مشهد- ایرنا- برخی شهروندان در مناسبت‌های مختلف طی اقدام ارزشمند و انسانی به صورت داوطلبانه بخشی از حقوق، وقت یا کار خود را به نیازمندان و افراد کم برخوردار اختصاص می‌دهند که از جمله آنان جهادگران بسیج سازندگی هستند که با حضور در اردوهای جهادی مناطق کم برخوردار یا حادثه دیده اقدام به کمک و ارائه خدمت می‌کنند.

اردوهای بسیج از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی در قالب "طرح هجرت" آغاز شد و این اردوها تاکنون در سه مرحله انجام شده است.

در مرحله نخست فعالیت‌های جهاد سازندگی در قالب "طرح هجرت یک" بود که برای نمونه در زمین‌های کشاورزی به جمع آوری گندم کشاورزان کمک می‌شد و در طرح "هجرت دو" نیز جهادگران به دفاع مقدس در جبهه‌های جنگ تحمیلی اعزام می‌شدند.
"طرح هجرت سه"  نیز از ۱۷ اردیبهشت ۱۳۷۹ با فرمان رهبر معظم انقلاب مبنی بر تشکیل بسیج سازندگی آغاز شد.

رییس بسیج سازندگی سپاه امام رضا (ع) خراسان رضوی در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: با توجه به فرمایش رهبر معظم انقلاب اسلامی مبنی بر توجه به محرومان و مشکلات آنها به ویژه حاشیه نشینان، بسیاری از فعالیت اردوهای جهادی به روستاها و حاشیه شهر مشهد اختصاص یافت.
محمد روحانی با بیان اینکه گروه‌های جهادی استان پارسال در عرصه‌های مختلف عمرانی، حضور داشتند افزود: سال گذشته هزار و ۱۱۶ گروه جهادی در قالب ۲۱۰ هزار نفرروز به مناطق مختلف اعزام شدند که از این تعداد ۳۰۵ گروه بانوان و ۸۱۱ گروه از مردان جهادگر بودند.
وی با بیان اینکه دانشجویان بیشترین گروه اعزامی را تشکیل می‌دهند ادامه داد: اعزام هزار و ۱۱۲ گروه دانشجویی، ۹۴ گروه طلاب، ۶۸ گروه دانش آموزی و ۶۶ گروه از اقشار مختلف از جمله این فعالیت‌هاست که در قالب اردوهای یک، سه، هفت، ۱۰ و بیش از ۱۰ روز انجام شده است.
وی گفت: پارسال بیشترین اعزام‌ها به ترتیب مربوط به اعزام‌های سه روزه، یک روزه و هفت روزه بود بطوریکه ۵۴۳ اردوی سه روزه، ۳۰۶ اردوی یک روزه و ۱۵۲ اردوی هفت روزه برگزار شد. همچنین جهادگران در این مدت ۹۳ اردوی ۱۰ روزه و ۱۶ اردو با مدت بیش از ۱۰ روز تشکیل دادند.
روحانی افزود: انجام بیش از ۸۹۷ طرح عمرانی، ۱۶۸ مورد مرمت مدرسه، ۵۱ طرح مربوط به ساخت و مرمت حسینیه و مسجد، ۲۰ مورد مرمت و بهسازی خانه عالم و ۸۸ طرح ساخت سرویس بهداشتی و حمام از جمله اقدامات جهادگران استان در سال گذشته بود.
وی ادامه داد: پارسال وقوع سیل در چند استان خساراتی را به هموطنان وارد کرد که جهادگران بسیجی طلبه و غیر طلبه به یاری هموطنان سیلزده در استان‌های گلستان، لرستان و خوزستان شتافتند.

وی گفت: جهادگران در طرح جهاد همبستگی که در مناطق سیلزده انجام شد ۵۸۷ طرح را اجرا و ۱۶۷ منزل را مرمت کردند.
روحانی به اهدای کمک‌های مختلف به هموطنان سیلزده نیز اشاره و بیان کرد: دی ماه پارسال سه تریلی کمک‌های مردمی، سپاه و بسیج این استان برای هموطنان سیل‌زده سیستان و بلوچستان ارسال شد که شامل مواد غذایی، پتو، لباس گرم و آب آشامیدنی بود.
وی افزود: با توجه به آبگرفتگی منازل هموطنان و مشکلاتی که برای لوازم خانگی آنها بوجود آمد، گروه‌های خدماتی هم به منظور تعمیر لوازم خانگی خانواده‌های سیلزده در کنار گروه‌های پزشکی اعزام شدند.

