شاید اینان همان السابقون بودند که در عین گمنامی و در حالی که دور از محل استقرار لشکر آموزش میدیدند، سختترین شرایط و کمترین امکانات را تاب میآوردند، خواب را بر چشمان خویش حرام میکردند و در دلهرهآورترین لحظات در میادین مین برای اینکه دشمن از خطای خنثی بمب هوشیار نشود، شجاعانه و بیباک خود را روی مین میانداختند و سپر بلای رزمندگان میشدند.
و امروز در جبههای دیگر و در جنگی نابرابر با دشمنی نامریی و عاملان انتقالی که شاید هیچ رد و نشانی از بیماری نداشته باشند، باز گروهی دیگر با عنوان بهورز به دل آتش و خون میزنند و با در دست گرفتن زندگی خویش به پیشواز مرگ میروند تا شاید ناجی کسی باشند و بیش از این آتش زیر خاکستر کرونا دامنگیر خیلیهای دیگر نشود.
اینان خود را سپر بلای جان دیگران میکنند تا با شناسایی به موقع بیماران هم ناجی جان آنها باشند و هم از ابتلای سایر افراد به کرونا پیشگیری کنند بیشک در کنار همه پزشکان و پرستاران و کادر درمانی خط مقدم سلامت، بهورزان، خطشکنان این جبههاند که با تلاش و پیگیری شبانهروزی خود در نقاط دور افتاده با کمترین امکانات به جنگ کرونا رفتهاند.
بهورزان تلاش میکنند با حداقل امکانات و با کمترین هزینه و فعالیتهای شبانهروزی ضمن جلب اعتماد مردم در دل روستاهای دور و نزدیک حافظ سلامت مردم باشند و ناجی لحظات سخت و دلهرهآور افرادی که دور از امکانات و تجهیزات در نقاط دور افتاده بسر میبرند.
بهورزان کمهزینهترین و پر ثمرترین عوامل اجرایی در توسعه سلامت هستند و همواره حامی و یاور زنان باردار مناطق روستایی، کودکان امید فردا، پیرمردان و پیرزنان ناتوان و کمتوانی که یارای حضور در مراکز درمانی را ندارند و اینان نقش بسیار مهمی در کاهش هزینههای درمانی در عرصه اقتصاد مقاومتی خانوادهها دارند.
بهورزان در خانههای بهداشتی روستایی با تکاپو و تلاش خود سفیران سلامتاند و حتی در مواقع اضطرار با گذر از راههای پر پیچ و خم و سختگذر برای نجات جان عشایر به دل کوه و بیابان میزنند.
۱۴ روز دوری از دختر چهار ساله سختترین لحظات زندگی بهورز شهرک سرطاف
بهورز یکی از شهرکهای حاشیه شهر ایلام میگوید سختترین لحظات زندگیاش زمانی بوده که ناچار شده است ۱۴ روز دختر چهار سالهاش را نبیند.
خودش را زینب صیدیوسفی متاهل و دارای یک دختر چهار ساله معرفی میکند که اکنون ۱۵ سال است به عنوان بهورز شهرک سرطاف در حاشیه شهر ایلام فعالیت میکند.
صیدیوسفی گفت: به واسطه شغلم و چون برخی مواقع شیفت فرودگاه و بررسی وضعیت مسافران هستم و گاهی برای نمونهگیری یا آموزش در بیمارستان شهید مصطفی شهر ایلام شیفت هستم و با بیماران کرونایی سروکار دارم بعد از پایان شیفت باید ۱۴ روز قرنطینه باشم و با افراد مسن و کودکان برخورد نداشته باشم، دخترم را در این ۱۴ روز ندیدم که شرایط سختی بود.
وی اظهار داشت: اکنون ۶۰ روز است پدر و مادرم چون مسن هستند را ندیدهام و تنها به خاطر اینکه نگرانم نکند ناقل بیماری باشم و به آنها بیماری را انتقال دهم به همین خاطر آنها را ندیدهام.
وی اضافه کرد: بعضی وقتها که دیدار من و دخترم طولانی میشود به گفته پدر و مادرم که از وی نگهداری میکنند بهانهگیری میکند و به خاطر اینکه من را ببیند میگوید نمی توانم راه بروم، خفه میشم، دست و پام درد میکنه، بدنم درد میکند، مامانم بیاد، دعا میکنم کرونا تمام بشه تو بیای، که شنیدن این کلمات برایم بسیار سخت است اما تنها به عشق مردم باز تحمل میکنم.
