این توافق پس از یک هفته از آخرین درگیری بین نیروهای شورای انتقالی جنوب مورد حمایت امارات با نیروهای وفادار به دولت مستعفی یمن مورد حمایت عربستان که به کشته و زخمی شدن شماری از آنها انجامید، امضا شده است.
درگیری بین نیروهای یاد شده در عدن پس از خروج نیروهای امارات در اواخر اکتبر سال ۲۰۱۹ و افزایش نفوذ عربستان سعودی افزایش یافت زیرا ریاض در تلاش است، نیروهای محلی یمنی را در نهادها و تاسیسات دولتی عدن ادغام کند اما نیروهای تحت حمایت امارات به شدت با این موضوع مخالفت کردند.
پیش از این نیز درگیری میان شورای انتقالی جنوب وابسته به امارات و وفاداران به دولت هادی و مورد حمایت عربستان وجود داشت اما توافقنامه بین آنها سرانجام پس از ماهها کشمکش و درگیری مسلحانه، آبان سال ۹۸ با میانجیگری سعودیها در ریاض به امضا رسید.
با اینحال این توافق نتوانست آتش خشم آنها از یکدیگر را فرو نشاند و درگیری بین نیروهای شورای انتقالی جنوبی مورد حمایت امارات و نیروهای وفادار به دولت مستعفی یمن مورد حمایت عربستان همچنان ادامه داشت تا اینکه امروز رسانههای عربی به نقل از سخنگوی کمیته میانجیگری بین آنها از توافق مجدد بین این دو گروه خبر دادند.
سرهنگ " علی منصور مقراط " سخنگوی کمیته میانجیگری بین نیروهای وفادار به دولت مستعفی یمن و شورای انتقالی جنوبی در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی فیسبوک فاش کرد که دو طرف از ماه آگوست گذشته با یکدیگر درگیری داشتند اما دوباره اجرای توافق نامه ریاض را امضا کردند.
وی افزود: مذاکرات و تلاشهای انجام شده توسط کمیته میانجیگری متشکل از جمله شماری از افسران ارشد نظامی منجر به موفقیت در آتش بس و توقف درگیری بین آنها شد.
سخنگوی کمیته میانجیگری بین نیروهای وفادار به دولت مستعفی یمن و شورای انتقالی جنوبی افزود: دو طرف درباره چگونگی اجرای توافق نامه ریاض به منظور جلوگیری از درگیری که باعث تضعیف قدرت آنها مقابل حوثیها میشود را بررسی و به توافق رسیدند.
وی اضافه کرد: طرفین درباره اجرای توافقنامه ریاض و تلاش برای اجرای سریع آن که موجب خنثی کردن درگیری نظامی بین آنها و تمرکز بر مقابله با حوثیها میشود، به توافق رسیدند.
در نوامبر ۲۰۱۹ پس از درگیری مسلحانه بین نیروهای یاد شده با وساطت عربستان سعودی توافق نامهای در ریاض بین آنها امضا و مهلت ۲ ماهه برای اجرای آن تعیین شد اما بیشتر شرایط این توافق نامه هنوز عملیاتی نشده است.
نیروهای شورای انتقالی جنوبی کنترل استانهای عدن، لحج و الضائع را همراه با شهرهای زنجبار، ابین و جعار در دست دارند و نیروهای وفادار به دولت مستعفی یمن بر شهرهای شقره، خط ساحلی از ابین تا استانهای شبوه، حضرموت و المهره سیطره دارند.
شورای انتقالی جنوب یمن در سال ۲۰۱۷ پس از برکناری «عیدروس الزبیدی» استاندار پیشین عدن توسط منصور هادی و با حمایت ابوظبی تشکیل و هدف آن استقلال مجدد بخش جنوبی یمن اعلام شد.
عربستان سعودی همراه با امارات، بحرین، سودان، مصر و کویت در ششم فروردین سال ۱۳۹۴ با تشکیل به اصطلاح ائتلاف عربی تجاوز خود به کشور یمن را آغاز کرد اما ظرف پنج سال گذشته سایر همپیمانان سعودی از این ائتلاف خارج شدند.
طی این سالها هزاران شهروند یمن که بیشتر آنها را زنان و کودکان تشکیل میدهند بر اثر حملات هوایی جنگندههای سعودی جان خود را از دست دادهاند.