تاریخ انتشار: ۳۱ فروردین ۱۳۹۹ - ۱۴:۵۴

تهران – ایرنا - انتشار نوع جدیدی از ویروس مرگبار به نام کرونا (COVID-۱۹) نیازمند اقدامات واکنشی فوری است. در مبارزه با این ویروس هم سازمان های غیرنظامی و هم نیروهای مسلح بسیاری از کشورها به طور گسترده‌ای با هم درگیر آن شده‌اند، به گونه ای که تلفیق تلاش‌های نظامی و غیرنظامی نتیجه بخش بوده و موجب عقب نشینی قابل توجه این بیماری خطرناک در جوامع انسانی شده است.

از آنجایی که مسئولیت نیروهای مسلح در سطح جهان دفاع از شهروندان هر کشور در برابر تهدیدهای مختلف به ویژه نظامی و امنیتی است، به خطر افتادن سلامت جسمی و روحی شهروندان اغلب کشورها، این بار نه با تهدید نظامی، بلکه تهدید امنیت بهداشتی یک ویروس میکروسکوپی، موجب شد تا نیروهای مسلح قریب به اتفاق کشورهای جهان برای مبارزه با این تهدید خاص بسیج و وارد عمل شوند.

به همین دلیل نیروهای نظامی و انتظامی بسیاری از کشورهای جهان طی چند ماه اخیر در کنار کادر بهداشت و درمان کشورهای خود قرار گرفته و کمک های مختلفی را در اختیار شهروندان خود قرار داده اند.

از جمله اینکه رسته های بهداشتی و درمانی نیروهای مسلح کشورها به راحتی توانستند خلاء های پیشگیرانه و درمانی نیروهای وزارت بهداشت کشورهای خود را به دلیل هجوم بی سابقه این ویروس به جوامع انسانی پر کنند و برای پیشگیری و درمان مبتلایان کشورهای خود وارد عمل شوند.

برخی از این دسته از نظامیان حتی حوزه فیزیکی فعالیت های حرفه ای خود را به کشورهای دیگر از جمله کشورهای همسایه و یا کشورهای محروم تر گسترش داده و در تیم های امدادرسانی به یاری ملت های دیگر شتافتند.

از جمله این کشورهای می توان به جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد که همچون ۲۰۰ کشور جهان درگیر همه گیری ویروس کرونا شده است،‌ ویروسی که تا پنجشنبه گذشته بیش از ۲ میلیون نفر در سطح جهان به آن مبتلا شده و بیش از ۱۸۰ هزار نفر نیز جان خود را به دلیل این ویروس از دست داده اند که این میزان به ترتیب در ایران ۷۶ هزار و ۳۸۹ نفر مبتلا و ۴۷۷۷ نیز جان باخته اند.

با همه گیری ویروس کرونا در ایران نیروهای مسلح و نهادهایی مانند هلال احمر در کنار تشکل های مردمی با هم برای نجات جان مبتلایان شتافتند و در این خصوص خوش درخشیدند و در واقع نوعی حماسه نوع دوستی و همیاری به هموطنان را به نمایش گذاشتند.

مثلا ارتش جمهوری اسلامی ایران با برگزاری رزمایشی در جهت مبارزه با ویروس کرنا قدم برداشت. ۵ اقدام خاص نیز در این راستا انجام شد که اولین اقدام، کنترل و پایش در گلوگاه های ورودی برخی از استان های کشور بود.

پرسنل نیروی زمینی ارتش ایران در گلوگاه های استان های هدف مستقر شدند و به پایش و کنترل اقدام کردند و خودروهایی که وارد این شهر می شدند نیز ضد عفونی می‌کردند.

کادر پزشکی نیروی زمینی در مبادی ورودی این استان ها حضور داشته و دارند و چنانچه فرد مشکوکی مشاهده شود آن فرد را با هماهنگی خانواده اش به اولین مرکز بهداشتی و درمانی اعزام کرده و می کنند.