پیگیری روزانه وضعیت افراد مشکوک
صیدیوسفی گفت: از ابتدای شیوع بیماری کرونا سعی کردهام تا با بر اساس دستورالعمل وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی ایلام با تبسنجی، آموزش و ارجاع نمونههای مشکوک به مراکز درمانی به افراد تحت پوشش خودم از نظر سلامت کمک کنم.
وی اظهار داشت: آموزش بیماران سرپایی، خانوادههای آنها ، پیگیری شرایط افراد مشکوک به صورت مستمر، پیگیری شرایط زنان باردار و همچنین افراد دارای بیماریهای زمینهای از دیگر وظایف من به صورت روزانه است که ضمن آموزشهای لازم بهداشتی به رعایت فاصله اجتماعی، وضعیت تغذیه مناسب و همچنین رعایت قرنطینه توسط افراد مشکوک بررسی و پیگیری میشود.
تغذیه سالم کمک به حفظ سلامت افراد
وی اضافه کرد: افرادی که از نظر کرونا مشکوک هستند علاوه بر آموزشهای بهداشتی از نظر تغذیه نیز به آنها آموزش داده میشود که باید از میوه و سبزیجات سالم استفاده کنند و مایعات گرم بیشتر مصرف کنند و چهار گروه مواد غذایی را بیشتر در تغذیه روزانه خود قرار دهند.
وی از غربالگری همه جمعیت تحت پوشش خود خبر داد و گفت: کل جمعیت شامل کودکان و نوجوانان، افراد میانسال و سالمند و مادران باردار همگی غربالگری شدهد و کودکان زیر پنج سال و بیماران بالینی شناسایی شدهاند و افرادی که فشار خون، دیابت یا بیماری زمینهای دارند و بیماران تنفسی به صورت مستمر پیگیری و به صورت روزانه وضعیت آنها از طریق سرپرستان خانوار پیگیری میشود.
صیدیوسفی گفت: افرادی که مشکوک به کرونا باشند به آنها تاکید میشوند در یک اتاق جدا قرنطینه باشند و فاصلهگذاری اجتماعی را حفظ کنند و هر روز وضعیت آنها را پیگیری میکنیم و از نظر مصرف دارو و شرایط جسمی نیز از طریق سامانه ۴۰۳۰ پیگیر اوضاع آنها هستیم که در صورت وجود علائم دیگر و وخیم شدن حال افراد فورا آنها را به مراکز درمانی ارجاع میدهیم.
کمک خیرین نقش مهمی در تامین وسایل بهداشتی مردم سرطاف داشت
بهبورز خانه بهداشت سرطاف گفت: با کمک یک فرد خیر وسایل بهداشتی و محافظتی نظیر ماسک و دستکش برای مردم تهیه و در اختیار آنها قرار گرفت.
صیدیوسفی اظهار داشت: این فرد خیر همچنین مقداری گوشت مرغ نیز برای تغذیه افراد نیازمند اهدا کرده بود که بین آنها توزیع شد.
وی افزود: همچنین در روز نیمه شعبان نیز یک فرد خیر گوسفندی قربانی کرده بود که گوشت آن را بستهبندی و بین مردم تقسیم کردیم که موجب خوشحالی بسیاری از افراد نیازمند شد و چون خودم پیگیر شده بودم برای جذب کمک خیرین وقتی خوشحالی مردم را دیدم بسیار خوشحال شدم.
با بهبودی بیماران همه سختیهای کار را فراموش میکنم
وی گفت: بسیار خدا را شکر میکنم به واسطه شغلم میتوانم خدمتی به مردم بکنم و با وجود همه سختیهای دوری از خانواده وقتی حال یک بیمار مشکوک پس از پیگیریهای زیاد خوب میشود و برای ما دعا میکند و حتی حضوری برای تشکر به خانه بهداشت میآید، خوشحال می شویم.
وی اظهار داشت: خوب شدن حال مردم و شادابی آنها موجب خوشحالی همه ما میشود و همه کادر درمان از دیدن حال عمومی خوب مردم بسیار خرسند میشوند.
ماما، مراقب و بهورز روستای گنجوان
پروانه کارزانی یکی دیگر از بهورزان روستای دورافتاده گنجوان بخش چوار ایلام گفت: پنج سال است که به عنوان ماما، مراقب و بهورز مشغول کار هستم و مدت دو سال است که در روستای گنجوان فعالیت دارم.
وی اظهار داشت: به نمایندگی از همه همکارانم در دانشگاه علوم پزشکی از همه رسانهها و خبرنگاران که پا به پای ما برای آموزشدهی و اطلاعرسانی به مردم کمک میکنند، تشکر میکنم.
