«مجدالدین مستعان» روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به شرایط سخت شهروندان در شرایط فراگیری ویروس کرونا اظهار داشت: شیوع ویروس کرونا در سطح جهان موجب شده تا شرایط متفاوت و دشواری را در این برهه از زمان در کنار هم تجربه کنیم. امروزه همهجا سخن از مقوله پیشگیری، درمان و بازتوانی در مورد بیماری کرونا است. زمانی که صحبت از سلامتی در میان است، هیچ ابزاری سالمتر، قویتر، مؤثرتر، کمهزینهتر و عامتر از ورزش را نمیتوانیم پیدا کنیم. خانوادهها باید در خصوص جلب مشارکت فرزندانشان به ورزش، تلاشهای گوناگونی را انجام دهند و همیشه به دنبال راهکارهای مؤثر باشند.
وی با اشاره به گسترش بازی های رایانهای در سبک جدید زندگی گفت: بسیاری از والدین این پرسش را مطرح میکنند که چهکاری انجام دهیم تا فرزندمان کمی ورزش کنند و مدتی از جلوی تلویزیون، بازی کامپیوتری، تلفن همراه و ... فاصله داشته باشد. پاسخ این پرسش در رفتار پدر و مادر نهفته است از آنان باید پرسید شما بهعنوان والدین، آیا خود، این کار را انجام میدهید؟
این روانشناس حوزه خانواده در تاثیر رفتار پدر و مادر بر فرزندان تصریح کرد: طبق نظریه یادگیری اجتماعی، رفتارها و محیط از طریق مشاهده بهطور مستقیم در دید کودکان قرار داشته و درون سازی میشود و این امر بهنوعی بهعنوان یک رفتار مطلوب یاد گرفته میشود. والدین بهعنوان اولین معلم فرزندان خود نیز، الگوی امن و درستکار تلقی میشوند و فرزندان از آنها یاد میگیرند؛ اما یک رفتار یاد گرفتهشده بهراحتی باقی نمیماند مگر در اثر تمرین. پس اگر انتظار رفتار مطلوب از فرزندمان داریم بایستی خود بهعنوان پدر و مادر، رفتارهایمان را بررسی و نسبت به چگونگی، مطلوبیت و هنجار بودن آن رفتار آگاهی پیدا کرده و ابتدا در خودمان آن را اصلاح کنیم. با این اصلاح، فرزندمان از طریق مشاهده یاد می گیرند و با دیدن دائمی آن رفتار مطلوب، تمرین و تکرار نیز صورت گیرد.
وی با بیان اینکه ورزش نیز از جمله رفتارهایی است که از طریق یادگیری ممکن است به فرزندان منتقل شود افزود: اگر میخواهیم فرزندمان سلامت باشد یکی از بهترین راههای آن، انجام فعالیت بدنی و ورزش است و یکی از موثرترین ابزارها رفتار ما به عنوان الگو است. پس ابتدا بایستی خود فعالیت بدنی را انجام و برنامه ورزش را خانوادگی اجرا نماییم.
مستعان در پایان یادآور شد: در شرایط متفاوت کنونی، در منزل ماندن فرصتی را فراهم میکند تا رفتارهای خانوادگیمان را اصلاح کنیم و یکی از آنها تغییر سبک زندگی قبل از شیوع بیماری، به شیوه زندگی فعال کنونی، از طریق انجام فعالیتهای بدنی در منزل و در کنار خانواده با برنامهریزی و ایجاد محیطی مفرح همراه با موسیقی مناسب آن است.