اقلیت قومی از سوی داعش تاکید کرد.

الکاظمی در توییتی نوشت: به مناسبت سال جدید ایزدی، من گرم‌ترین تبریک های خود را به ایزدی ها اعلام و برای آنها آرزوی سلامتی و آرامش می کنم و با درد به یاد می آوریم جنایاتی که داعش علیه آنها و علیه عراقی ها انجام داده است.

به گزارش وبگاه «بغداد الیوم»، وی افزود: به همین مناسبت، بر لزوم انجام کارهای لازم در دولت آینده به منظور رهایی بقیه ربوده شدگان و تامین عدالت برای قربانیان جنایت داعش تاکید می کنم.

«برهم صالح» رئیس جمهوری عراق نیز امروز به همین مناسبت در پیامی با تاکید بر بازگرداندن حقوق اقلیت ایزدی و همدردی با آنان به سبب جنایت های داعش سال نو ایزدی را تبریک گفت.

ایزدی‌ها یا یزدانی‌ها گروه قومی کرد هستند که در شمال عراق، سوریه، جنوب شرقی ترکیه و قفقاز زندگی می‌کنند. آیین آنان، ایزیدی یا ایمان بر تنها یزدان پاک استوار است؛ یزدان پاک یا ایزد منان نیز به معنای خدای بخشنده و مهربان است؛ که ایرانیان باستان در ستایش خداوند به کار می‌بردند. آیین ایزدی مخلوطی از اسلام، مسیحیت شرقی، زرتشتی، یهودیت و مهرپرستی است.

جشن سال نوی ایزدی ها هر ساله در روزهای شانزدهم و هفدهم آوریل در پرستشگاه ایزدی‌ها در لالش (موصل عراق) برگزار می شود. جشن سال نو این مذهب، فرصتی است، برای زنده نگه داشتن آداب و رسوم پیروان این آیین. زائران ایزدی با پای برهنه به سمت پرستشگاه می‌روند و پس از ده‌ها متر پیاده‌روی به در سنگی این پرستشگاه می‌رسند که تصویر خورشید روی آن حک شده است.

ایزدی‌ها در شب قبل جشن سال نو، هنگام شب، با افروختن آتش مقابل خانه‌های خود، این سنت دیرین را که باز هم در ستایش خورشید است، گرامی می‌دارند. ایزدی‌ها مانند ایرانیان شامگاه آخرین سه‌شنبه سال خود را جشن می‌گیرند و آن را چهارشنبه سور (سور به کردی یعنی سرخ) می‌نامند.

در حمله تروریست های داعش در اوایل اگوست ۲۰۱۴ میلادی به منطقه ایزدیان، ۷۰۰ هزار نفر از ساکنانِ منطقه شنگال از ترس کشتار توسط داعش به کوه‌ها پناه بردند، داعشی‌ها مردان را قتل عام کرده و زنان و کودکان را به اسارت بردند و در برخی مناطق اقدام به بریدن سر، کشتن و به دارآویختن ساکنان این مناطق کردند.