تهران- ایرنا- رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت گفت: اسامی شهدای سلامت بر اساس بررسی‌های کمیته مشترک وزارت بهداشت و بنیاد شهید و با محوریت اداره کل بازرسی مشخص و اعلام خواهد شد و احتمالا تاکنون تعداد این شهدا بیش از ۶۳ نفر است.

کیانوش جهانپور روز جمعه در نشست خبری ویدیو کنفرانس که از وزارت بهداشت برگزار شد در پاسخ به سوال خبرنگار سلامت ایرنا درباره آمار قطعی شهدای سلامت که در مواجهه با بیماران مبتلا به کرونا بودند، افزود: مشخص شدن این موضوع به پروتکل نیاز دارد. تا وقتی تک تک شرح حال‌ها بررسی و تایید نهایی نشود، ارائه آمار قطعی شهدای سلامت درست نیست و از ارائه آن هم خودداری می‌شود و پس از این‌که کمیته اسامی را تایید کرده باشد، آمار این شهدا اعلام خواهد شد.

وی ادامه داد: برخی از این افراد مواجهه مستقیم با بیماران کووید ۱۹ نداشتند و شاید در فهرست نهایی اسامی این افراد وجود نداشته باشد. هرچه کمیته مشترک وزارت بهداشت و بنیاد شهید با محوریت اداره کل بازرسی وزارت بهداشت مشخص کند را اعلام می‌کنیم.

انجام سی تی اسکن ریه برای پذیرش بیماران در بیمارستان‌های خصوصی

جهانپور در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار سلامت ایرنا درباره انجام سی تی اسکن ریه برای بیماران جهت پذیرش در بیمارستان‌های خصوصی گفت: بیمارستان‌های خصوصی در مواردی که بیمار نیازمند بستری باشد شاید پروتکل‌هایی برای افراد داشته باشند. برخی از این پروتکل‌ها می‌تواند انجام همزمان سی تی اسکن ریه و تست باشد.

وی ادامه داد: برخی از بیماران ممکن است مشکوک به کووید ۱۹ باشند و با توجه به این‌که این افراد به بخش منتقل می‌شوند و احتمال انتقال ویروس را خواهند داشت، نمی‌توانیم در مورد افرادی که نیازمند بستری هستند اگر این کار برای آنها انجام شده، بگوییم کار درستی نیست. در شرایط اپیدمی این اقدام می‌تواند باعث جداسازی بیماران کووید ۱۹ از سایر بیماران شود. تعداد موارد مثبت هم قابل توجه بوده و این اقدام پیشگیرانه است و نمی‌توانیم از آن ممانعت کنیم. هزینه این اقدام قاعدتا توسط بیمار یا بیمه آنها پرداخت می‌شود.

از هر ۱۱ مرگ در ایران، یک مورد به علت کروناست

وی بیان کرد: امروز از هر 11 مورد مرگ و میر در ایران، یک مورد بر اثر ابتلا به کووید ۱۹ فوت کرده است. این عدد حدود یک ماه قبل، از هر ۶ نفر، یک فوت بر اثر کرونا بود.

هفته سلامت از اول اردیبهشت آغاز می‌شود

جهانپور گفت: هفته سلامت از ابتدای اردیبهشت آغاز می‌شود. شعار هفته سلامت در ایران با توجه به بسیج ملی مقابله با کرونا، «حمایت همگانی از مدافعان سلامت» تعیین شده و روزشمار آن هم به زودی اعلام خواهد شد. امیدواریم در هفته سلامت بخشی از اقدامات و تلاش‌های همکاران ما در نظام سلامت به خصوص پرستاران و بهورزان و پزشکان را مستندسازی کرده و به مردم ارائه کنیم.

وی ادامه داد: فردا نیز روز آزمایشگاه است که این روز را هم تبریک می‌گوییم. نظام آزمایشگاهی کشور در زمینه مقابله با کرونا به عنوان پشتیبان تشخیص به موقع به سرعت تجهیز شد که قابل تقدیر است.

ممنوع بودن تجمع در آرامستان‌ها

سخنگوی ستاد مقابله با کرونا وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی درباره تجمع در آرامستان‌ها اظهار کرد: تردد در آرامستان‌ها جزو ترددهای غیرضروری است و مشمول ممنوعیت‌های برقرار شده از اسفند ماه است. وقتی نماز جمعه و اعتکاف محدود می‌شود، انتظار نمی‌رود که امور دیگر باعث تجمع شود. هرگونه تجمع از هر جنسی و با هر بهانه‌ای جزو موارد غیرضروری است. البته در برخی مناطق، آرامستان‌ها به شکل سازمان یافته نیستند و باید مردم رعایت کنند. در سایر موارد هم مردم می‌توانند از طریق سامانه سجام یا سامانه ۴۰۳۰ موارد را اطلاع بدهند تا از تجمع جلوگیری شود.