ارتش ایران تاکنون در حدود ۲۶۲ شهر کشور در بازه های زمانی خاص اقدام به ضدعفونی معابر و شهرها کرده و حتی رزمایش هایی را برای استقرار پست های پایش و کنترل بیماران در نقاط مختلف شهرهای بزرگ ایجاد کرد و حتی در راه اندازی چندین بیمارستان صحرایی در سراسر کشور نقش داشت.

صرف نظر از اقدامات نیروهای مسلح در ایران، ارتش دیگر کشورهای جهان نیز تا کنون سهم به سزایی در پیشگیری و به ویژه مبارزه با ویروس مرگبار کرونا ایفا کردند.

بطور مثال، خبرگزاری ایتارتاس روسیه دیروز در مطلبی به بررسی اقدامات جامع ارتش‌های کشورهای جهان از جمله در آسیا به اقدامات نیروهای مسلح هند و چین به عنوان بزرگترین و پرجمعیت ترین کشوراهی جهان برای پیشگیری و مبارزه با کرونا پرداخت.

این خبرگزاری در گزارش خود از هند نوشت: همه گیری بیماری کرونا در کنار ناملایمات و سختی های خود، زیبایی های نیز به همراه داشته که زیبایی هایی از جنس نوع دوستی،‌ همیاری و

خدمت به همنوع از جمله این تصاویری است که هرگز از خاطرها نمی رود".

در این گزارش در تشریح این زیبایی ها نوشت: مثلا در اوایل ماه آوریل، پزشکان نظامی هند بر روند بهبودی بیش از یک هزار ۷۰۰ نفر مستقر در شش ایستگاه قرنطینه در بمبئی، جیسالمر، جوداپور، هندون، مانسار و چنای نظارت داشتند، به نحوی که با تشخیص دقیق و صحیح این بیماری در محل های ماموریت، بیماران خود را برای معالجه بیشتر به بیمارستان Safdarjung در دهلی نو می فرستادند.

این گزارش با اعلام آمادگی ارتش هند در ۱۵ ایستگاه قرنطینه دیگر افزود: نیروهای ارتش، در کنار نیروهای وزارت بهداشت هند بیماران مبتلا به ویروس کرونا را در ۵۱ بیمارستان نظامی نیروهای مسلح مداوا کرده و همچنان به وظیفه خود در این زمینه عمل می کنند.

چندی پیش بود که دولت هند در تکریم اقدامات بشردوستانه ارتش این کشور نوشت: بعد از آنکه ارتش توانست امتحان خود را برای تشخیص دقیق و صحیح این ویروس به اثبات برساند، ۵ آزمایشگاه ویروس شناسی نظامی را در شبکه ملی مراکز پزشکی کشور ادغام کرد.

این گزارش در بیان اقدامات امدادرسانی برون مرزی ارتش هند نیز افزود: در اواسط ماه مارس (اواخر اسفند ماه) خدمات پزشکی نظامی هند متخصصانی را برای کمک به سازماندهی رژیم قرنطینه به کشور همسایه مالدیو فرستاد، به گونه ای که تا اوایل ماه آوریل، ۶ کشتی جنگی برای کمک به چند کشور همسایه دیگر نیز آماده به فعالیت بودند.

این گزارش در بیان نمونه های دیگر کشورهای جهان که از خدمات بهداشتی و درمانی ارتش هند در زمینه پیشگیری و مبارزه با کرونا بهره مند بوده و هستند، از استقرار ۵ تیم پزشکی ارتش هند در مالدیو و سریلانکا و همچنین در بنگلادش، نپال، بوتان و افغانستان خبر داد.

ایتارتاس در بیان اقدامات بهداشتی و درمانی ارتش چین نیز نوشت: اگرچه پکن به دلیل شیوع نوع جدیدی از ویروس کرونا بالاترین سطح واکنش به این ویروس را در جهان نشان داد، اما اقدامات مشترک دولت و ارتش این کشور موجب شد این بیماری مهلک در کوتاه ترین فرصت کنترل و محدود شود.