بسیج و اقتصاد مقاومتی
رییس اردوهای جهادی بسیج سازندگی خراسان رضوی هم با بیان اینکه کمک و یاری به دیگران در اسلام مورد توجه است و روایات بسیاری در این زمینه وجود دارد گفت: توسعه فرهنگ کمک به نیازمندان بین نسل جوان و ایجاد روحیه امید در مناطق کم برخوردار را جزو مسوولیت‌های خود می‌دانیم.

محمد آتون افزود: اردوهای جهادی را می‌توان مصداق بارزی از کمک بی منت دانست که در این قالب گروه‌های مختلفی از شهروندان بویژه نسل جوان در گرما و سرما و شرایط سخت حوادث طبیعی به یاری هموطنان خود می‌شتابند.

وی انجام کارهایی با محور اقتصاد مقاومتی را برخی دیگر از فعالیت‌های جهادگران برشمرد و اظهار داشت: در این راستا پارسال ۶۵۰ عنوان برنامه اقتصاد مقاومتی از جمله برنامه‌های فرهنگ سازی اقتصاد مقاومتی، راه‌اندازی بنگاه‌های کوچک اقتصادی و کلاس‌های آموزشی اقتصاد مقاومتی برگزار شد.
وی با اشاره به فعالیت جهادگران بسیجی در عرصه بهداشت و درمان و امور فرهنگی هم گفت: بیش از ۴۲ هزار و ۶۸۲ خدمت پزشکی در قالب معاینه عمومی و تخصصی مامایی و برگزاری بیش از پنج هزار و ۷۲۳ عنوان برنامه از جمله یادواره شهدا، توزیع اقلام آموزشی و فرهنگی، برگزاری کلاس های آموزشی و تحصیلی از دیگر اقداماتی است که جهادگران طی سال گذشته انجام دادند.
آتون افزود: برپایی ۲۳ موکب خدمت رسانی در مسیر پیاده روی اربعین و نقاط مرزی استان و برپایی ۵۰ موکب خدمت رسانی در سالروز شهادت حضرت امام رضا (ع) در مشهد و جاده‌های منتهی به این شهر از دیگر اقدامات جهادگران بسیجی در سال گذشته بود.

گره گشایی از کار نیازمندان
رییس واحد اقتصاد مقاومتی بسیج سازندگی خراسان رضوی هم با بیان اینکه پارسال پنج هزار و ۷۵۰ نفر توسط جهادگران بسیجی آموزش‌های مربوط به اشتغال و ۷۰۵ نفر نیز آموزش‌های کاریابی و مشاوره فرا گرفتند گفت: در طرح‌های معین اقتصاد مقاومتی استانداری هم طی برگزاری سه کارگاه با ۱۱۲ نفر مصاحبه شد و در مجموع برای ۲۳۴ نفر کارگاه آموزشی برگزار شد.
احسان مکرم افزود: برگزاری نمایشگاه عرضه محصولات اقتصاد مقاومتی از دیگر اقدامات بسیج سازندگی است که در این راستا پارسال سه نمایشگاه در مشهد و دستکم ۶۸ نمایشگاه در دیگر شهرستان‌های استان برپا شد.
وی با اشاره به راه‌اندازی صندوق‌های قرض‌الحسنه مردم محور در استان ادامه داد: طی ۲ سال اخیر هزار و ۳۷۸ صندوق قرض‌الحسنه مردم محور با ۵۳ هزار و ۸۲۷ عضو  و مبلغ ۸۸ میلیارد و ۴۴۵ میلیون ریال سرمایه‌گذاری در خراسان رضوی راه‌اندازی و سه هزار و ۲۴۶ فقره وام از منابع داخلی صندوق‌ها پرداخت شده است.
وی گفت: گروه‌های جهادی بسیج همیشه و در همه مواقع در کنار مردم و کمک‌کار آنها هستند و اولویت خدمت جهادگران در مناطق کم برخوردار و مناطقی است که دچار حادثه شده‌اند.