وی ادامه داد: این تجمع‌ها باعث می‌شود که سلامت خود افراد تحت خطر قرار بگیرد. اصرار بر برگزاری برخی تجمع‌ها توجیه ندارد. در زمینه تولید یا چرخه اقتصادی موضوع متفاوت است.

جهانپور درباره برگزاری بازارهای روز نیز بیان کرد: بازارهای روز هم به نوعی مشمول این موضوع می‌شود و باید پروتکل‌های ابلاغی رعایت شود. اگر قرار است بازارهای روز در محل مشخصی برقرار شود باید رعایت نکات بهداشتی و فاصله گذاری اتفاق بیفتد. شهرداری‌ها در سراسر کشور هم وظیفه دارند موضوع را در دستور کار قرار بدهند. زیرا بازارهای روز با کنترل شهرداری‌ها برگزار می‌شوند.

رفع محدودیت تردد بین استانی و بازگشت پیک بیماری

رئیس مرکز روابط عمومی وزارت بهداشت اظهار کرد: اعمال محدودیت اجباری و قانونی در ترددهای بین شهری و بین استانی مصوبه ستاد است، اما این دلیل نمی‌شود که اگر برطرف شد، ما برای هر سفری مجاز هستیم و این سفرها برای خانواده‌ها آسیب زننده نخواهد بود. در ۲۸ روز اعمال فاصله گذاری اجتماعی در اسفند ماه، لغو سفرها به صورت قانونی وجود نداشت و قسمت اعظم مردم به صورت داوطلبانه این کار را رعایت کردند. در مرحله دوم و در فروردین ماه این کار به صورت مداخله حاکمیتی انجام شد.

وی ادامه داد: این‌که در مرحله سوم این محدودیت برداشته شود، به هیچ عنوان به معنی آسیب زا نبودن سفرهای غیرضروری نیست. قطعا توصیه‌ها به جای خود باقی‌ است و سفرهای شهری و بین شهری یکی از عوامل شیوع بیماری محسوب می‌شود و سلامت خود افراد و اطرافیان آنها را به خطر می‌اندازد. با این حال، از این مرحله وارد توصیه اکید می‌شویم. رفع موانع و محدودیت‌های تردد بین شهری برای این است که مانع سفرهای ضروری نشویم.

جهانپور افزود: این‌که افراد به محض برطرف شدن اعمال محدودیت قانونی، تلاش می‌کنند به سفر بروند صحیح نیست. از روز اول برای خروج از منزل هم اعمال محدودیت قانونی نداشت، ولی آیا این باعث می‌شود افراد هر روز صبح از منزل خارج شوند؟ امروز که اعمال محدودیت قانونی با موضوع نمی‌شود هم دلیل بر این نیست که افراد به سفرهای غیرضروری بروند. قطعا سفرها و ترددهای غیرضروری برای گسترش و شیوع ویروس کرونا و سلامت مسافران آسیب زا خواهد بود.

تست کرونا کمکی به افراد بدون علامت نمی‌کند

سخنگوی ستاد مقابله با کرونا وزارت بهداشت گفت: تست کرونا در ایران برای افرادی که ضرورت داشته باشد به صورت رایگان انجام می‌شود. اگر تست فردی مثبت باشد و با توجه به الگوهای فرهنگی ما افراد تمایل داشته باشند در منزل مورد مراقبت قرار بگیرند، دیگر به این وضعیت قرنطینه گفته نمی‌شود و این وضعیت ایزولاسیون یا جداسازی است و اطرافیان این فرد مبتلا وارد قرنطینه می‌شوند.

وی افزود: تست کرونا کمکی به افراد بدون علامت نمی‌کند و قرنطینه در منزل به جلوگیری از انتشار بیماری کمک می‌کند. روز گذشته در ژاپن که امکانات ارائه تست آنها بسیار بیشتر از ایران است، اعلام شد که تست بالای PCR اتلاف منابع است. تست وسیع حتی اگر امکان پذیر باشد، به خصوص برای افراد بدون علامت، سودمندی ندارد. اگر 10 برابر وضعیت فعلی و برای همه افراد تست انجام شود، این کار ۸۰۰ روز طول می‌کشد. این روش تست توصیه نمی‌شود، زیرا ممکن است فرد یک ساعت بعد مراوداتی داشته باشد و به ویروس مبتلا شود.