وی افزود: بالا بردن دانش سلامت نقش مهمی در حفظ سلامت افراد دارد زیرا مهمترین و اولین گام آموزش در خصوص چگونگی پیشگیری از ابتلا به کرونا، وضعیت سلامت افراد روستا، مسافران نوروزی به صورت آموزش تلفنی، حضوری و مراجعه به درب منزل افراد و آگاهی بخشی به آنان در خصوص بیماری به صورت مکرر انجام می شود.
وی از افراد خواست که با خود اظهار در طرح غربالگری به مراکز و خانه های بهداشت کمک کنند تا از وضعیت سلامت آنها مطلع شوند و از مراجعه حضوری به مراکز درمانی خودداری کنند تا ریسک انتقال بیماری کاهش یابد.
کارزانی گفت: از طریق سامانه ۴۰۳۰ به صورت روزانه پیگیر وضعیت افراد هستیم و کسانی که بیماری زمینه ای دارند هر روز با آنها تماس تلفنی برقرار و از وضعیت سلامت آنها مطلع می شویم.
وی اظهار داشت: علاوه بر غربالگری افراد روستا وضعیت سلامت مسافران نیز بررسی می شود و اطلاعات آنها در سامانه ثبت می شود تا عامل انتشار بیماری به منطقه نباشند.
وی گفت: خوشبختانه تاکنون موردی از بیماری کرونا در روستا نداشته ایم اما جمعیت مسافران دو الی سه برابر جمعیت روستا است و به محض ورود حتی با مراجعه تک تک به آنها به همراه پزشک وضعیت آنها را بررسی می کنیم که تاکنون مورد مشکوکی نداشته ایم.
ساعات طولانی پیادهروی برای مراجعه به مناطق عشایری و سختگذر
وی اضافه کرد: به خاطر اینکه روستاهای اطراف قابلیت آنتندهی ندارند برای اجرای طرح غربالگری مجبور شدیم خانه به خانه به منزل افراد مراجعه کنیم.
کارزانی گفت: از مهر ماه سال قبل عشایر کوچرو به منطقه میمک کوچ کرده و اکنون در زیر چادر و سیاه چادر بسر میبرند و در مناطق دور افتاده و سختگذر زندگی میکنند که برای آموزش و اهدای داروی رایگان بسیج جامعه پزشکی و همچنین طرح غربالگری به منطقه عشایری میرویم و تک تک افراد عشایر را مورد بررسی قرار میدهیم.
وی اظهار داشت: با توجه به سختی راه و طولانی بودن مسافت مناطق عشایری هر روز که به این مناطق میرویم از ساعت شش صبح مراجعه که موقع برگشت شش عصر به محل کار خود برمیگردیم و با توجه به سختگذر بودن مسیر ساعات طولانی پیادهروی میکنیم و با سختی زیادی مواجه میشویم.
وی مهماننوازی و استقبال گرم و خونگرمی عشایر را دلگرمی برای تحمل اینهمه سختی برشمرد و گفت: مردم این مناطق با توجه به پیگیری اخبار با آموزشها و بیماری آشنا بودند و این امر ما را در ارایه آموزش به آنها بسیار کمک کرد زیرا اطلاعات آنها هم سطح اطلاعات ما بود.
مادران باردار بیشتر مواظب باشند
کارزانی از همه مادران باردار خواست که در این شرایط شیوع بیماری کرونا بسبار مواظب باشند و از مراجعه به مراکز درمانی و بیرون از منزل خودداری کنند.
وی اظهار داشت: ویزیت ضروری برای مادران باردار فقط در ابتدای تشکیل پرونده هفته ۳۱ و ۳۴ و همچنین هفته ۳۷ بارداری است و در غیر این صورت از مراجعه غیرضروری خودداری کنند زیرا ما اکنون در مراکز بهداشت ویزیت غیرضروری برای مادران باردار را حذف کردهایم.
وی مهمترین افراد در معرض خطر را مادران باردار، افراد دیابتی، افرادی دارای بیماری تنفسی، قلبی، کلیوی، بیماران سرطانی، ایدزی و افرادی که دچار نقض سیستم ایمنی هستند، برشمرد و گفت: این افراد باید بیش از دیگران مواظب باشند.
برای حفظ سلامت افراد پرخطر خودم به روستا مراجعه میکنم
کارزانی گفت: با توجه به اینکه نگران شیوع بیماری و به خطر افتادن سلامت افراد پرخطر هستم، آنها را شناسایی و خودم روزانه به آنها مراجعه میکنم و مسیر طولانی برای پیگیر سلامتی آنها طی میکنم.