در همین حال، در ووهان که برای اولین بار در جهان پرونده ابتلا به این بیماری در این شهر چین ثبت شده بود، ارتش درگیر مبارزه با کرونا شد. به گفته تلویزیون مرکزی چین، شورای نظامی این کشور ۴۰ پزشک نظامی را به این شهر اعزام کرد تا بتواند روند درمان و حتی پیشگیری از گسترش کرونا را تسریع و تسهیل بخشد.

متخصصان آکادمی علوم پزشکی ارتش آزادبخش خلق چین به همراه شرکت های دارویی این کشور تاکنون دارویی را از نوع سرم تهیه کردند که نقش موثری در کنترل رشد این ویروس دارد. این سرم براساس تجربه تولید واکسن علیه ویروس ایبولا ایجاد شده بود.

پیش تر روزنامه «ده پیپر» (The Paper) چین نیز اعلام کرده بود که به دستور "شی جین‌پینگ" رئیس‌جمهور چین ۸ هواپیمای نظامی حامل هزار ۴۰۰ پزشک نظامی و تهجیزات پزشکی به شهر ووهان اعزام شده است.

براساس این گزارش٬‌ هواپیماهای مذکور که از ایالات لیائونینگ٬‌ گانسو٬ یون‌نان و گوانگ‌دونگ حرکت کرده بودند در فرودگاه تیانهه شهر ووهان به زمین نشستند و با اقدامات متهوارنه خود شگفتی های خاصی را در مبارزه و پیشگیری از کرونا از خود به نمایش گذاشتند.

تلویزیون اس بی سی استرالیا نیز چندی پیش در گزارشی از نقش ارتش این کشور در پیشگیری و مبارزه با ویروس کرونا پرداخت و اعلام کرده بود که وزارت دفاع این کشور در تاریخ ۹ مارس (۷ اسفند) گروهی را برای مبارزه با COVID-۱۹ ایجاد کرد و در اول آوریل (۱۰ فروردین) لیندا رینولدز، وزیر دفاع این کشور، از افزایش مشارکت این وزارت خانه در مبارزه با این بیماری خبر داد.

در حال حاضر، ارتش استرالیا نقش اساسی در برنامه ریزی ملی برای مبارزه با ویروس کرونا دارد و با کمک وزارت بهداشت و دیگر سازمان های دولتی این کشور در پشتیبانی درمانی و لجستیکی از مبتلایان به کرونا نقش اساسی دارد.

براساس این گزارش، در مجموع، وزارت دفاع استرالیا برای انجام اقدامات مختلف پزشکی، فنی و لجستیکی حدود ۲ هزار پرسنل نظامی را به ۸ منطقه کشور اعزام کرده است و از  ۱۶ آوریل (۲۵ اسفند) نیز  ۷۲ نظامی متخصص را به ادارات دولتی این کشور اعزام کرده است.

از دیگر اقدامات درمانی ارتش های جهان برای مبارزه به کرونا می توان به گزارش سه روز قبل نشریه معروف آلمانی Der Tagesspiegel اشاره کرد که نوشته بود: "شیوع ویروس کرونا موجب شد تا قاره اروپا با بزرگترین آزمایش از زمان جنگ‌های قبل روبرو شود، چون در حال حاضر، اغلب کشورهای این قاره به دلیل عدم موفقیت در مبارزه با این ویروس، به نوعی شکست سیاست های اروپا در این زمینه را به نمایش گذاشتند. بنابراین چنانچه از این پس تغییری در این شرایط حاصل نشود، اتحادیه اروپا ممکن است حتی به تجزیه سیاسی بیانجامد".

این گزارش حاکی است که در این میان وضعیت آمریکا از تمام کشورهای جهان بحرانی تر است؛ زیرا این کشور در تعداد موارد ابتلا و مرگ و میر ناشی از COVID-۱۹ در رتبه نخست قرار دارد. در این شرایط بحرانی فقط ارتش آمریکا است که می تواند نقش منجی را برای دولت و مردم این کشور ایفا کند، به همین دلیل دولت آمریکا تقریباً تمام نیروهای مسلح، کادر پزشکی و متخصصان خود را برای همکاری با پزشکان غیرنظامی بسیج کرده است.

