به گزارش روز شنبه وزارت جهاد کشاورزی، سایه ویروس کرونا بر اقتصاد جهان سنگینی میکند و رکود اقتصادی مهمترین بیمی است که فکر دولتمردان در سراسر جهان را به خود مشغول کرده است و ایران از این قاعده مستثنی نیست.
وضعیت تحریم اقتصادی هم که بر آن افزوده شود، تصور اقتصادی که هم درگیر رکود است و هم درگیر تورمی که بهویژه بر بخش فرودست جامعه تحمیل میشود، دور از ذهن نیست.
اندک نفتی که فروخته میشد، حالا در میانه بحران کرونا با قیمتی بسیار نازل به فروش میرسد، بنابراین تکیه بر آن، تصمیم عاقلانهای نیست و چشمها به بخش غیرنفتی اقتصاد دوخته خواهد شد.
بخش کشاورزی یکی از مهمترین بخشهایی است که کشور میتواند بر آن تکیه کند و در سال گذشته رشد ۸.۶ درصدی را برای کشور به ارمغان آورده است، اما فشاری که از ناحیه کرونا بر بخش کشاورزی تحمیل شده نیز کم نیست، در این میان اما نگرانیهای جدی درباره وضعیت کشاورزی در سطح جهان وجود دارد.
سازمان خواروبار و کشاورزی سازمان ملل متحد (فائو) در آخرین گزارش خود هشدار داده که تأثیرات کامل بیماری کووید-۱۹ بر امنیت غذایی و سیستمهای غذایی و کشاورزی همچنان در حال آشکار شدن است و شیوع آن، میتواند تأثیرات منفی قابلتوجهی بر تمامی افراد دخیل در سراسر زنجیره تأمین غذا داشته باشد.
این هشدار آنقدر جدی بود که اسحاق جهانگیری معاون اول رئیسجمهوری در مراسم معارفه وزیر جدید جهاد کشاورزی به این هشدار اشاره کرده و گفته: «این روزها حرفهای مهمی در خصوص غذا زده میشود و سازمانهای بینالمللی پیشبینیهایی درباره کالاهای غذایی دارند که سخنان سادهای نیست و وزارت جهاد کشاورزی باید این مباحث را به موضوع اصلی خود تبدیل کند و ضمن توجه به تابآوری اقتصادی و اجتماعی باید به گسترش تولید و توسعه کشور نیز فکر کنیم.»
معاون اول رییس جمهوری از وزارت جهاد کشاورزی خواسته تولید وکشت محصولات را با تمام ظرفیت انجام دهد و تصور کند که قرار است اتفاقی در دنیا رخ دهد. جهانگیری گفته: «باید بر این موضوع تمرکز کنیم که تمام نیازهای کشور را در داخل تأمین کنیم. اگرچه ممکن است مشکلی در سطح بینالملل پیش نیاید، اما لازم است که پیشبینیها و برنامهریزیهای لازم را در نظر بگیریم.»
ویروس کرونا میتواند زنجیره تأمین غذا را مختل کند
طبق گزارش فائو «در شرایطی که مواد غذایی کافی برای تغذیه تمامی افراد وجود دارد و دلیلی جهت احتکار مواد غذایی وجود ندارد، شیوع بیماری کووید-۱۹ بهصورت بالقوه میتواند زنجیرههای حیاتی تأمین مواد غذایی را هم بین کشورها و هم درون کشورها بین مناطق روستایی و شهری به شکل شدیدی مختل کند.
طبق این گزارش، اعمال محدودیت بر واردات و صادارت میتواند چالشهایی را برای حملونقل مواد غذایی و دسترسی به واحدهای فرآوری مواد غذایی و همچنین بازارهای مواد غذایی ایجاد کند. در این شرایط، هم تولیدکنندگان و هم مصرفکنندگان تأثیرات این اختلال را تجربه خواهند کرد و در نهایت این مسئله میتواند به کاهش درآمد کشاورزان، ناپایداری قیمتهای مواد غذایی و کمبود موقتی مواد غذایی بیانجامد.»
کرونا، تهدید جدی برای امنیت غذایی جهان
براساس گزارش فائو، این وضعیت احتمالا تأثیرات منفی قابل توجهی خصوصا بر گروههای آسیبپذیر خواهد داشت، گروههایی همچون کارگران غیر رسمی، جمعیتهای آسیبپذیر شهری و دیگر گروههایی که برای تأمین نیازهای غذایی خود تا حد زیادی به بازار متکی هستند.
کاهش یا از دست دادن درآمد بههمراه قیمتهای ناپایدار میتواند تأثیراتی جدی بر امنیت غذایی و سطح سوءتغذیه این جمعیتها داشته باشد.