وی افزایش شیفت کاری با توجه به تعداد کم کارکنان را از مهمترین مشکلات خانه بهداشت گنجوان برشمرد و گفت: به خاطر بیماری کرونا همکاران شیفتبندی شدهاند و در مراکز درمانی مختلف به همین خاطر نیرو کم است که مردم میتوانند با رعایت فاصلهگذاری اجتماعی و پرهیز از تردد غیرضروری به مراکز درمانی کمک حال ما باشند.
وی اضافه کرد: برخی از افراد به خاطر ترس و وسواس فکری برای گرفتن یک فشار خون ساده یا زدن آمپول به مراکز درمانی هر روز مراجعه میکنند که در این شرایط این کار بسیار خطرناک است و ریسک ابتلا به بیماری را افزایش میدهد.
لذتبخشترین لحظات حضور در میان عشایر دورافتاده است
کارزانی بهترین خاطره و لذتبخشترین لحظات خود را حضور در میان عشایر که از ایلهای مختلف هستند و با فرهنگها و رسوم خاص به گونه بسیار مناسبی از مهمانان پذیرایی میکنند برشمرد و گفت: با وجود سختگذر بودن راه و طولانی بودن مسیر خونگرمی و استقبال گرم این افراد موجب میشود که این سختیها به شیرینترین خاطرهها مبدل شود.
وی گفت: چون منطقه گنجوان از نظر بیماری کرونا پاک است بیشتر مردم برای تفریح به این منطقه هجوم میآورند که ما از دهیاری، سپاه و پاسگاه خواستهایم مانع حضور افراد غیربومی شوند.
فعالیت ۳۰۰ بهورز در روستاها و مناطق دورافتاده ایلام
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ایلام گفت: اکنون ۳۰۰ بهورز در مناطق دورافتاده و روستاهای ایلام در ۲۰۴ خانه بهداشت به مردم خدمت میکنند.
دکتر جمیل صادقیفر اظهار داشت: با کمک این بهورزان خوشبختانه در مرحله اول موفق به اجرای طرح غربالگری در ۹۵ درصد جمعیت استان شدیم که با توجه به جمعیت روستایی و عشایری، بهورزان ناچار بودند چهره به چهره با افراد مواجه شوند.
وی تاکید کرد: بهورزان از گروههای پر خطر در مقابل بیماری کرونا با ارایه آموزشها و پیگیری روزانه محافظت میکنند و با توجه به سواد سلامت مردم و همکاری با بهورزان میتوان در مهار این بیماری در مناطق روستایی موفق عمل کرد.
کرونا آتش زیر خاکستر
دکتر صادقیفر گفت: مردم نباید فریب آمار کم ابتلا به کرونا را بخورند و بدون توجه به رعایت بهداشت در بازار و محافل مختلف حاضر شوند زیرا کرونا آتش زیر خاکستر است و ممکن است موجب ایجاد بحران شود که این امر تنها ناشی از بی توجهی مردم به ترددهای غیرضروری در سطح شهر ایلام است.
وی اضافه کرد: با کمک دهیاران علاوه بر ضدعفونی روستاها دفع اصولی پسماندها نیز پیگیری شده است که انتظار داریم بیشتر به این مساله توجه شود.
به گفته رییس مرکز اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از ۲۹ بهمن سال ۹۸ تاکنون ۸۳ هزار و ۵۰۵ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شدند و با فوت ۹۱ نفر در ۲۴ ساعت گذشته، تعداد فوتی ها به پنج هزار و ۲۰۹ تَن رسید.
کیانوش جهانپور ظهر دوشنبه با ارائه گزارشی افزود: در شبانه روز گذشته تا ظهر اول اردیبهشت ۹۹ بر اساس گزارش آزمایشگاه ها و دانشگاه های علوم پزشکی هزار و ۲۹۴ بیمار جدید مبتلا به کووید- ۱۹ (کرونا)در کشور شناسایی شدند.
وی ادامه داد: بر اساس گزارش مراکز بهداشتی و درمانی ۳۱ استان کشور تاکنون ۵۹ هزار و ۲۷۳ فرد مبتلا به کووید - ۱۹ نیز بهبود یافته و از بیمارستان ترخیص شدند و سه هزار و ۳۸۹ تن در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند.
وی با بیان اینکه تاکنون ۳۵۳ هزار و ۱۲ آزمایش تشخیص پی. س.آر(PCR) کووید- ۱۹ در ۱۲۶ آزمایشگاه انجام شد ، افزود: با توجه به افزایش ترددها و بازگشایی ها رعایت فاصله گذاری فیزیکی بیش از گذشته لازم است و استفاده از محلول های ضدعفونی، شستن مداوم دست ها و رعایت اصول بهداشتی حتی بیش از گذشته ضروری است و از مردم می خواهیم همچنان از ترددها و سفرهای غیرضروری خودداری کنند.