براساس این گزارش، ارتش آمریکا تاکنون موفق شد با تهیه برخی از تجهیزات حفاظت شخصی و واگذاری آنها به مردم و نیز تهیه کیت‌های تشخیص ویروس کرنا کمک قابل توجهی به دولت و مردم این کشور کند، تا جایی که در بسیاری از موارد ارتش این کشور ناوگان هواپیماهای حمل و نقل نظامی - اعم از هواپیما و بالگرد - را نیز برای انتقال بیماران و تجهیزات پزشکی بسیج کرده است.

تا کنون ارتش روسیه نیز نقش قابل توجهی در مهار کرونا در این کشور داشته است.

خبرگزاری ریانوستی روسیه دیروز گزارش داد که ولادمیر پوتین، رئیس جمهوری این کشور به ارتش دستور داده است که در مدت کوتاهی ۱۶ مرکز پزشکی چند منظوره با ظرفیت بسیار بالا را ایجاد کند.

براساس این گزارش، تمام اقداماتی که توسط وزارت دفاع فدراسیون روسیه عملیاتی می شود مطابق با تدابیر بین المللی است و حتی سربازان این کشور فعالیت های پیشگیرانه و درمانی خود را به دیگر کشورهای جهان از جمله صربستان و ایتالیا نیز گسترش دادند.

به گزارش ریانوستی، متخصصان نیروهای دفاع پرتویی، شیمیایی و بیولوژیکی روسیه انواع اقدامات لازم از قبیل ضد عفونی تجهیزات پزشکی، ساختمان ها و جاده‌ها را هم در سطحکشور پهناور روسیه و هم در دیگر کشورهای محل ماموریت خود انجام می دهند.

از دیگر اقدامات درمانی و پیشگرانه ارتش های جهان می توان به اقداماتی که تا کنون ارتش آمریکا در این زمینه انجام داده است اشاره کرد که در گزارش بسیاری از رسانه های آمریکایی و حتی بین المللی انعکاس داشته است.

مثلا به گزارش شبکه فاکس نیوز آمریکا وابسته به وزارت دفاع این کشور، ارتش آمریکا برای اولین بار در ۲۹ ژانویه سال ۲۰۲۰ هنگام تخلیه شهروندان آمریکایی از ووهان چین و قرنطینه متعاقب آنها در پایگاه نیروی هوایی مارس (کالیفرنیا) با یک بیماری جدیدی روبرو شد.

در تاریخ ۱۴ آوریل، بیش از ۱۴ هزار سرباز آمریکایی درگیر مبارزه با COVID-۱۹ در این کشور بودند، از این رو بیش از ۴ هزار پرسنل پزشکی در حوادث مختلف شرکت داشتند.

در حال حاضر، وزارت دفاع آمریکا برای تقویت مبارزه با COVID-۱۹ در تعدادی از ایالت هایی که از نظر مراقبت‌های پزشکی دارای اولویت هستند، ۱۴ تیم پزشکی نیروهای زمینی ارتش را اختصاص داده است.

در آخرین مورد می توان به اقدامات ارتش فرانسه در این خصوص اشاره کرد، چون در این کشور، تلاش نیروهای مسلح با نوع جدیدی از ویروس کرونا تحت عنوان "عملیات مقاومت" نامگذاری شده است. به گزارش روز جمعه خبرگزاری فرانسه، این عملیات از ۲۵ مارس برگزار شده و ارتش فرانسه درگیر پشتیبانی گسترده از سازمان‌های مراقبت های بهداشتی این کشور است.

براساس این گزارش، هم اکنون پزشکان نظامی فرانسه در معالجه بیماران مشارکت می کنند و بخش احیاء ارتش به مناطقی از کشور با بالاترین شیوع کرنا کمک می کند.

بالگردهای نیروی دریایی و هواپیماهای حمل و نقل نظامی نیروی هوایی فرانسه تا کنون بارها در جابجایی بیماران و وسایل پزشکی و ملزومات اساسی برای مبتلایان کرونا نقش اساسی داشته و حتی نیروهای مسلح این کشور یک گروه عملیاتی هوافضا را برای حمل کالا و بیماران تشکیل دادند.