جهانپور اظهار کرد: برای تست‌هایی که توسط وزارت بهداشت انجام می‌شود، هزینه‌ای از افراد دریافت نمی‌شود. البته هزینه این تست‌ها برای بیمار رایگان است، ولی برای تهیه این کیت‌ها و هزینه آزمایشگاه و موارد دیگر بالاست.

مبتلایان HIV تاکنون کرونا نگرفته‌اند

رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت گفت: میان مبتلایان به اچ آی وی تاکنون گزارشی مبنی بر ابتلا به ویروس کرونا نداشتیم و شاید این موضوع از لحاظ علمی قابل اعتنا و بررسی باشد.

عدم فاصله گذاری اجتماعی در پروازها را گزارش کنید

وی بیان کرد: اگر اسم شرکت‌های هواپیمایی که فاصله گذاری اجتماعی را رعایت نکرده‌اند به سامانه سجام گزارش شود، موضوع از طریق مراجع نظارتی و قضایی بررسی می‌شود. مردم باید با این سامانه آشنا شده و اطلاعات مبنی بر عدم رعایت فاصله گذاری اجتماعی را در این سامانه وارد کنند.

جهانپور گفت: سالانه ۱۷ هزار نفر در کشور بر اثر حوادث ترافیکی جان خود را از دست می‌دهند، اما هیچکس از این موضوع نمی‌تواند نتیجه بگیرد که باید هرگونه اتومبیل سواری و رفت و آمد را متوقف کنیم. ولی همه می‌دانند که اگر هیچ خودرویی در ایران تردد نکند، هیچ حادثه ترافیکی نخواهیم داشت. برخی گزینه‌ها با نگاه یکسویه مطرح می‌شود. سالانه به طور میانگین ۱۹ هزار نفر در ایران به علت آلودگی هوا جان خود را از دست می‌دهند، اما آیا می‌توان همه ترددها را متوقف کرد؟ اگر این موارد امکانپذیر باشد، سایر توصیه‌ها در مورد کووید ۱۹ هم امکانپذیر است.

فعلا پرواز ورودی نخواهیم داشت

جهانپور در پاسخ به سوالی درباره لغو پرواز از ایتالیا گفت: ما یک پرواز از اسپانیا و یک پرواز از ایتالیا داشتیم که متاسفانه برخلاف تعهدات برخی افرادی که با این پرواز منتقل شدند، اینجا برای اجرای قرنطینه و اخذ آزمایش مشکلاتی را ایجاد کردند. با توجه به این مشکلات و اینکه برخی به هیچ عنوان حاضر نیستند به تعهدات خود پای‌بند باشند، موضوع فعلا به تعلیق درآمد و فعلا پرواز دیگری را میزبانی نخواهیم کرد تا روش دیگری اتخاذ کنیم. فاز مدیریت شده بیماری در کشور فاز شکننده‌ای است. اینکه افراد بخواهند رفتار غیر متعهدانه انجام دهند، پذیرفته نیست. بنابراین فعلا پرواز ورودی نخواهیم داشت.

داروخانه‌ها محصولات بدون مجوز توزیع نمی‌کنند

رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی درباره ضد عفونی کننده‌های تقلبی بیان کرد: داروخانه‌ها در این زمینه گاهی مظلوم واقع می‌شوند. محصولی با مجوز، محصول تقلبی تولید و عرضه می‌شود و در این زمینه داروخانه مسئولیتی ندارد. اگر داروخانه محصول بدون مجوز را عرضه کند، این برای داروخانه مسئولیت دارد. به هر حال بسیاری از داروخانه‌ها خیلی خوب عمل کرده‌اند و موارد تخلف خیلی کم بوده است. داروخانه‌ها در هفته‌های اخیر در توزیع اقلام و محصولات بهداشتی کارهای بسیار خوبی انجام داده‌اند و امیدواریم انجمن داروسازان موارد بسیار زیبایی که انجام شده را ثبت کنند.

فوت بر اثر نوشیدن الکل

وی در پاسخ به سوالی درباره موارد فوت ناشی از مصرف و نوشیدن الکل گفت: آخرین آمار در زمینه فوت بر اثر نوشیدن مشروبات الکلی بیش از ۷۰۰ نفر بود. اکثر این موارد با نام و نشان تجاری بین المللی بوده و همه این موارد تقلبی است که در کشور ساخته می‌شود. متاسفانه این موارد همچنان ادامه دارد و برخی در جاهای مختلف کشور این کار را انجام می‌دهند.

جهانپور بیان کرد: افراد باید آگاه باشند که این مشروبات الکلی اغلب در زیرپله‌ها تهیه شده و تقلبی است و وقتی هزینه تامین اتانول بالا باشد، به این محصولات متانول اضافه می‌شود.