تهران – ایرنا- " محمد السعید ادریس" تحلیلگر مصری در مقاله ای با اشاره به شرایط حاکم بر جهان در پی شیوع ویروس "کرونا" نوشت: ناتوانی در اعلام موضع جهانی در مبارزه با ویروس همه گیر کرونا، جایی برای شک باقی نمی گذارد که ما اکنون نه تنها در جهانی بی فرمان زندگی می کنیم بلکه با از بین رفتن مبادی و ارزش های پایه گذاری شده پس از جنگ جهانی دوم ، نظام جهانی رو به فروپاشی است.

وی در این مقاله که در روزنامه " الاهرام" مصر منتشر شد، افزود : جلسه اخیر شورای امنیت که به درخواست " آنتونیو گوترش" دبیرکل سازمان ملل متحد برگزار و با دعوا و ناکامی پایان یافت، به مثابه خبر مرگ این نظام جهانی بود و این نتایج کاملا با تخمین‌های کارشناسان و دانشمندان در رشته های پزشکی، تکنولوژی، اقتصاد، علوم اجتماعی و علوم سیاسی در خصوص پیامدهای خطرناک شیوع این ویروس مطابق بود.

نزاع ها در جلسه شورای امنیت به دلایلی بسیار تاکیدی بر " تجزیه واحد رهبری جهانی" است چرا که این جلسه بی نتیجه پایان یافت و دوم آن که نزاع ها میان ۵ کشور عضو دائم شورای امنیت یعنی ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، چین و روسیه یعنی رهبران کنونی نظام جهانی بالا گرفت به خصوص که این درگیری‌ها میان رؤسای هیات آمریکایی و چینی متمرکز بود.

تحلیلگر الاهرام ادامه داد: آنچه در این درگیری ها از حقیقت مواضع آمریکا و چین در شورای امنیت فاش شد و آنچه مقامات عالی رتبه این دو کشور اعلام کردند، جدیت وجود تجزیه جهانی را برملا می کند که ظاهرا روی مدیریت درگیری‌ با بیماری کرونا متمرکز شده بود اما در حقیقت حول تجزیه ارزش ها و اصول متمرکز است و این تجزیه تا درجه درگیری میان دو کتب اولیه آمریکایی - اروپایی و مکتب چینی مورد حمایت روسیه، کشورهای آسیایی و کشورهای لاتین پیش می رود. درگیری ای که در جوهره خود بر وجود دو مسیر متمایز برای تشکیل دنیای پس از کرونا تاکید می کند یک مسیر غرب به رهبری ایالات متحده و دیگری مسیر شرق به رهبری چین.

ادریس تاکید کرد: نحوه برخورد غرب با کرونا از منافع طبقه سرمایه داری جهانی که هدف آن تسلط بر جهانی سازی در دنیا است، سرچشمه می گیرد از این رو تمایل غرب به سرمایه گذاری بر کرونا از رهایی جوامع خود از بار توافق جمعی ناشی می شود لذا با کندی و بی تفاوتی آگاهانه اولویت را به اقتصاد دادند.

وی افزود: اما چین، کره، مالزی، سنگاپور، ایران و دیگر کشورها با دیدگاهی دیگر وارد عمل شدند و اولویت را به مردم دادند هر چند که به قیمت افت سود اقتصادی تمام شود. از این رو به سرعت قرنطینه خانگی را اعمال و تمام تلاش ها را بر کنترل بیماری و نجات جان بیماران نه تنها در کشور خود که در همه کشورها متمرکز کردند.

این تحلیلگر مصری نوشت: آیا ممکن غرب بر این اساس که این اپیدمی طبق گفته دبیر کل سازمان ملل متحد تهدیدی برای بشریت، امنیت، صلح بین المللی محسوب می شود، در مواضع خود بازنگری کند و به صدای عقل و استدلال گوش فرا دهد؟

وی ادامه می دهد: از میان این صداها، این روزها، صدای " هنری کیسنجر" دانشمند برجسته سیاسی و مشاور امنیت ملی و وزیر خارجه اسبق ایالات متحده که همواره یکی از مهم ترین ارکان ذهن استراتژیک آمریکا است، به گوش می رسد.

کیسنجر در گفت و گوی خود با روزنامه آمریکایی " وال استریت ژورنال" از جهان و به ویژه ایالات متحده می خواهد از اکنون در دو مسیر تلاش کنند. نخست مبارزه با شیوع کرونا و مهار پیامدهای آن و دوم آغاز طرحی برای حرکت به دنیای پسا کرونا.

وی با انتقاد از سران کشورهایی که با موضوع کرونا ملی گرایانه برخورد می کنند، تاکید کرد که آمریکا در این شرایط باید در سه مسیر حرکت کند. نخست تحکیم توانمندی جهانی در مبارزه با بیماری های واگیر دار از طریق توسعه پژوهش های علمی، دوم تلاش برای مبارزه با زیان های اقتصاد جهانی در پی شیوع کرونا و سوم حمایت از اصول نظام لیبرالی.

 ادریس با اشاره به صحبت های کیسنجر در پایان این سوال را مطرح می کند که آیا دولت آمریکا و بیشتر کشورهای اروپایی حاضر خواهند بود نسخه کیسنجر را برای نجات جهان عملی کنند یا این نسخه به دلیلی ساده مورد بی توجهی قرار می گیرد و آن این که تهدید حقیقی ارزش ها و تمدن غربی در داخل این تمدن نهفته است و نه در خارج.