پکن-ایرنا- روابط چین و آمریکا که پس از شیوع کرونا بشدت پرتنش دنبال شده بود یک بار دیگر به دنبال حملات لفظی "دونالد ترامپ" رییس جمهوری آمریکا به پکن تیره شده است.

به گزارش ایرنا در  شرایطی که چین بارها تاکید کرده است ویروس کرونا ساختگی و آزمایشگاهی نیست ترامپ و برخی از مقام های ارشد دولت وی اصرار دارند که پکن باید این موضوع را شفاف کرده و حتی اجازه بازرسی هایی در این زمینه را بدهد.

از دیدگاه آمریکا این احتمال که ویروس کرونای جدید ساخته آزمایشگاه نظامی ارتش چین در شهر ووهان مرکز استان هوبی چین باشد منتفی نیست دلیل و مدرک خاصی از سوی آمریکا مطرح نشده است و چون اولین موارد ابتلا از این شهر و این استان چین منتشر شد این موضوع به عنوان یک نظریه از سوی آمریکا دنبال شده است.

اما حالا ترامپ می گوید که اگر مشخص شود که این ویروس از این منطقه به جهان سرایت کرده است برای چین پیامدهای جدی خواهد داشت انگلستان و استرالیا نیز در این زمینه خواستار ارایه توضیحاتی شده اند.

این هشدارها می تواند روابط دو کشور را که می رفت تا پس از شیوع کرونا و با نظرداشت تبادلات پزشکی و تجهیزات بهداشتی دو کشور بهبود یابد دوباره تیره کرده است.

"جایو لی جیان" سخنگوی وزارت خارجه چین می گوید آمریکا نباید از سیاسی کردن کرونا به عنوان یک ابزار برای فشار استفاده کند.

همزمان دولت چین از اینکه آمریکا به همین دلیل و بهانه هایی دیگر از جمله جانبداری سازمان بهداشت جهانی از چین بودجه این سازمان را قطع کرده ، ابراز نگرانی کرده است.

دقیقا در تضاد با سیاست های آمریکا ، خیلی زود "وانگ یی" وزیر خارجه چین با رییس سازمان بهداشت جهانی تلفنی گفت و گو از تلاش های وی و سازمان برای مهار کرونا در سراسر دنیا تقدیر و تشکر کرد.

ویکتور گایو رییس مرکز جهانی شدن در پکن می گوید که هیچ سیاستمداری در آمریکا از جمله دونالد ترامپ رییس جمهوری آن کشور توجیه کافی برای سرزنش چین ندارد.

وی افزود پیش قضاوت ها، حدس و گمان ها نمی تواند ملاک انتقاد از دیگران و یا هشدار به آنها باشد و این کمکی به پیشگیری از ویروس نمی کند.

"هو شی جین" سردبیر روزنامه ارگانی گلوبال تایمز چین پا را فراتر گذاشته و همزمان به ترامپ و دولت وی هشدار داده است که باید مراقب اظهار نظرهایشان باشند.

او در مطلبی که در شبکه های اجتماعی منتشر شده است تاکید کرد: چین باید با هر اقدام و تدبیری که لازم است زندگی را برای دولت ترامپ سخت تر کند.

او پیشنهاد کرد که چین باید برای تضعیف بیشتر ترامپ در برابر دموکرات ها بجای صادرات تجهیزات پزشکی برای آژانس مدیریت اضطراری فدرال در آمریکا ، این تجهیزات را برای دولت های ایالتی صادر کند. 

در مجموع چین در روزها و هفته های گذشته به رغم همه هشدارهای آمریکا تلاش کرده است تا رفتاری مصالحه جویانه در پیش گیرد و می گوید که برای از بین بردن کرونا باید دست در دست یکدیگر گذاشت.

اما این به تنهایی نتوانسته است اختلافات را کاهش دهد و به نظر می رسد که هر دوره و برهه زمانی و هر موضوع تازه ای همچون شیوع بیماری کرونا بخصوص وقتی که پای چین هم به آن باز شده باشد می تواند رقبای راهبردی را رو در روی یکدیگر قرار دهد.

با این حساب همین ناظران بر این باورند که اگر شیوع کرونا ادامه داشته باشد و وضعیت در جهان و آمریکا بدتر شود به همان نسبت روابط چین و آمریکا هم تیره تر خواهد شد و جنگ سرد میان دو کشور ابعاد پیچیده تری پیدا خواهد کرد.