تهران- ایرنا- پایگاه داده‌های گیاهان دارویی بومی ایران، پروژه‌ای است که اطلاعات سودمندی در مورد مواد موثره موجود در گیاه را در اختیار پژوهشگران قرار می‌دهد و به زودی با حمایت ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی فاز دوم آن آغاز به کار خواهد کرد.

به گزارش روز دوشنبه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، فاز دوم «پایگاه داده ویژگی‌های فیزیک و شیمیایی مواد موثره موجود در گیاهان دارویی زیست بوم ایران» با افزودن اطلاعات مربوط به ۱۰۰ گیاه برتر دارویی زیست­ بوم ایران راه اندازی می‌شود.

روح الله فیروزی عضو هیئت علمی پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران و مجری این طرح در این‌باره گفت: این طرح تحقیقاتی با طبقه­ بندی کردن اطلاعات فیزیکی، شیمیایی، دارویی و محاسباتی مربوط به مواد موثره موجود در گیاهان دارویی ایران در قالب این وب­گاه، امکان جستجوی هدفمند و سریع برای متخصصان و پژوهشگران فعال در حوزه دارویی (سنتز و طراحی) را فراهم کرده است. در حال حاضر اطلاعات مربوط به ۲۲۶ گیاه در این پایگاه قابل دسترسی است.

وی با اشاره به برخی ویژگی‌های زیست بوم گیاهان دارویی در ایران، افزود: مهمترین دستاورد این طرح، دیجیتالیزه کردن اطلاعات فیزیک و شیمیایی مواد موثره موجود در گیاهان دارویی ایران در قالب یک پایگاه داده با قابلیت جستجوی هدفمند است، تدارک شیوه‌های متنوع جستجو در این پایگاه داده، فرصت و امکان بسیار بزرگی را برای محققین داروساز ایجاد می‌کند تا برای داروهای سنتز شده موجود در بازار که غالباً ارزبری بالایی دارند، کاندیداهای جدید بر پایه گیاهان دارویی پیشنهاد شود.                                                                               

فیروزی نقش چنین پایگاه داده‌هایی را در معرفی گیاهان دارویی زیست بوم ایران  بسیار مهم و حیاتی ارزیابی کرد و افزود: معرفی گیاهان دارویی ارزشمند و بومی ایران می‌تواند منجر به سرمایه‌گذاری‌های جدید و تولید فناوری­ های دانش بنیان در این حوزه شود، همچنین زمینه صادرات گیاهان دارویی کشور تقویت می‌شود، چرا که وجود چنین پایگاه­ داده‌هایی، ارتباط زیادی  بین شرکت‌های تولید کننده گیاهان دارویی و محققان این رشته برقرار خواهد کرد.